sałatki - 52922 przepisów (strona:1720/3529)

Sos aksamitny pomidorowy 38

Sezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: ? puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 serki topione śmietankowe po 100 g ? szczypta suszonego oregano

To co kocham
Melon z miętą 39

Taką zaskakującą desero-sałatkę jadłam często na Węgrzech! Słodki, podchmielony melon z pachnącą, świeżą miętą, mocno oziębiony, niezwykle orzeźwiający! Jeśli nie macie pod ręką świeżej mięty, można dodać suszoną. Składniki: ? 1 duży melon ? 1/2 szklanki brandy ? 1 łyżka posiekanej świeżej mięty ? 1 łyżka miodu Wykonanie: ? Melona przeciąć na pół, wydrążyć nasiona i specjalną łyżeczką wydrążyć kulki z miąższu. ? Wymieszać

To co kocham
Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki 41

Smorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam ten sposób z gotowaniem owoców, bo nie trzeba czekać

To co kocham
Sałatka z cieciorką i tuńczykiem 37

włoski, jest rośliną strączkową o delikatnym orzechowym smaku. Ma bogaty skład aminokwasowy i dlatego jest świetnym zamiennikiem mięsa. Zawiera również błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Cieciorka w  sałatce przyjemnie chrupie, dobrze komponuje się z tuńczykiem i również chrupiącym selerem naciowym. Składniki: ? 1 puszka tuńczyka ? 1 puszka cieciorki ? 3 cienkie łodygi selera naciowego ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka

To co kocham
Aromatyzowana oliwa 47

Oliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół, papryczka, czosnek i odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą

To co kocham
Pstrągi pieczone w całości 36

Pstrągi wyszły niezwykle okazale, mięso kruchutkie i aromatyczne i nawet wyszukiwanie ości było nadzwyczaj łatwe. Oj, pojawią się jeszcze nieraz w mojej kuchni. Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym była sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych w sosie vinegrete. Skłdniki na 4 porcje: ? 4 średnie pstrągi (ok. 250 g każdy) ? 1 cytryna ? pęczek koperku ? 8 małych ząbków czosnku ? 50 g masła

To co kocham
Mleko z nasionami chia 34

żeluje) tworząc koloid czyli pianko-galaretkę.    Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem na noc i zjadłam na śniadanie z odrobiną miodu i winogronami. Składniki: ? 1 łyżka nasion chia ? 1 szklanka mleka ? 1 łyżeczka miodu ? garść zielonych

To co kocham
Zielona sałatka szpinakowa z awokado 45

talerzu zielono, bo wiosna zbliża się dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: ? 2 garści liści szpinaku ? 1 puszka fasoli białej ? 1 awokado ? 100 g sera feta Sos ? 4 łyżki oliwy ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz, zioła prowansalskie

To co kocham
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 40

walorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? garść orzechów pekan ? 100 g sera z niebieską pleśnią

To co kocham
Pieczone kacze udka w pomarańczach 38

całości, to z Moniką zjadamy udka, a chłopaki delektują się piersiami. W ten sposób wszyscy są szczęśliwie najedzeni. Do tych udek pasują kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: ? 4 udka z kaczki ? 3 pomarańcze ? 5 łyżek sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: Marynata ? Wycisnąć sok z 2 pomarańczy

To co kocham
Pasta fasolowa z chrzanem 34

obżarstwie przyszła pora na zdrowe jedzenie. Ja standardowo przytyłam dwa kg, ale jeden już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest

To co kocham
Szynka prosciutto z melonem w sałacie 41

lodowej ? 2 garście rukoli ? 1/2 melona ? 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto ? 4 łyżeczki słupków migdałowych ? sos balsamiczny Wykonanie: ? Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. ? Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki. ? Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać sosem balsamicznym

To co kocham
Ciepła sałatka z komosą ryżową i łososiem 41

Sałatka na ciepło lub danie obiadowe jednogarnkowe – co kto lubi. Jak zwał tak zwał, ale na pewno jest to danie bardzo zdrowe, pełne witamin i smaku. Chrupiąca quinoa, delikatne mięso łososia i cytrynowy szpinak to moja propozycja na pyszną kolację. Komosa ryżowa , inaczej quinoa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych

To co kocham
Wiosenna zupa botwinkowa 43

piękna. Ten wiosenny, wartościowy przysmak zawiera oprócz witamin i składników mineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: ? 3 pęczki botwinki ? 2 marchewki ? 1 pietruszka

To co kocham
Sałatka owocowa w sosie cytrynowym 41

Sezon owocowy, nie może więc zabraknąć sałatki owocowej. Pachnie latem i smakuje latem, pyszna za zimno polana cytrynowym sosem. Owoce mogą być dowolne, jakie macie dostępne w danej chwili lub jakie lubicie. Składniki: ? truskawki, maliny, borówka amerykańska, morele ? 3 łyżki posiekanych migdałów Sos ? 2 cytryny ? 1 banan ? 1 morela ? 1 szklanka śmietanki 30% ? 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: ? Owoce umyć

To co kocham