sałatki - 52845 przepisów (strona:1381/3523)

Sałatka z zielonych warzyw 139

Zimową porą zdecydowanie jem mniej warzyw, a tym samym sałatek. Ostatnio zatęskniłam za wiosną już tak bardzo, że postanowiłam poczuć jej atmosferę chociaż na talerzu. W tym celu przyrządziłam zieloną sałatkę. Dodałam wszystkie zielone warzywa jakie miałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki

Kolizje Smaków
Sałatka z kolorowym ryżem 288

Sałatki mają to do siebie, że można spokojnie wymieszać kilka składników, doprawić i zawsze "jakoś" smakują :) Ja tym razem przygotowałam na szybko taką z kolorowym ryżem, selerem i pieczarką. Znalazło się tam też kilka innych składników, ale o tym już w opisie ;) Tak podane walentynkowe śniadanie na pewno spodoba się Waszej drugiej połowie :) Przecież nikt nie powiedział, że musi być(...)przestudzony i odcedzony ryż, posiekanego selera, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki oraz pokrojoną w cieniutkie, drobne paseczki szynkę konserwową. Z majonezu, ketchupu oraz jogurtu przygotowujemy sos, dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z ravioli 138

Dziś mam dla Was propozycję na szybką ale smaczną sałatkę. Ravioli z nadzieniem serowym i dodatki to świetne połączenie. Tak sałatka idealne sprawdzi się na śniadanie, kolację czy na świąteczny stół oraz domowe imprezy. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka makaronowa z fasolką i tuńczykiem 161

Dziś mamy dla Was szybką, pyszną ,a przede wszystkim sycącą sałatkę makaronową z fasolką i tuńczykiem :) Prosta potrawa, którą można zjeść

Kuchenne Wariacje
Rzodkiewka jako gwiazda w roli głównej 150

Zajęta życiem nie zdawałam sobie sprawy, że od dłuższego czasu nie opublikowałam żadnego nowego przepisu. Zanim wrócę do pisania na pełnych obrotach, dziś na szybko dzielę

Jem więc Jestem
Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli 152

receptury na pesto znane były już w średniowieczu. Ten włoski sos ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie komponuje się z pieczywem, pasuje do mięs i ryb, a nawet może być składnikiem sałatek. Moje pesto nie jest tradycyjne, ponieważ jest z rukoli i nerkowców. Razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy bardzo smaczny duet. Składniki  250 g pełnoziarnistego makaronu fusilli  125 g rukoli(...)kawałki. Makaron przekładamy do miski i dodajemy gotowe pesto, suszone pomidory, oliwki i uprażonego słonecznika. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy jako danie główne. Inne przepisy z rukolą w roli głównej: Sałatka z rukoli i fety Zielone wegeburgery bez bułki Biały dip do warzyw

My Chcemy Jeść
Sałatka z kolorowym tortellini i sosem jogurtowo- mjonezowym 273

Łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka, to chyba najlepsze rozwiązanie przed wizytą niezapowiedzianych gości. Większość składników zawsze w domu mamy, a w zapas kolorowego tortellini (a nawet zwykłego) zaopatrzcie się już dziś ;)  Składniki: 1 ogórek świeży 2 pomidory 5 jajek 1 opakowanie kolorowego tortellini 1 średni słoik pieczarek marynowanych 1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny gęsty (ok 180g(...)środkowe części i pokroić w kostkę, podobnie też pokroić pieczarki i ugotowane na twardo jajka. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszać sos z sałatką, doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchnia w czekoladzie
Kalafiorowo-brokułowy tabbouleh 142

dawna chodzą za mną sałatki. Takie lekkie, ale sycące, które można zabrać ze sobą do pracy. Ciężko się zimą zmobilizować do jedzenia sałat i sałatek gdy na dworze jest chłodniej. Zazwyczaj mamy

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami, serem feta i pieczonym kurczakiem 159

Pomysł na wykorzystanie upieczonej piersi z kurczaka - sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Pożywna i szybka do przygotowania. Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, aby szpinak zachował swój wygląd.  Składniki: 100 g świeżego szpinaku 250 g pomidorków koktajlowych 1 upieczona i przyprawiona pierś z kurczaka 100 g sera feta sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny

Ugotować
Hummus Party. Menu na imprezę. 154

oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli macie więcej czasu i chcecie podać coś na ciepło. zróbcie falafele marchewkowe lub dyniowe, które na chlebku(...)kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini   (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele z marchewką falafele z dynią Do picia: wg mnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 200

miski wlać cały jogurt naturalny, dodać do tego obrany ogórek starty na małych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i skropić lekko sokiem z cytryny. Wymieszać. Do burgerów bardzo pasuje lekka sałatka z sałaty lodowej i pomidorów cherry z jogurtem, lub świeża sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, słonecznikiem i serem feta. Wszystko to polać oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem

Calzonella.com
Żeberka wieprzowe według Gordona Ramsay'a 212

szczególnie dla gości, bo wiem, że ich zawsze tym zaskoczę. Są wyśmienite w smaku, wyraziste, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Wystarczy do tego dobrać garść sałaty, lub lekką sałatkę warzywną i pieczone ziemniaki z piekarnika. Pycha! SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych imbir świeży 3 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego 100 ml wina (najlepiej ryżowego) sos sojowy(...)duszenia obróć mięso i duś kolejne 30 min. Przed podaniem warto podsmażyć ponownie mięso na patelni, wtedy zyska jeszcze lepszy smak. Jako dodatek proponuję rucolę, lub lekką sałatkę z warzyw sezonowych oraz pieczone ziemniaki z piekarnika.  Smacznego

Calzonella.com
Tradycyjne Jadło , naturalnie przy stole 175

niesamowite wrażenie po sobie. Tort to inna bajka. A co podać oprócz torcika? Wiadomo sernik, faworki... Pyszności słodkości, ale wiem, że są tacy, którzy chcieliby trochę na wytrawnie. Szybka sałatka Z TEGO PRZEPISU , to kwestia kilku chwil i parę godzin w lodówce celem przegryzienia. A do sałatki? Deski. A na deskach  TRADYCYJNE JADŁO Pyszne, bez niespodzianek w środku

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z kurczakiem na słodko 321

podwójna pierś z kurczaka, 1 kostka rosołowa, puszka kukurydzy konserwowej, puszka ananasów, słoik selera (najlepiej z ananasem), 2-3 łyżki majonezu. Dziś propozycja przepisu na bardzo prostą sałatkę z kurczakiem na słodko. Jej główną zaletą jest fakt, że do przyrządzania nie stosujemy żadnych przypraw - a wychodzi wyśmienita w smaku :) Zagotować około 1 litra wody w garnku. Wrzucić kostkę rosołową(...)niezbyt dużą kostkę. Kukurydzę, ananasa i seler dobrze odsączyć. Ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki (kurczaka, kukurydzę, ananasa i seler) umieścić w misce. Dodać 2-3 łyżki majonezu. Wymieszać. Sałatkę najlepiej zrobić wieczorem i serwować rano, tak aby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". Źródło z niewielkimi zmianami: stylowi.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Majonez domowy 166

Uwielbiamy majonez. A w zasadzie kto nie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jajka z majonezem, majonez do sałatek, czy surówek no i do kanapek, nadający im niesamowitego smaku. Dobry majonez można jeść dosłownie łyżkami ze słoika, pod jednym wszakże warunkiem, że nie liczymy kalorii " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Sos majonezowy, zwany(...)zamierzchłych czasów, kiedy to w latach 80 moja mama po raz pierwszy zrobiła taki majonez. Majonez z przepisu wychodzi bardzo gęsty, wręcz dekoracyjny. Jeśli będzie używać go do sałatki, warto na samym końcu ubijania, dodać kilka łyżek wrzątku. Majonez stanie się rzadszy, ale nie za rzadki i jaśniejszy. Im dłużej ubijamy majonez, tym będzie on również gęstszy. Kolor majonezu

Mieszam w Garnku