czosnkowych (4-5 szt.) – kilka czerwonych papryk (3-4 szt.) – ok. 60 dkg chudego wędzonego boczku – 5-6 łyżek oliwy/ oleju – sól, pieprz – 3-4 łyżki czerwonej papryki słodkiej – majeranek, rozmaryn (najlepiej świeży) – kilka gałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego(...)zewnątrz zrumienione, ale przy dotyku nadal sprężyste – to gwarantuje, że w środku będzie soczyste i niewysuszone. Można podawać z sałatką tabbouleh albo zieloną sałatą z bobem . Podobne przepisy Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Glazurowana czerwona papryka słodko-kwaśna Leczo prawie węgierskie .yuzo_related_post
Pociąg Do KuchniUwielbiam zdrowe i szybkie dania, które smakują tak, że zastanawiam się czy następnego dnia powtórzyć to co jadłam dziś. Tym razem zapraszam na sałatkę. Składniki: Brokuł pomidorki koktajlowe 3 jajka 200g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Winiary 50 g sera Radamer w kawałku 2 ząbki czosnku szczypiorek sól 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Jajka gotujemy w osolonej(...)brokuł zachowa ładny, apetyczny kolor). Brokuł układamy na półmisku wraz z jajkami, pomidorkami przekrojonymi na pół i posypujemy tartym serem. Z majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku i jogurtu robimy sos czosnkowy. Miksujemy składniki na gładką masę i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość podajemy z ciepłą bagietką czosnkową. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSos majonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem Od dzisiaj na blogu nowa, sezonowa seria postów - sosy do grilla. I choć temat na czasie, bo wiosna, to
Kraina Tysiąca SmakówNadal króluje cukinia - pomiędzy ogórkami i zbliżającymi się śliwkami. Niedawno kupiłam bardzo ciekawe urządzenie - krajalnicę spiralną. Coś niesamowitego! Cukinię można pokroić w spaghetti o metrowej długości
Smaki EwyMielone na patyku to taka moja propozycja mięsna na grilla lub do wykonania w domu na patelni grillowej tak jak zrobiłam to ja. Do tego mięska polecam również sałatkę (przepis) , która świetnie pasuje w duecie z mięsem mielonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki majeranku(...)mięsem na gładką masę. Z mięsa formować podłużne kotlety i w każdy wsunąć patyczek do szaszłyka. Grillować na grillu lub na patelni grillowej. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym mielone na patyku
O kuchni z uczuciemPieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory 1 szalotka szczypiorek ok. 4 łyżek słodkiego sosu chilli (ja używam sosu tao tao) ok. 2 łyżki miodu lub więcej (trzeba próbować, bo proporcje miodu i sosu chilli podawałam na oko) 4 ząbki czosnku(...)papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w szóstki lub ósemki, a szalotkę w piórka. Szczypiorek siekamy. Całość mieszamy, a przed podaniem polewamy pozostałą częścią sosu, w którym marynował się kurczak. Po 20 min. pieczenia ziemniaki przekładamy na drugą stronę, by równomiernie się zrumieniły
Ratunku obiadwiadomo czego jeszcze, a produkty i posiłki, które mogę przygotować sama, robię własnoręcznie w domu. Korzystając z darów natury, dbam o siebie i swoje ciało. Większość ludzi sosy przygotowuje na bazie majonezu lub śmietany. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować(...)cytryny Dip czosnkowy: duża łyżka serka typu Bieluch 1 duży ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę) szczypta soli ziołowej szczypta pieprzu pół łyżeczki suszonych ziół, np. dalmatyńskich itp. Dip miodowo-musztardowy: duża łyżka serka typu Bieluch 1 mała łyżeczka miodu 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu szczypta soli ziołowej Przygotowanie: Jak to w sosach bywa - wszystkie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńDelikatna, czosnkowa sałatka makaronowa, z ogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Główną nutę smakową nadaje prażony sezam, a zapachu czosnek. Składniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 1/2 długiego ogórka lub 2 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 40 g ziaren słonecznika (polecam Skworcu ) 10 g sezamu białego 10 g sezamu czarnego(...)gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy i dodajemy do sałatki. Smacznego
Smak mojego domuchodzi mi po głowie sałatka z tuńczykiem, może w ten weekend coś wypróbuję ;) pamiętajcie zagłosować na mają zapiekankę bananową poprzez kliknięcie "lubię to" TUTAJ Składniki (1 porcja): 1 jajko miks sałat 0,5-1 pierś z kurczaka (upieczona), ja użyłam mięsa z tego przepisu 2 łyżki kukurydzy (bez dodatku cukru) 0,5-1 pomidor sos do wyboru (ja zrobiłam koperkowy(...)balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy Dijon) koperkowy (2 łyżki posiekanego koperku, 0,5 szklanki jogurtu nateuralnego, sól, pieprz) musztardowy (jogurtu, musztarda wg. smaku) jogurtowy (jogurt, sól, pieprz wg. smaku) czosnkowy (jogurt, sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży wg. smaku) Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w plastry, jajko i pomidora w ćwiartki wszystkie składniki wkładamy do miski
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego nie było. Przełomowym(...)łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta rozmarynu szczypta soli morskiej 1/4 startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka kropli sosu Worcester 2 małe kostki masła czosnkowego Przygotowanie: Nasze steki były pakowane próżniowo, gotowe do przyprawienia. Mąż przygotował do nich marynatę z musztardy, oliwy, cebuli pieprzu i rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu winnego i sosu
Kuchnia po mojemuJako typowa poznanianka ziemniaki przyjmuje w każdej formie i o każdej porze. Mogę je jeść gotowane, pieczone, smażone, w zupie, gulaszu czy też sałatce. Wszystkim fanom tej fantastycznej bulwy polecam też ziemniaki pieczone na patyczkach od szaszłyków. Są smacznym, fajnym i efektownym dodatkiem do obiadu. Ilośc porcji: 3 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 6 ziemniaków(...)nożem naokoło tak by stworzyć spiralę. Smarujemy olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 35-40 minut. Podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym. Smacznego
Kolizje Smakówpush({}); Kabanosy w cieście francuskim to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę, zwłaszcza na nadchodzącego Sylwestra :) Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Kabanosy w cieście francuskim – Składniki: kilka kabanosów (ok. 80-100g) ok. 400g ciasta francuskiego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej(...)pieprzem do smaku. Ciasto francuskie posmarować wcześniej przygotowanym sosem. Pociąć na dość szerokie paski (ok. 5-6 cm), na każdy nałożyć kabanosa i zawinąć. Posmarować każdy rulonik roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym (przepis) The post Kabanosy w cieście francuskim appeared first
Kulinarne Przebojeorzechów włoskich olej czosnkowy sól, pieprz "Przyprawa do kurczaka" Knorr Orzechy włoskie prażymy na patelni, zawijamy w ściereczkę, trzemy i pozbywamy się łupin. Szpinak dusimy na oleju czosnkowym, dodajemy sól, pieprz i posiekane orzechy włoskie. Z udek wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami(...)przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek oleju z orzechów włoskich, 2 łyżek octu
Marder&Marder Manufacturespaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią". Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z tuńczykiem , którą teraz wprost ubóstwiam(...)suszony, firmy Prymat, z ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja
peanutbuttermonstersałaty lodowej Składniki na sos tzatziki: 1/2 dużego jogurtu greckiego lub bałkańskiego 1/2 ogórka zielonego 2-3 ząbki czosnku ( w zależności jak bardzo czosnkowy sos chcemy) sól, pieprz garść posiekanego kopru i szczypioru (opcjonalnie) Przygotowanie sosu: Do jogurtu dodajemy: startego na drobnej tarce, porządnie odciśniętego z soku ogórka zielonego i przeciśnięty bądź też starty czosnek. Solimy i pieprzymy(...)ulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam przygotować dodatkowo pastę chili na bazie koncentratu pomidorowego (wystarczy łyżkę koncentratu utrzeć z oliwą
Kuchnia po mojemu