pomiędzy burakami liściowymi. Rośnie sobie tam po cichu i produkuje fantastycznie ostre listki. Czasem przechodząc obok podżeram jeden albo dwa. A czasem biorę pęczek i przynoszę do domu. Do sałatki z truskawkami albo do piadiny, którą poznałam niedawno i od razu pokochałam. Kogoś namówię na kąsnięcie rukolowego listka? Pewne rzeczy nie smakują mi do momentu, kiedy nie zjem(...)idealnie. Tak było z kolendrą, bez której nie wyobrażam sobie tikka masali. I tak jest z rukolą, pokochaną po spotkaniu z pizzą z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza niż np. sałata lodowa. Jedząc
les mirabellesPolecam przepisy z pistacjami: pomidory i papryki faszerowane ryżem i warzywami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami piknikowe crumble w słoiku pistacjowe finansjer z gruszkami Jak można wykorzystać niesolone pistacje w kuchni? Możecie, jak ja, dodać je do Waszego śniadaniowego musli czy owsianki, zrobić z ich udziałem zdrowe batoniki i muffinki lub dosypać do sałatki. Niesolone pistacje mogą również być
Chilli Czosnek i Oliwapół, wydrążyłem gniazda nasienne. Pomidory pokroiłem na kawałki, wymieszałem z miętą i ugotowaną wcześniej kaszą bulgur. Doprawiłem do smaku oliwą, solą i sokiem z cytryny. Pieczarki oczyściłem, usunąłem nóżki i ułożyłem blaszkami do góry w piekarniku. Zapiekałem pod grillem w 220 C przez 15 minut. Zgromadzony w środku sok odlałem. Tak przygotowane pieczarki faszerowałem sałatką i posypałem pieprzem
R'n'G Kitchenklimacie.A ta sałatka? Bomba! I nie myślcie, że kaloryczna. Wręcz przeciwnie. Dzięki wykorzystaniu tylko naturalnych składników. Oczyszczających przypraw. I dobrodziejstwa w postaci bulguru i sezamu. No, bomba!Wypaśny bulgur 5 smakówKolacjaZnowu bulgur. Ale może być każda inna kasza. Tym razem w postaci pasztetu warzywnego. Albo jak kto woli zapiekanki. Pesto. Pomidor. Muaaa!Kanapka z pasztetową
bastalenaskładników, z którego przygotowałam sałatkę. Danie bardzo uniwersalne, które można podać zarówno na pierwsze i drugie śniadanie, przyjęcie rodzinne, a nawet może zastąpić drugie danie. Składniki: 1 duży wędzony filet z kurczaka 3 jajka 1 bardzo młoda cukinia 150 sera żółtego lub opakowanie mozzarelli mini kilka liści sałaty (masłowej, lodowej lub roszponki) 2 średnie pomidory Sos: 2 łyżki majonezu
Czerwień i błękitMajonez domowy jest o wiele smaczniejszy i o wiele zdrowszy od kupnego. To jest moje zdanie a Wy macie oczywiście prawo myśleć inaczej, niemniej jednak warto
Moje Małe Czarowanieplacuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami. Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień
Moje Kuchenne RewelacjeIdealnie nadają się do sałatek, można je gotować oraz robić z nich zupy, risotto czy omlety.(zdjecie z netu) Barba di frate- broda mnicha/agretti, w smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko gorzki posmak, najlepiej smakują ugotowane na parze i przyprawione oliwą z oliwek, cytryną, lub w bardziej aromatycznej wersji z czosnkiem, pomidorami czy anchois.(zdjecie
Mia Cucina SofietaSałatka z kuskusem .Zobaczyłam ją u Beti z bloga kruche babeczki i wymyśliłam swoją wersję z tego ,co znalazłam w lodówce. Wyszło smacznie i lekko .Zapraszam na kuskus!. Składniki: Kuskus ,125 g ,zalać gorącą wodą z łyżką oliwy i szczyptą soli i odczekać około 3 minut aż płyn się wchłonie . papryka czerwona pomidor ulubiona sałata ser feta oliwa z oliwek
Ladylaura.również do gustu sałatka z fig z mozzarellą posypana świeżą bazylią. Po trochę innym pesto, które robiłam już jakiś czas temu, zajadamy się teraz wersją wzbogaconą dodatkowo o awokado. Dla mnie jest to jeszcze lepsza wersja już i tak idealnego pesto. Polecam, przepis wart wypróbowania. Idealne zarówno do kanapek (taka kanapeczka z pesto i plastrem pomidora- mniam, pyszności! ) jak również
Smaczne Zdrowejest w mleka krowiego, a oscypek z owczego). Dziś przepis na grillowany polski ser na sałacie w towarzystwie konfitury żurawinowej :) Składniki (2 porcje): 4 gołki (śmiesznie brzmi ;p) 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego 1/3 cukinii garść sałaty 6 plastrów szynki (jesteśmy mięsożercami ;)) sos vinaigre 1 łyżka oliwy *bagietka Konfitura/sos żurawinowy: 1 szklanka suszonej żurawiny 1,5 szklanki wody(...)warzywa myjemy, kroimy i układamy na talerze. 2. Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię, dodajemy ją do warzyw. 3. Kroimy szynkę (obojętnie jaką chcecie), ją również grillujemy i dodajemy do sałatek. 4. Sery szybko przywierają do patelni, dlatego należy je wcześniej posmarować oliwą. Sery należy pilnować i co chwilę ruszać na patelni, aby się nie spaliły. Mi wystarczyło po około
Kitchens Alphabetdziś pyszna sałatka! Składniki: 1 brokuł 20 dag pieczarek 20 dag koktajlowych pomidorków 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Brokuł podzielić na różyczki, przelać wrzątkiem i osuszyć. Pieczarki dokładnie opłukać, cienko pokroić, skropić sokiem z cytryny, lekko posolić i gdy puszczą sok odlać na sicie. Pomidory również opłukać pokroić
Tradycyjna KuchniaLato to nie tylko smaczne sezonowe owoce, lato to również pełne słońca pomidory i ich smaczne odmiany w tym nasza ulubiona czyli MALINOWE :). Ten prosty koktajl
Kuchnia PROzdrowotnaklasyką. Sałatka Grecka to pyszna zapowiedź lekkiej przekąski, obiadu czy kolacji. Znajdzie miłośników, wśród tych, którzy są amatorami świeżych warzyw, słonego smaku fety i specyfiki oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają intensywniejszy smak). Bardzo fajnie smakuje z grzankami :) Składniki: kostka sera typu feta, pół sałaty lodowej, 2 pomidory, zielony świeży
ChilliJemykawałki suszone pomidory. Posypać majerankiem. Obsmażyć. Wlać wino i odparować. Dolać pół szklanki wody i dusić, by jabłka skruszały. Dodać wątróbkę, by ją podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. A tuż przed wyłączeniem gazu dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą miętę. Jeśli woda z gotowania sorgo wyparuje wcześniej niż przygotowaliśmy wątróbkę i szparagi, pozostawić je w garnku pod przykryciem. ----------- Podobne: Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodziesałatka to tylko zielona odmiana natomiast efekt końcowy, imponujący .Trochę zmodyfikowałam a mianowicie podzieliłam składniki na pół, jedną część zrobiłam identycznie jak w tv a w drugiej zamiast oliwy dodałam olej i odrobinę musztardy. Zdecydowanie moja wersja lepsza. Rewelacyjna. Zaczynamy!! Składniki: szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku 2 małe obrane ze skórki pomidory
pieprzny smaczekmałe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a oliwki dodajemy w całości. My zrobiliśmy do tego sos z oliwy, musztardy, octu balsamicznego oraz oregano i pieprzu. Przygotowanie sosu jest proste. Do miseczki wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy 1/2 łyżki ostrej musztardy, kilka kropel octu balsamicznego, zioła i pieprz. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej emulsji i wylewamy na sałatkę. Dobrze mieszamy
vegetanie