częsty wybór osób dbających o linię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, np. jako składnik pizzy lub zapiekanek. Wędlina sojowa o smaku szynkowym nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Produkt GMO Free. Moja propozycja(...)niewielkiej ilości oleju smakuje wybornie, a w smaku mi przypomina włoską mortadellę. Najpierw upiekłam szyneczkę, nastęnie wpiłam jaja. Poczekałam ,aż ładnie się zetnie. Udekorowałam talerz salatką lodową, rzodkiewką, pomidorem, papryką... i szybciutko zjadłam. Nie lubię zimnych śniadań.. Bardzo pożywne śniadanie i kolorowe. Jest również wspaniałą alternatywą dla mięsa! Zaskoczona jestem smakiem . Pozytywnie. Dla mnie ta szynka jest na duży
Z Kuchni Do KuchniPamiętacie przepis na marynowaną ośmiornicę ( klik ) ? Taki stwór świetnie nadaje się do sałatki. Ilość składników podana trochę "na oko". Nie ma znaczenia czy ziemniaki będą dwa czy trzy, ilość ośmiornicy też zależy od tego czy chcemy aby była tylko niewielkim dodatkiem czy raczej głównym składnikiem. Każda wersja połączenia poniżej podanych składników będzie smaczna. Polecam, świetna przystawka(...)marynowanej ośmiornicy 2-3 ugotowane ziemniaki, pokrojone w mniejsze kawałki 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1 zielony ogórek, pokrojony w plasterki 2 pomidory dojrzałe,pokrojone w grubą kostkę 1 - 2 ząbki czosnku, posiekane łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia: sok z 1/2 cytryny ok 50 ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku płatki ostrej papryki
Stare GarySałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300 razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki
Smaczne ZdroweSałatka ta, to różnorodność kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego(...)pieprzu świeżo zmielonego, ponadto: 400 g szynki wieprzowej, ugotowana wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, wodę, olej, cukier, sól
Moniki Smakołykibatat garść koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki kukurydzianej Poza tym : 5 okrągłych grahamek rukola, pomidor, ogórek świeży, kiełki lucerny sos jogurtowo- ziołowy Sposób przyrządzenia: Batata upiec w piekarniku lub ugotować, po przestygnięciu zmiksować blenderem. Dodać do kaszy jaglanej, dokładnie wymieszać. Przyprawić odrobiną soli(...)zgnieść w dłoniach żeby przybrały formę burgera. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać w bułce z warzywami i sosem ewentualnie przy diecie bezglutenowej jako kotlet z sałatką warzywną
pieprzny smaczekSkładniki:w małe główki sałaty baby2 jajkakilka rzodkiewekop.sera feta apetina z ziołamipęczek szczypiorku wraz z cebulkąpół świeżego ogórkakilka małych koktajlowych pomidorkówsólkoperek lub natkaWykonanie:Sałatę rwiemy na
Walijskie Pichceniedodać pokrojoną w kostkę paprykę. Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem(...)przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona
Kulinarny karnet Christopheraznaleźć tego właściwego smaku. Surówka z jogurtem zawsze wydawała mi się za kwaśna. Ostatnio, w chwili desperacji dodałam do niej gruszkę i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Składniki: Pomidor Ogórek Sałata rzymska Gruszka konferencyjna - twarda Papryka czerwona Kukurydza z puszki Natka pietruszki Jogurt naturalny Majonez sól i pieprz Metoda: Warzywa pokroimy w małe paseczki/słupki. Gruszkę trzemy na tarce(...)pieprz. Odstawiamy na 15 minut, żeby się przegryzło. Na koniec solimy do smaku. Wskazówki: Do surówki można dodać ser żółty i kaszę jaglaną, żeby zamienić ją w szybką pyszną sałatkę piknikową. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaZdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNie każdy wie, że podczas przygotowywania potraw ważnym elementem jest odpowiedni dobór składników. Surówka z ogórka i papryki, mimo swojego apetycznego wyglądu, należy niestety do tych
mojewypiekiinietylkoZauważyłam, że jesteście zainteresowani przepisami na szparagi, więc oto kolejna propozycja. Połączenie spring rolls i szparagów, wszystko pieczone, więc bardzo zdrowo :). Chrupiące z zewnątrz, wilgotne pomidorki
Corner With Recipesoliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha jeszcze na 15 minut w nagrzanym piekarniku. Bez oliwek nie ma kuchni śródziemnomorskiej(...)skórę. Są bogate w kwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska
My Chcemy Jeśćmowy żebym stała przy garach w taki upał! Żar leje się z nieba a w mieście wszystko tak nagrzane, że w mieszkaniu ledwo da się wytrzymać. Ratujemy się sałatkami, zimnymi napojami, kanapkami i chłodnikami . Coś zimnego zjadamy z prawdziwą przyjemnością, oczywiście tylko wtedy kiedy jest to coś smakowitego. A takie smakowite jest właśnie gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa(...)sposób ustalić. Nie gotuje się go wcale a jest pełne smaków lata i orzeźwiające. Nic specjalnie zaskakującego bo chłodniki są znane i lubiane także w naszej kuchni. Gazpacho poza pomidorami zawiera jeszcze inne warzywa, wszystkie w stanie surowym, oraz trochę rozmoczonego chleba, dzięki któremu jest bardziej gęste i pożywne. Składniki można bardzo drobno posiekać, ale można też wszystko po prostu
Smaczna Pyzadodaje mu ciekawej tekstury i wędzonego posmaku. Nic tylko kroić i jeść sam lub jako towarzysza do kieliszka wina. Można też podawać go na ciepło lub jako dodatek do sałatek. Knopek to z kolei delikatny świeży serek kwasowo -podpuszczkowy. Taki twarożek. Kozia Rura ser kwasowo - podpuszczkowy. Do wyboru w wersji solonej, z papryką, z czosnkiem, z czosnkiem niedźwiedzim, lubczykiem(...)dojrzewania smarowany miodem naturalnym. Kozie babki sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem, do wyboru: lubczyku, kozieradki, czosnku, czosnku niedźwiedziego, papryki, chilli, czarnuszki, pestki dyni, mięty, płatków pomidorów, migdałów, tymianku, kolorowego pieprzu, suszonej śliwki. Koza robi też wiele innych serów (między innymi długo dojrzewające na zamówienie) i zdecydowanie nie powiedziała ostatniego słowa – możemy spodziewać się kolejnych smaków. Wszystkie
królestwo garówMłoda kapustka duszona na masełku z porem i pomidorkami. Cóż może być lepszego :) Tak przygotowana kapustka może posłużyć jako samodzielne danie lub jako smakowity dodatek do
Kuchnia z widokiem na ogród