kurczaka nie będą suche. Warzywa np sałata lodowa, pomidory, ogórki, cebula czerwona, papryka..... kroimy na dogodne dla nas kawałki. Ja sałatę pokroiłam w paseczki, resztę w plastry. Ale zauważałam, że lepszą opcją byłaby pokrojenie wszystkiego dość drobno i połączenie tego z kurczakiem. I dopiero taką sałatką napełniać nasze tacos. Kolejnym fajnym składnikiem są cienkie chrupkie zapałeczki z salami
Malinowe Pocałunkikasza, tym lepiej, ponieważ podlegała mniejszej obróbce i zawiera więcej błonnika. Dlatego moją sałatkę zrobiłam na bazie kaszy pęczak, jednej z najgrubszych odmian kaszy :) Składniki: szklanka kaszy pęczak cukinia pomidor kilka różyczek brokułu 10 oliwek czarnych pół kostki sera feta olej świeże listki bazylii przyprawy: pieprz, papryka ostra, tymianek Wykonanie: Kasze gotujemy w proporcji 3:1 (na szklankę kaszy
Taste Of My DayBardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy
Kuchnia Łukaszachrupiącej skórki. Przed wrzuceniem na grill, kiełbasę posyp mieszanką przypraw grillowych. Efekt – doskonały. Warzywne szaszłyki w kilka chwil Chcesz zaproponować gościom przekąskę wegetariańską? Grillowane warzywa to strzał w dziesiątkę. Papryka, cukinia, bakłażan i cebula – to wystarczy, by stworzyć fenomenalne szaszłyki. Wszystkie składniki pokrój dość grubo, posyp przyprawą do grilla i skrop delikatnie oliwą, a potem wrzucaj na ruszt. Wystarczy dosłownie(...)rewelacyjna grecka sałatka. Gwarantujemy, że zniknie z talerzy bardzo szybko! Grillowane mięso: nie taki diabeł straszny... Obawiasz się gotowych, przyprawionych już w sklepie kawałków karkówki czy żeberek? Zapomnij o nich i przygotuj marynatę samodzielnie. Wystarczy kilkanaście minut przygotowań. Marynatę stworzysz, łącząc oliwę lub olej (może być aromatyzowany chili lub czosnkiem) z dobrą musztardą, kilkoma łyżeczkami miodu, papryką (najlepiej wędzoną), szczyptą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!paprykę, mięso, cebulę i ananasa. Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200 °C i piecz przez taki sam czas. Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry. Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką. Słodki(...)gotuj je przez 5-7 minut . Następnie dodaj imbir, sól i czosnek. Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. W szklance rozrób mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody. Wlej do rondla i dokładnie wymieszaj. Wstaw ponownie na ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje
Food Squareodmiana tradycyjnej sałatki gyros, w swoim składzie ma również ser feta, z dodatkiem mojego ulubionego majonezu kieleckiego SKŁADNIKI podwójna pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, 8 ogórków konserwowych, 3 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki kukurydzy, 2 pomidory, 150 g sera feta, ½ cebuli, 4 liście kapusty pekińskiej, ketchup Sos czosnkowy: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego(...)ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy. Jajka, pomidory, cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy. Sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami. Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy
słodki bratekSezon na grillowanie mamy już za sobą, ale smak wakacji można odtworzyć korzystając z.... piekarnika . Dziś proponuję Wam prosty przepis na grillowanego pstrąga Smacznego 😋 Składniki 2
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapropozycja na sałatkę w słoiku na blogu! Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 standardowe): sos czosnkowo- ziołowy ( 100 gram jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu, garść świeżych ziół: głównie bazylii i oregano, 1 ząbek czosnku) garść posiekanej sałaty rzymskiej 3/4 szklanki ugotowanego makaronu (użyłam kukurydzianego) 5-6 łyżek mieszkanki meksykańskiej Bonduelle (zawiera groszek, kukurydzę oraz paprykę) 60 gram chorizo(...)cały sos, następnie dodaję posiekaną sałatę. Nakładam ugotowany i lekko przestudzony makaron oraz mieszankę warzyw konserwowych. Całość posypuję chrupiącym chorizo i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej. Zamykam słoik i przechowuję sałatkę w lodówce do momentu spożycia. Smacznego, Klaudia. Zapraszam na stronę http://warzywneinspiracje.pl/ po więcej ciekawych przepisów
Mango Papajawarzyw, ziół i oliwie z oliwek. Aby dopełnić dzisiejszy talerz zaproponowałam pakieciki z cukinii z serem feta. Tak właśnie powstał obiad idealny:) Poniżej przedstawiam przepisy w kolejności wykonania. Sałatka z młodego szpinaku z żurawiną i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 4 porcje: 300g świeżych liści szpinaku 6 pomidorków koktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy(...)pieprz Sposób wykonania: Do szklanki z oliwą z oliwek dodajemy zioła (w tym świeżą bazylię), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dziś wyjątkowo dodałam łyżeczkę mieszanki suszonych pomidorów, papryki, czosnku, bazylii i oregano. Uważam, że świetnie pasowała do całości. Można ją zobaczyć na zdjęciu poniżej. Sos pozostawiamy na 30minut, aby oliwa z oliwek nabrała smaku przypraw. Następnie dokładnie myjemy
Kuchnia Pani Wiosnypapryki, cukru, soli i pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka stawiam na puszce, z której odlewam 1/3 piwa, a całość umieszczam w dużej głębokiej blasze do pieczenia. Wlewam do niej odlane z puszki piwo. Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki(...)tymianek i odrobina soli, potrząsanie. Dodajemy je do ziemniaków. Obieramy marchew, selera, pietruszkę. Kroimy w mniejsze kawałki, powtarzamy procedurę pojemnik, olej przyprawy. Tym razem z majerankiem, oregano i mieloną papryką. Mieszamy warzywa razem i lądują na blasze. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w ćwiartki, rozkładamy je między warzywami. Obrane ząbki czosnku kroimy na pół, również wtykamy między warzywa. Całość
Karo in the KitchenPodaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Smak mojego domuSzybka sałatka do zrobienia w ostatniej chwili. Świetnie nadaje się na przyjęcia ale też na co dzień, np. na kolację. Składniki: 200 g szynki w kawałku puszka kukurydzy 200 g sera żółtego w kawałku słoik papryki konserwowej pęczek zielonej cebulki 3 łyżki majonezu pieprz Szynkę pokroić w grubą kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka u mnie z czerwonej kapusty. Przepis z 1910 roku, który dostałam od Lenki z bloga Przepisy Tradycyjne Składniki: 600 g mięsa wołowego 2 cebule 1 łyżka masła 700 ml bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
Kukuleczkisię roztopił i nadał całemu kształtu świetny wyraz. Kanapkę podałam z klasyczną sałatką, które polecam niekoniecznie zawsze w takim zestawieniu ;) Domowy cheeseburger Składniki : 3 bułki słodki do hamburgerów 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 3 plastry ulubionego żółtego sera ogórki konserwowe sałata lodowa pomidorki koktajlowe, kąski papryki czerwonej masło ketchup sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki