naszych gości? Sałatką oczywiście ! Syta, smaczna, a jej przygotowanie wcale nie zajmuje wiele czasu :) Pomyślałam, że skoro jest w niej tyle konserwowych składników- to właśnie to słowo najlepiej ją opisze. Nie martwcie się jednak, nie jest ona zbyt kwaśna, gdyż pozostałe składniki wyrównują jej smak. Składniki: 6 jajek 300 g szynki konserwowej kukurydza konserwowa 6 ogórków konserwowych słoik selera(...)dobrze odsączyć z zalew - nie chcemy przecież mieć wodnistej sałatki :) Przygotowujemy przezroczystą miskę i zaczynamy układać sałatkę następującymi warstwami: 4 jajka na samo dno Jajka smarujemy warstwą majonezu, a na niego układamy szynkę Następnie kładziemy równa warstwę selera konserwowego.... ... warstwę kukurydzy, na którą ponownie rozprowadzamy warstwę majonezu... kolejna warstwa - ogórki konserwowe... ... oraz róznokolorowa paryka konserwowa Następnie układamy warstwę
Taste Therapypozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy 1/2 puszki kukurydzy (bez wody), następnie nakładamy pokrojonego w kostkę ogórka (można go obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem
Emcia PichciTradycyjna mizeria to dodatek do obiadu, który zna chyba każdy Polak. Jednak warto czasem te tradycyjne, znany doskonale smaki, nieco urozmaicić. Przygotuj wszystko to, co do
MarcinChefTeraz kiedy pojawiły się w sklepach młode ziemniaczki ,na obiad zrobiłam do nich surówkę z kapusty z majonezem . którą bardzo lubimy. Łatwa i szybka , a smakuje
Pysznosci Babci Basiręki, czyli wspomnianą fasolkę, najsłodsze, sierpniowe pomidorki, chrupiące, jędrne rzodkiewki i zielony ogórek, całość obficie skrapiamy aromatycznym, rześkim miętowym vinegretem i w trymiga mamy leniwy, letni lunch, który możemy zjeść na świeżym powietrzu, ale nie tylko, bo to świetny pomysł dla zapracowanych na zdrowy lunch box. Jedzcie sałatki i korzystajcie z cudownego lata jakie mamy w tym roku… póki(...)komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną (tuż przed podaniem) przygotowanym wcześniej sosem. Artykuł Letnia sałatka
Fitsweet.meręki, czyli wspomnianą fasolkę, najsłodsze, sierpniowe pomidorki, chrupiące, jędrne rzodkiewki i zielony ogórek, całość obficie skrapiamy aromatycznym, rześkim miętowym vinegretem i w trymiga mamy leniwy, letni lunch, który możemy zjeść na świeżym powietrzu, ale nie tylko, bo to świetny pomysł dla zapracowanych na zdrowy lunch box. Jedzcie sałatki i korzystajcie z cudownego lata jakie mamy w tym roku… póki(...)komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną (tuż przed podaniem) przygotowanym wcześniej sosem. Artykuł Letnia sałatka
Fitsweet.mektórzy lubią majonezowe sałatki jak ja Polecam , u nas w domu jesienią i zimą często przygotowuje takie smakołyki są doskonałym śniadaniem lub kolacją . Kalorie z takiego dania zawsze można spalić przy pracach jesiennych w ogrodzie Składniki : 2 duże marchewki 5 kolorowych ziemniaków ( lub zwykłych ) 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 4 – 5 ogórków z zalewy octowej(...)Ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach . Studzimy , obieramy . Kroimy na malutkie kawałki . Kukurydzę i fasolę przepłukujemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia . Ogórki także kroimy w kosteczkę , dokładamy do kukurydzy i fasoli ,żeby lekko przeschły , sałatka wtedy nie będzie puszczać wody . Cebulę obieramy i siekamy najdrobniej jak się da . Czosnek wyciskamy praską . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso z udek oddzielamy
Ogrodnik w podróżyczerwona papryka* awokado * ogórek* pomidorki koktajlowe* dressing : oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Awokado, ogórka i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Składniki sosu wymieszać, polać przed podaniem sałatki. Idealnie smakuje z czosnkowymi grzankami
Magiczne Życie MartyNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basipopularnej sałatce tabbouleh. Orzeźwiająca, doskonale komponuje się z mięsnymi daniami, a latem to najlepszy posiłek! Dzisiaj właśnie przygotowałam taką sałatkę na obiad, bogactwo witamin, samo zdrowie! Tabbouleh / 2 porcje Składniki: 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor rzymski 1/4 ogórka zielonego kilka gałązek natki z pietruszki 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól do smaku Składniki: Kaszę(...)Ogórka i pomidora kroimy w drobną kostkę, razem ze skórką. Kaszę rozdrabniamy widelcem. Do kaszy dodajemy pomidora i ogórka. Natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do kaszy z warzywami. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Dressingiem skrapiamy sałatkę. Starannie mieszamy. Odkładamy na kwadrans, aby smaki "przegryzły się". Polecam także inne przepisy z kuskusem :) Wystarczy kliknąć
Moja smaczna kuchniaMiałam ochotę na sałatkę, a zarazem coś sytego. Wyszukałam w mojej magicznej szufladzie, w której zawsze mam zapasy paczkę tortellini. I pomysł już był. Przepis na tortellini z kurczakiem znajdziecie tutaj Składniki: 1 opakowanie tortellini 3-4 ogórki konserwowe 200 g szynki konserwowej 150 g żółtego sera(...)łyżki majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Ogórki, szynkę i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą i pieprzem. Schłodzić sałatka z tortellini
O kuchni z uczuciemPyszna sałatka z buraczkami według receptury siostry Anastazji.Składniki:5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych)3-4 ogórki kiszone2 jabłka1 cebula1 puszka czerwonej fasoli1/2 pęczka szczypiorkutarty chrzan ze słoiczka do smaku2-3 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzSposób przygotowania:1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno.3(...)Fasolę odsączamy z zalewy.4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chrzanem.5. Sałatkę schładzamy przed podaniem.Smacznego
Kuchnia domowa Aniwietrzeje i sałatka staje się mniej ostra. Mam nadzieję, że lubicie takie sałatki i chętnie je robicie. Koniecznie wypróbujcie z sosem chrzanowym, gdyż z samym majonezem nie jest taka smaczna. Składniki: (na 3 - 4 porcje) 1 duży por 500 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 6 jajek 1 - 2 łyżki chrzanu 2 - 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka(...)posypać solą. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszać z chrzanem i dodać do przygotowanych składników, wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku. Składniki połączyć z sosem tuż przed podaniem, gdyż chrzan nieco wietrzeje. Ilość chrzanu i majonezu dostosować do swoich upodobań. Zobacz również: sałatka pieczarkowa z porem
Kuchcik gotujenajlepiej korzystać z lokalnych zdrowych i świeżych produktów. Sałatka w stylu greckim 200 g białego sera (krajanka) 150 ml jogurtu 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 szklanki siekanych orzechów 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych śliwek pęczek koperku pieprz ziołowy do smaku pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki. Dodajemy(...)kostkę pomidory i drobno posiekaną 1 cebulę czerwoną. Do miseczki dodajemy posiekane śliwki suszone i orzechy – mieszamy doprawiając pieprzem ziołowym do smaku. Krajankę twarogową kroimy w kosteczkę, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. odajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem. Porcje sałatki nakładamy na miseczki, polewamy sosem czosnkowo-jogurtowym
Gotuj Sam!sycąca sałatka. Doskonały pomysł na pyszną kolację. Można przygotować ją bez majonezu, będzie mniej kaloryczna ;) A jeśli nie wyobrażacie sobie sałatki bez majonezu, z jego dodatkiem też będzie dobra! :) Składniki: makrela wędzona pół puszki kukurydzy 4-5 sztuk ogórków konserwowych 3-4 kawałki papryki konserwowej (około 1/2 całej papryki) mała czerwona cebula sól, pieprz sok z cytryny ***opcjonalnie-majonez(...)Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Makrelę obieramy i usuwamy ości. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. ***Sałatkę można wykonać dodając majonez. Wtedy fajnie rozsmarowuje się na kanapkach ;) Po przygotowaniu, odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, żeby sałatka się "przegryzła" ;) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczka