móc mieć bogate zbiory, potrzebna jest woda, a tej niestety na wyspie brakuje. I tak na niezwykłej powulkanicznej wyspie Santorini sałatkę przygotowuje się z pomidorków czereśniowych, krzyżówki ogórka z cukinią (zapomniałam nazwę), z dzikich kaparów i ich młodych listków. Na tej wyspie deszcz latem w ogóle nie pada, a słodkiej(...)pomidory, które w Grecji kontynentalnej uprawiane są jako normalnej wielkości, tutaj rosną jako minipomidorki wielkości orzecha włoskiego, niezwykle soczyste i słodkie. W mojej sałatce jest minicukinia i nie ma dzikich liści kaparów… wybaczcie, nie znalazłam. Składniki na 2 porcje: • ok. 15 małych pomidorków koktajlowych • 2 mini cukinie • 1/2 cebuli • 1/2 papryki • kilka oliwek • kilka
To co kochamSałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry – to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Prosta i szybka w wykonaniu, a także bardzo kolorowa – cieszy
Kulinarne PrzebojeChoć powstają z różnych składników, łączy je wiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Hej! Sałatka w stylu greckim z tortellini jest pyszna. I to tyle, jak ją zrobicie to sami zobaczycie. ☺ Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniePyszna kolacja, polecam wszystkim. Przygotowanie sałatki – do dużej miski wrzucić rukolę, pokrojony w plastry ogórek, przekrojone na pół pomidorki, cebulkę pokrojoną w piórka, kulkę mozzarelli poszarpaną drobno. Wszystko wymieszać razem. Skropić oliwą z oliwek o smaku czosnkowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie mięsa – mięso pokroić w paski o grubości 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką(...)następnie w bułce tartej. Rozgrzać elektryczny grill i obsmażyć mięso. Smażyć około 2-3 minut. Mięso musi być przesmażone. Radzę posmakować. Płat tortilli położyć na talerzu na to rozłożyć sałatkę i kawałki mięsa.Lekko skropić keczupem i dodać łyżeczkę majonezu. Zawinąć tortillę w taki sposób żeby nadzienie nie wypadło. Położyć tortillę na rozgrzanym grillu i lekko przysmażyć. Podawać ciepłe, mniam
Kuchnia PokoleńUwielbiam małosolne ogórki. Nie tylko na kanapki. Można z nich zrobić prostą sałatkę do mięsa na obiad. Swoją podałam do gulaszu z kurkami i suszonymi pomidorami. Polecam! Składniki: 5-6 ogórków kiszonych (użyłam małosolnych) 1 mała dymka ze szczypiorem łyżka oleju, np. z awokado 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z kiszenia ogórków pieprz i ew. sól
Czerwień i błękitPyszna surówka...u mnie była dodatkiem do ryby smażonej . kapusta marchew ogórek zielony sól cebulowa sok z cytryny olej przyprawa do sałatek szczypiorek Kapustę poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Marchewkę i ogórka zetrzeć na tarce i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę i wymieszać
Moje domowe kucharzeniekończy się "raczkiem". Kocham lato za dary w postaci owoców i warzyw, które kupuję na osiedlowym straganie. Pomidory do wyboru, aż proszą się, aby spróbować każdej odmiany. Chrupiące ogórki zielone i fasolka szparagowa, która nie jest wymagającym warzywem, bo wystarczy wiedzieć, jak zachować jej smak i kolor. Tak jak babcia Małgosia, pomidory jem z natką pietruszki, smakują obłędnie(...)trwa wiecznie, dlatego przypominam Wam, korzystajmy z darów lata na 100%. Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis na ogórki małosolne 2 szczypty czarnuszki 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Pomidora
Moja smaczna kuchniaprzetworów które obowiązkowo robię co roku. Mam na nie sprawdzony przepis, z którego wychodzą nie za słone, jędrne i są doskonałym dodatkiem na kanapki, do sałatek i do zupy ogórkowej. Czy wiesz że ogórki po ukiszeniu nabierają nowych właściwości zdrowotnych? Ogórki kiszone świetnie oczyszczają organizm z toksyn. Co więcej obecność bakterii probiotycznych w kiszonych ogórkach sprawia
Arbuziakidietę bezmięsną. Jednak dietę przemyślaną, która dostarczy wszystkich niezbędnych składników oraz białka. A jak wiadomo potrzeba matką wynalazku, którym w moim przypadku jest zielona sałatka z tofu :) Składniki: cukinia, kilka plasterków 1/2 ogórka 1/3 główki sałaty lodowej 1/2 awokado 1/2 kostki tofu nać pietruszki olej sos sojowy kilka plasterków świeżego imbiru ulubione przyprawy Wykonanie: cukinię kroimy w plasterki, posypujemy przyprawami(...)kroimy w kostkę, polewamy sosem sojowym i przesmażamy na łyżeczce oleju kokosowego z imbirem. Pozostałe składniki kroimy i układamy na talerzu. Dodajemy cukinię (możecie dodatkowo ją rozdrobnić) i tofu. Sałatkę po wierzchu posypujemy sezamem. Smacznego
Taste Of My Dayłyżki sezamu 5-6 łyżek bułki tartej jajko łyżeczka kurkumy sól i pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny 4-5 łyżek oleju/oliwy do smażenia Sałatka woreczek ugotowanej kaszy bulgur/pęczak pół ogórka szklarniowego duży pomidor (najlepiej malinowy) 4 łyżki serka typu twarożek drobnoziarnisty/ jogurtu naturalnego/ ok. 80g pokruszonej fety 3-4 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty łyżka(...)opakowaniu. Studzimy ją, przekładamy do miski, i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa, serek/jogurt/fetę, posiekane zioła, przyprawy, olej/oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Po przygotowaniu sałatki zabieramy się za rybę. Namaczamy ją w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. Potem obtaczamy ją w mieszance sezamu i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim
Pyszny Duetkilka łyżek majonezu sól i pieprz do smaku mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Wykonanie: Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować. Świeżego ogórka szklarniowego umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i opłukać. Tuńczyka odsączyć z oleju(...)Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną kukurydzę, ponownie posmarować majonezem. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Kolejno położyć warstwę z brokułu i tuńczyka. Ponownie posmarować majonezem. Na koniec wysypać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Posypać nimi wierzch sałatki. Smacznego! The post Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem appeared
Kulinarne PrzebojeSałatka z zupek chińskich z jajkiem – to sałatka, której często nie jadamy, bo wiadomo, jak to jest z tym makaronem z zupek chińskich, ale czasami
Kulinarne PrzebojeSurówka z młodej kapusty z koperkiem i ogórkiem – to pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem , czyli nie już taka fit, ale równie smaczna ;) Majonezu
Kulinarne PrzebojePrzepis na szybką surówkę z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli. Składniki: 5 ogórków kiszonych małe jabłko mała cebula 2 łyżki oliwy pieprz, cukier Przygotowanie Cebulę
e-PrzepisyKulinarne