Sałatka z wędzonym morszczukiem, ogórkiem kiszonym, kukurydzą oraz jajkiem to propozycja na pyszną kolację. Oczywiście do sałatki można dać inną rybę wędzoną
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 2 opakowania zupki chińskiej ostrej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół litrowy słoik papryki konserwowej pół litrowy słoik ogórków konserwowych 4 - 5 jajek podwójna pierś
Darcia w kuchniWielki Post zbliża się do końca, co u mnie w domu powoduje wzmożone spożycie ryb, w tym śledzi. Najchętniej zjadam je z pieczywem lub w sałatkach
Weekendy w domu i ogrodzieGdy goni nas czas a chcemy zrobić dobre wrażenie kulinarne, potrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste a
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj wtorek, jutro środa , zaraz piątek :D a co za tym idzie ? Imprezka rodzinna czy ze znajomymi, urodziny,imieniny :D zawsze coś się dzieje :) Polecam osobom
Domowa Kuchnia u MamyDzisiaj wtorek, jutro środa , zaraz piątek :D a co za tym idzie ? Imprezka rodzinna czy ze znajomymi, urodziny,imieniny :D zawsze coś się dzieje :) Polecam osobom
Domowa Kuchnia u MamyDługi weekend majowy przed nami, piątek, słońce świeci, pora pomyśleć o majówkowym menu! Wypady za miasto, na grilla czy rodzinny piknik, co warto zabrać ze sobą
Moja smaczna kuchniaPierwsza sałatka, jaką w życiu zrobiłam - a było to ładnych parę lat temu. Do dziś zajadam się nią ze smakiem. W pierwszej wersji nie miała orzeszków
Kto ugości moich gości?warto poczytać, warto jeść bób! Bób popularny jest w daniach z boczkiem i cebulką, zupach, a także jako zdrowy dodatek (lub w roli głównej) do wielu sałatek. Bób świetnie komponuje się z miętą i koperkiem, a z takim połączeniem: trochę koperku, mięty, boczek, bób, cebulka, ciecierzyca i bulion - mamy bardzo smaczną pożywną zupę. Moje danie jest bardzo(...)uwielbiam, do tego są łatwo dostępne i najtańsze z rodziny grzybów) przesmażone na cebulce, czosnku i chili z dodatkiem lubczyku nie może nas zawieść. Danie podaję same lub z makaronem ryżowym, ryżem, kaszą, bagietką. Jeśli chcecie, aby danie było mięsne dodajcie swoją miarkę boczku, kiełbasy, drobnych plasterków szynki. Składniki: 350 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku połowa papryczki chili
Zasmakuj Kuchnisuszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa) a sam wywar posłużył mi jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić. Składniki: 3 szklanki(...)warzyw, według przepisu podanego powyżej 2 cm imbiru 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego 1/3 czerwonej papryki 1/2 słoika pędów bambusa łyżka oliwy z oliwek sól pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili
Mango PapajaSałatka w muszlach to efektowna przystawka na wszelkie imprezy. Prosta,banalna sałatka podana w ten sposób stanie się niebanalną przekąską. U mnie sałatka
Niespełnione zdolności kulinarneDawno nie było na blogu sałatki, a ponieważ miałam ochotę na sałatkę zrobiłam ryżową z dodatkiem paluszków krabowych. Bardzo szybka i smaczna. Idealny dodatek do mięs
O kuchni z uczuciemZ okazji zbliżającego się Sylwestra i Karnawału, specjalnie dla swoich czytelników Gatita przygotowała krótką ściągawkę na sałatkowe menu. Wiadomo, że sałatka jest bardzo fajnym rozwiązaniem na
Kulinarne przygody GatityDobra sałatka to świetna przekąska w ciągu dnia, a także świetny pomysł na imprezowy stół. Wzbogacając ulubione warzywa o kawałek jakiegoś mięska, poczynimy ją bardziej syta i dzięki temu może byc też samodzielnym daniem. Polecam te brokułową! Zapraszam Składniki: 30 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebulka dymka plus szczypiorek kilka gałązek natki(...)pietruszki puszka groszku z kukurydzą szklanka makaronu świderki 2 łyżki majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W drugim garnuszku w osolonej wodzie gotujemy al dente brokuła, ugotowanego przelewamy zimna wodą, aby zachował kolor. Piersi z kurczaka kroimy w małe kawałeczki, oprószamy przyprawą do kurczaka, smażymy, osączamy. Papryki, cebulkę , szczypiorek i natkę drobno kroimy. Wszystko mieszamy razem
Z Majeczką w kuchniwlewamy pozostały bulion i gotujemy dalej na maluśkim ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kasza powinna zmięknąć, napęcznieć, wchłonąć prawie cały bulion dawać pod zębami lekki opór, jak makaron na skraju stanu al dente. Solimy, mocno pieprzymy. Ścieramy na dużych oczkach tarki ser. Kiedy kasza już gotowa, wrzucamy do rondla zimne masło, posiekaną natkę pietruszki i 2/3 startego sera(...)się rozpuszczą, zagęszczając całość i czyniąc ją lekko kremową. Kaszotto podajemy od razu, gorące, posypane resztą startego żółtego sera i ozdobione kilkoma listkami pietruszki. Idealnie pasować będzie sałatka z pomidorów z cebulą lub szczypiorem. Z tej ilości składników wyjdą Wam 4 średnie porcje lub obiad dla pary 2+1 albo dla trójki dorosłych głodomorów. SKŁADNIKI 200g kaszy pęczak 250g pieczarek
Karo in the Kitchen