Bardzo często na moim stole królują szybkie i zdrowe sałatki. Coraz częściej wykorzystuję warzywa strączkowe oraz mnóstwo warzyw! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 200g ugotowanego brązowego
Truskawkowa FiestaTą sałatkę robię często,bo bardzo lubię połączenie chrupiącego selera naciowego z ananasem. Okazją do zrobienia sałatki były Święta Wielkanocne.
Kolorowa kuchnia ElkiSałatka jarzynowa Klasyczna, uniwersalna sałatka jarzynowa, doskonała zarówno na imprezy, święta jak i do grilla. Znana i lubiana chyba w każdym domu, choć każda gospodyni robi
Blog z ApetytemProsta, smaczna i orzeźwiająca sałatka na dobrą przekąskę. Składniki: Ananas w syropie 1 puszka Jajka ugotowane 6 szt. Jabłko 3 szt. Seler słupki w zalewie 1
Tradycyjna Kuchniakuchni: irańskiej, libańskiej, syryjskiej, tureckiej, sycylijskiej. Do jakich dań? Np. humus , surowa cebula, pizza, dania zsoczewicą , jaja po libańsku ( szakszuka ), sałatki, dania warzywne, falafel , szybki dip: jogurt naturalny + zioła + sumak, zatar (2 łyżki drobno posiekanego tymianku + 2 łyżki prażonego sezamu + 2 łyżeczki sumaku + ½ łyżeczki soli). To nowe doświadczenie
Qlinarnie i QlinarnieProsty przepis na piękną i smaczną sałatkę... ... ryż, ser, groszek, marchewka, fasola, kukurydza, cebula, majonez, sól, pieprz, papryka, bazylia. ...takie produkty zostały mi po przygotowaniu zapiekanki
chleba naszegoaromatyczny, pełen witamin dressing świetnie pasuje do sałatek, placuszków warzywnych np. placków z batatów i cukinii , ryb i mięsa a także jako salsa do nachosów. Ziołowa salsa verde z awokado Drukuj Porcje: 200ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 awokado 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 fileciki anchois, wypłukane, osuszone i drobno pokrojone (w wersji wegańskiej pomijam
Book of spellsSałatka z rzodkwi to doskonała lekka przekąska np na podwieczorek lub kolację. O tej porze roku szczególnie polecana,bo dostarcza naszemu organizmowi dużą dawkę
Kolorowa kuchnia ElkiSzukając w internecie pomysłu na lekką sałatkę z buraczków znalazłam przepis,który bardzo mnie zainteresował. Sałatkę zrobiłam,okazała się wyjątkowo smaczna,winno-słodka,idealna względem
Kolorowa kuchnia Elkikońcowy pokrojonych warzyw z zastosowaniem poszczególnych ostrzy Podsumowanie Krajalnica spiralna Brava marki Delimano to fantastyczne urządzenie, które sprawdzi się w każdej kuchni. Wraz z nim przygotujesz zdrowe, warzywne posiłki - sałatki, makarony, surówki i wiele innych cudownych dań. Ponad to takim sposobem możesz zachęcić innych do zjadania warzyw! Nie wszyscy, niestety są miłośnikami zieleniny, świeżych roślin. Z krajalnicą spiralną
Zdrowie na języku :PNORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. To pomysł dla małego niejadka – kwiat z jajek i sałatki owocowo warzywnej . W taki dekoracyjny sposób możemy zachęcić niejadka do spożycia posiłku w święta Wielkanocne i nie tylko Wersja 1. Wersja 2. Jajka marynowane w zalewie buraczkowej babci Basi ( patrz przepis
Pysznosci Babci BasiNa ciepłe dni, dla osób, które lubią rybki powinna przypaść do gustu :-) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniacierpki. Kolor: czerwonobrunatny, burgundowy. Zastosowanie w kuchni: irańskiej, libańskiej, syryjskiej, tureckiej, sycylijskiej. Do jakich dań? - humus - surowa cebula - pizza - dania z soczewicą - jaja po libańsku (wkrótce na blogu) - sałatki - dania warzywne - falafel - szybki dip: jogurt naturalny + zioła + sumak - zatar (2 łyżki drobno posiekanego tymianku + 2 łyżki prażonego sezamu + 2 łyżeczki sumaku + ½ łyżeczki soli). To dziwne, ale ciekawe uczucie jeść
Qlinarnie i Qlinarnienich uczestniczyły, były bardzo miłymi i wyrozumiałymi osobami. Zaprezentowałam przepis na zupę tajską , groszkowe falafele w sosie pomidorowym, szpinakowe kotlety z serem mozzarella , deser chia, gulasz warzywny oraz sałatkę z rukoli i gruszki, którą wkrótce pokażę wam na blogu. Warsztaty nie tylko dla Pań były pewnego rodzaju lekcją, ale też i dla mnie. Wymieniłyśmy się radami, z których
healthy dreamsNo niestety, od czasu przychodzi chwila, w której stawiam mojego MENSZA przed faktem dokonanym, czyli obiadem bez mięsa ;-) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaChrupiący, świeżutki Czyli jak nie wiele do szczęścia potrzeba ;-) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaWiosna nadeszła, piękna pogoda, również na talerzu. Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaRzadko robię sałatki, ale w końcu musiałam podjąć się tego wyzwania. Prostka i smaczna sałatka krabowa, którą każdy wykona bez jakiegokolwiek problemu. :) Składniki: 1 paczka paluszków
Truskawkowa Fiestadekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem do herbat i wszelkich napojów. Polecają do deserów: jako polewy do lodów, budyniów, ciast
Sama słodycz i szczypta chiliZiemniaki – 50 dag Seler korzeń – 50 dag Majonez – 250 ml Szczypiorek – 1 lyżka Sól Cukier Cytryna Ziemniaki i seler obrać, opłukać i ugotować. Pokroić w
Camilla w kuchniSeler korzeń – 50 dag Jabłka – 30 dag Majonez –250 ml Sól Cukier Cytryna Szczypiorek Selery obrać, umyć, ugotować, ostudzić, pokroić w słupki. Jabłka obrać i także
Camilla w kuchniKsamil jak i Sarandzie. Jednak zauważyłam, że praktycznie w każdym miejscu jest identyczne menu: owoce morze, makarony, drób/wieprzowina, zupy (zawsze trzy rodzaje: z kurczaka, rybna i warzywna) i sałatki. Nie dane mi było spróbować dań kuchni regionalnej, ponieważ po prostu nie było ich w żadnym menu. Ale udało mi się zrobić kilka zdjęć tego co jadłam w Albanii
Kolejny blog o gotowaniuNormal 0 21 Marchewka – 4-5 szt Pietruszka – 3 szt Seler –1/2 szt Jabłka – 2 szt Jajka –5 szt Cebulka marynowana – 3-4 łyżki Majonez
Camilla w kuchniNormal 0 21 Jajka – 10 szt Kukurydza – 1 op Groszek – 1 op Szynka drobiowa – 15 dag Majonez Sól Pieprz Normal 0 21 Jajka ugotować, ostudzić
Camilla w kuchnizastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie, sposobów
Pause Gotowanie!Gdy mamy w lodowce pare składników a czujemy lekki głód i nie wiadomo co z tym zrobić podpowiadam- sałatkę :) Czytaj więcej »
Pasja tworzenia· pomidor · ogórek zielony · rzodkiewki · Pieprz kolorowy · sól Warzywa umyć. Pomidory pokroić w plastry, ogórki można fantazyjnie ponacinać, pokroić w plasterki tak by było 12 szt
Camilla w kuchniposolić, pocukrować lub zakwasić kwaskiem cytrynowym) i zalać dynię w słoikach. Słoiki zakręcić przykrywkami, pasteryzować przez 10 minut. Dynia wspaniale nadaje się do wykorzystania w okresie zimowym do sałatek owocowych, warzywnych i do mięs
Tradycyjna Kuchniawarzywa suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki z sosem grzybowo-warzywnym i sałatką z gotowanych buraczków lub ćwikłą z chrzanem. Zaznaczam, że kiszona kapusta w takich
Kuchnia Prezydentowejsałatek najchętniej wybieram sałatę lodową. Jest chrupiąca i świetnie smakuje skropiona oliwą z oliwek lub z dodatkiem pokruszonej fety. Zobaczcie także inne sałatki i surówki Chrupiąca sałatka z warzywna z szynką i serem Składniki: główka sałaty lodowej 2 pomidory malinowe 1 mały ogórek zielony 1 czerwona cebula 100 g dobrej jakości szynki w plasterkach 100 g sera gouda
Moja smaczna kuchniaJest zima. I to nietypowa, bez specjalnego wyrazu zawieszony mop do podłogi na niebie...brrrrrr! I myślę, że nie jestem jedyna, która nie cierpi tych ponurych
upichconaWiosna zawitała na dobre. W końcu ponad 15 stopni na plusie, więc z miłą chęcią każdy ma ochotę, aby zjeść coś lekkiego i zdrowego. U mnie
Truskawkowa FiestaJako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :) Składniki (jedna porcja - zdjęcie): 1 mały (500 g) kalafior 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 mały obrany ogórek kiszony garstka koperku sól Przygotowanie: Wersja obiadowa/na ciepło: 1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze) 2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek
Malowane smakiemnuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Ciasta Ciasteczka ‚jajka sadzone’ Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach Bardzo puszysty sernik Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem
Kulinarne Przebojewspaniałym dodatkiem, zarówno do dań obiadowych, jak i do sałatek. Ostatnio upodobałam sobie jednak sałatki. Można je podawać i na zimno i na ciepło. Wraz z różnymi dodatkami, mięsnymi lub wegetariańskimi, będą idealnymi propozycjami na lunch, kolację, czy po prostu zdrową przekąskę w ciągu dnia. Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę, do przygotowania której użyłam pszennej kaszy, czyli kuskusu. Jednym(...)kupić, użyjcie zwykłej zielonej. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na kasze: Zielone ogórki faszerowane tuńczykiem i kaszą Sałatka z pęczakiem i fetą Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki Sałatka z kaszą orkiszową Kuskus z bazylią Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z kuskusem i cukinią Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy
Kulinarne przygody Gatity