rozprowadzając go równomiernie po bakłażanach. Moussakę pieczemy w 180st. przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na kilkanaście minut do przestygnięcia. Jako dodatek – sałatka grecka: Moussakę podałam z sałatką grecką, w skład której wchodzą pokrojone w grubą kostkę 3 pomidory, 1 duży ogórek, 1 czerwona cebula, 1 zielona papryka, a dodatkowo w całości dodajemy 10 zielonych oliwek, 5 oliwek(...)golonka z indyka Pieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, Domowa biała kiełbasa Domowa biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie, Cannelloni przepis Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny Gołąbki Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć Kurczak
NiePieprz.plNie bez kozery nazwałam ten chlebek imprezowym. Od jakiegoś czasu żadna impreza czy spotkanie rodzinne nie może się u nas odbyć bez tego wypieku. Zawsze robi
Zawsze głodna!O tradycji postnych dań wielkanocnych można by było pisać wiele, bo ile jest regionów tyle ich odmian, ale chyba wszędzie ich symbolem są śledzie. Mimo,że
Bon appetit mon amiekuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta 1 jajko Jajka(...)Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy sos szczypiorkowy. Składniki sosu: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu mały pęczek szczypiorku sól i pieprz Śmietanę
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś przedstawiam Wam zestawienie moich ulubionych przepisów na świąteczny stół, w szczególności słodkości:) Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Mazurek podwójnie różany
karmelowyMacie dosyć, drogich i niezbyt smacznych kupnych wędlin? Mam na to rozwiązanie! Przygotowanie własnej pieczeni, doprawionej ulubionymi ziołami, która świetnie sprawdzi się w roli wędliny na
Codzienne GotowanieBiała kiełbasa to jedna z moich ulubionych. Najbardziej oczywiście lubię tę przygotowaną w domu, gdyż zawsze jest idealna smakowo czyli taka jaką lubię :) Jednak są dni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizostały jakieś kawałki szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem, sałatką warzywną? W pewnym momencie nikt już nie ma ochoty nawet patrzeć na produkty, które zjadało się ze smakiem ze świątecznego stołu. Tymczasem jest sporo patentów na to, jak przetworzyć pieczone(...)prostą potrawą typu stir fry, której podstawę stanowi ugotowane mięso wcześniej mięso. Przepis zaczerpnęliśmy z książki „Wszystkie smaki świata” (Pascal 2014 r.) i poddaliśmy lekkim modyfikacjom. Przetestowaliśmy go w Wielkanoc i okazało się, że stir fry można zrobić na bazie każdego mięsa, gotowanego i pieczonego, że wcale nie musi to być wieprzowina, bo równie dobrze nada się kurczak i kaczka
Niedzielny kucharzDziś na blogu kolejny przepis wielkanocny, więc oczywiście musi być z jajkami w roli głównej, ale tym razem postanowiłam je przygotować trochę inaczej, niż tak
Kulinarne przygody GatitySzybka i prosta przekąska, którą przygotujesz raz dwa! Takie jajeczka są smaczne, łatwe w przygotowaniu, a do tego efektownie wyglądają. Można je śmiało zaserwować na śniadanko
Kulinarny S.O.S.możemy zaczynać świętowanie! W moim domu zawsze najważniejszym elementem Wielkanocy było spotkanie przy rodzinnym stole na świątecznym niedzielnym śniadaniu. Było ono nieśpieszne, w końcu był czas, aby po kuchennych przygotowaniach nieco zwolnić i delektować się nie tylko pysznymi daniami, ale także towarzystwem współbiesiadników. Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie Wielkanoc, czyli Zmartwychwstanie Pańskie to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, które upamiętnia(...)faszerowane; z dodatkiem tuńczyka, łososia, żółtego sera, rzodkiewek czy też ze szczypiorkiem lub koperkiem. Na pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się również domowe pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz z żurem ugotowanym na wcześniej zakiszonym zakwasie
Kulinarne przygody GatityTo następna wersja przepysznego pâté z kurzej wątróbki . Niedawno pokazywałam Wam pasztecik z tymiankiem a dzisiejszy jest z borowikami i rozmarynem. Ciężko mi powiedzieć, który lepszy
Smaczna PyzaSkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * kostka rosołowa * 5 jajek * 30 dag żółtego sera * puszka kukurydzy * słoik cebulki marnowanej * 2 słoiki chrzanu * 5 łyżek majonezu * 2
Pobite gary BarbaryŚwiąt Wielkiej Nocy nie będzie, ale wiele osób po raz pierwszy będzie też przygotowywać wielkanocne śniadania i obiady, na które normalnie poszliby do rodziny. To doskonały czas na minimalistyczną Wielkanoc. Proste i pyszne sezonowe przepisy, które robi się dosłownie chwile z tanich składników, które jest łatwo kupić. Wreszcie mamy czas dla siebie, nie musimy robić na nikim wrażenia pracochłonnymi daniami(...)warszawsku – nowoczesna wersja Warstwowa sałatka z brokułem Składniki: 400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Pełny przepis tutaj. Brokułowa sałatka warstwowa Żurek z chrzanem Składniki: pęczek włoszczyzny
Ugotowane pozamiataneDość długo chodził za mną ten pasztet z królika. Nie piekłam go już dawno i stęskniłam się za jego smakiem. Delikatne, królicze mięso, aromat mojego ukochanego
Smaczna Pyza