smaczna jak ta kupna. Polecam również obejrzeć filmik. SKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 500 g gotowych frytek 1 łyżka przyprawy do kebaba, gyrosa lub grilla 200 g sera żółtego goudy kilka papryk konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1/2 część sałaty pekińskiej lub lodowej 1 ogórek zielony 2 pomidory 1/2 części pora ketchup do polania(...)Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez około 15 minut. Zapiekankę wyjmujemy, lekko studzimy, następnie rozkładamy na niej sałatkę i polewamy po wierzchu resztą sosu czosnkowego i ketchupem. Podajemy od razy jeszcze ciepłą. Zapiekanka jest pyszna, smakuje jak kubełek z kebaba, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliGYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry(...)posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu z octem balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze włoskości i będzie..na każde zęby. Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam ogromnej z kopułą. Grillujesz i dusisz jednocześnie- nic się nie ma prawa dymić..na mieszkanie. Tak ugrilowane
Z Kuchni Do KuchniNajprostsza, najszybsza, smaczna, a zarazem bardzo łagodna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej. Nawet dzieci nią nie gardzą i dokładają sobie i zajadają ze smakiem :) Składniki - kapusta
Kuchnia z widokiem na ogródPrzyznajcie się mi bez bicia! Lubicie słone przekąski? Ja teraz się już ograniczam, ale swego czasu nie było zmiłuj... Raz w miesiącu, przed nalotem cioci w
Kuchnia w czekoladziewielką zwolenniczką żeberek, czasem zjem ale muszą być naprawdę chudziutkie z malutkimi kostkami. Ostatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam(...)garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródtakże mój niespełna dwuletni synek :) A Wam kiedy i jakie zupy smakują najbardziej? Psst! Seler naciowy w tej zupie nie smakuje tak intensywnie jak na surowo, np. w sałatkach więc może przekonają się do niej także ci, którzy nie darzą go wielką miłością ;) Składniki: pęczek selera naciowego pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku zielona pietruszka(...)garnka z zupa, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieleninę i przeciśnięty czosnek. Chleb lub bułkę pokroić na kromki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Podawać z zupą. Zupę można ugotować także na kości lub mięsie :) Smacznego
Ze smakiem i z pasjąZiemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć. -Przy pomocy pędzelka nasmarować oliwą / ok.1 łyżka/ -Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu do czasu / można wykorzystać funkcję grilla/ -Ziemniaki wyjąć z piekarnika i ponownie nasmarować oliwą /ok. 1 łyżka/wymieszaną z papryką proszku. -Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec ok.10 min./skórka powinna być(...)włożyć go wraz z ziemniakami do piekarnika i ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można podawać z zielona sałatką
Zakamarki mojej kuchnikmin rzymski, czasem także goździki Dawniej shawarmę przygotowywano z jagnięciny lub baraniny, dziś w krajach Zatoki Perskiej wykorzystuje się do niej każdy rodzaj mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. Podawana z sałatką tabbouleh i sosami, które wymieniłam wyżej smakuje rewelacyjnie. Shawarma z kurczaka porcja dla 3 - 4 osób około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 2-3 małe(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny, przygotowaną marynatą zalać mięso i pozostawić na minimum 6 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc w lodówce. Mięso zgrillować na grillu elektrycznym albo smażyć z obu stron na silnym ogniu na zwykłej lub grillowej patelni, do czasu aż wierzchnia warstwa nabierze ciemnozłotego koloru. Zajmuje to łącznie około 15 minut. Usmażone mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPogoda za oknem nie przypomina lata. Raczej jesień. Pochmurno, co prawda bez deszczu, ale chłodno i wietrznie...Brr.. Miejmy nadzieje , że lato jeszcze sobie o
Z Majeczką w kuchnipostaci oliwa jest typowym libańskim śniadaniem w której moczy się miejscowy chleb i to tak naprawdę wszystko. Podaje się ją w ten sposób przed obiadem jako przystawkę lub do sałatek. Warto poszukać w sprzedaży. SKŁADNIKI: 1/2 kg pomidorków koktajlowych 150-200 g tofu 1-2 łyżki mąki kukurydzianej pęczek natki pietruszki garść listków mięty sól i pieprz do smaku(...)posiekaną miętą. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać pomidorki z kostkami tofu Na półmisku zalać winegretem Za'atar Podawać jako lekką przekąskę ale znakomicie nadaje się do mięsa z grilla zwłaszcza do jagnięciny, ale smakuje wybornie z każdym mięsem i rybą
Sztuka gotowania w/g SamiryPapardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą to niewątpliwe ciekawe połączenie składników. Dzięki temu, że użyjemy w tym daniu szynkę długo dojrzewającą danie zyska niezwykły smak i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny przepis przygotowany podczas warsztatów Akademii Smaku Siemens. Pyszna przystawka, czyli Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową . Nieraz przyrządzałam w domu panierowany camembert, ale nigdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię