sałatka - 51095 przepisów (strona:2564/3407)

Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem 168

Buraczki przełożyć do miseczki, dodać ocet i przyprawy; wymieszać - Do kaszy dodać awokado, wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok umieścić buraczki i groszek. Tak wygląda to danie w formie sałatki, gotowej do zabrania do pracy. Użyłam jednak ryżu basmati zamiast kaszy, bo po prostu mi się ona skończyła:) Dodałam też kilka orzechów nerkowca

Wegańska kuchnia orientalna
Sałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni 137

porwać na kawałki do miski - Marchewkę obrać, końcówkę odkroić pod mocnym kątem i obieraczką kroić cienkie plasterki - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Seler naciowy umyć, pokroić w centymetrowe kawałki - Sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny, lekko posolić i posypać pestkami dyni. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż 167

Sałatka z buraków,   selera naciowego i marchewki + czerwony ryż Składniki: - 100g ryżu czerwonego                - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki                  - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego          - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek 157

Sałatka z kaszy jaglanej,   brokuła, marchewki, buraka i rodzynek Składniki: - 100g kaszy jaglanej                              - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 128

LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł i szparagi w tahini Składniki: - 100g kaszki kukurydzianej                           - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami 160

sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia - Oliwki posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy i adzuki, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok przełożyć roszponkę, buraczki i oliwki - Sałatkę skropić oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Masło orzechowe crunchy z sezamem 158

Masło orzechowe crunchy z sezamem Masło orzechowe świetnie nadaje się do owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z wodą i odrobiną soli),  lub po prostu do wyjadania łyżeczką z pojemniczka ;) Sklepowe masło orzechowe jest z dodatkiem cukru, soli i utwardzonych tłuszczów. To zrobione w domu jest naturalne i świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 168

Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki  i suszonymi pomidorami Składniki: - 100g czerwonego ryżu jaśminowego         - sól himalajska - 2 buraczki

Wegańska kuchnia orientalna
Przyprawa marokańska 160

imbiru - łyżeczka mielonej kurkumy - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka suszonej mięty - łyżeczka cynamonu - ¼  łyżeczki kardamonu - ½  łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - łyżeczka czarnego pieprzu  Zastosowanie: Do duszonych warzyw, sałatek na bazie ryżu lub kuskusu

Wegańska kuchnia orientalna
Grillowana kapusta i ziemniaki 162

Grillować będziemy więc kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy, do tego różne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób

Moniki Smakołyki
Czekoladowe ciasto z cukinią… 204

Jeżeli w cieście jest zielenina, to prawie sałatka, prawda? ;) Jeśli o mnie chodzi, tak dostarczana codzienna porcja warzyw podoba … Czytaj dalej

brunetkawkuchni
JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 207

ochładzamy się. Wilgotne ciało od potu = przyjemne orzeźwienie, choć niekoniecznie komfortowe. Fakt pocenia się bywa dla wielu dość wstydliwy. Jednak przy takich upałach, wstyd warto odsunąć na bok ;) 6. Sałatki warzywne, chłodniki to podstawa!     Tłuste i ciężkie jedzenie nie sprzyja upalnym dniom. Procesy trawienne zabierają nam dużo energii, gdzie i tak jesteśmy już wystarczająco zmęczeni panującymi temperaturami

W kuchni Karmel-itki
Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem do piwa Witbier 184

Przystawka do piwa Witbier, króre serwowane jest temperaturze 6 C.  Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak  kwaśno-cierpki.  Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin.  Składniki: 500 gram

AZgotuj!
Ziemniaki pieczone w mundurkach z czosnkiem 2284

wspomnieć Irlandię czy Galicję w pierwszej połowie XIX wieku, gdzie ziemniak był podstawą wyżywienia najbiedniejszych ludzi, którzy stanowili wówczas niemal 90% populacji. Potraw z ziemniaków jest bez liku. Od sałatek ziemniaczanych, przez kluski, placki, budynie, frytki, chipsy itd. Niepodzielnie królują na naszych stołach nie od dzisiaj. Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 188

rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Sałatka W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek. Ostatni szlif... Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania