kawa, to nie wszystko… Jaką oliwę warto wybrać? Oliwa z oliwek to jeden z produktów, których nie może zabraknąć w mojej kuchni. Oliwę najczęściej wykorzystuję do przygotowania pysznych sałatek, polewam nią przekąski, przygotowuję na jej bazie zimne sosy itd. Oliwa sprawdza się też do słodkich wypieków. Wówczas wybieram oliwę o bardzo niskiej kwasowości i łagodnych, owocowych aromatach . Taka właśnie
Słodkie okruszkiStarzeńskiej. Lekka marynata z soli i kwasku cytrynowego sprawia, że bób ze słoika smakuje jak skrzyżowanie świeżego gotowanego bobu z groszkiem konserwowym. Marynowany bób nadaje się do zielonych sałat, sałatek albo jako dodatek do obiadu. Jeśli lubicie bób, to i ta forma przypadnie Wam do gustu. Zwracam Waszą uwagę na fakt, że oryginalny przepis zakłada wykorzystanie młodego bobu w strączkach
Trzeci talerzwykorzystywane jest w kuchni włoskiej. Bazylia świetnie komponuje się w połączeniu ze serem, z pomidorami, szpinakiem, roślinami strączkowymi, jajkami, pieczarkami. Jest wspaniałym dodatkiem smakowym jako przyprawa do pizzy, spaghetti, sałatek, zup, sosów i deserów. Przeciwwskazania do spożywania bazylii. Liście bazylii spożywane z umiarem nie wywołują negatywnych skutków ubocznych, nie ma przeciwwskazań do ich spożycia. W przypadku osób z problemami
ProstePesto.plrzodkiewka to zupełnie inne dania, zupełnie inaczej sycące. Po inne przepisy zapraszam do zakładki Dieta Dr Dąbrowskiej . PRZEPIS PIECZONA RZODKIEWKA Składniki na 1 porcję: 2 pęczki rzodkiewek przyprawa do sałatek domowa – przepis sól Jak zrobić pieczoną rzodkiewkę: Najpierw rzodkiewki obrywamy od listków (listki można wykorzystać i zrobić z nich inne danie – są jadalne). Następnie rzodkiewki myjemy. Potem rzodkiewki kroimy
Dorota Smakujepółplasterki. Ogórki pokroić na plasterki. Do miski przełożyć ziemniaki, ogórki, pora, cebulę, posiekaną natkę i wymieszać. W osobnej misce wymieszać majonez z jogurtem, solą oraz pierzem. Polać po sałatce i ponownie wymieszać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania
Kulinarne przygodyukąszenia przez owady, zmniejsza dolegliwości, łagodzi ból i swędzenie. Melisa w kuchni. Melisa wykorzystywana jest do podkreślenia walorów orzeźwiających różnego rodzaju napojów (lemoniada, drinki, likiery, herbata). Dodawana jest do sałatek i zup. Jest przyprawą do ryb, drobiu, wołowiny i cielęciny. Suszona melisa jest składnikiem marynat. Świeże liście służą także do dekoracji potraw. Młode, zielone liście melisy i mięty dodawane
ProstePesto.plDzisiaj podrzucam Wam pomysł na szybką i przepyszną pastę kanapkową z tuńczyka. Trochę to pasta, trochę sałatka, bo nie jest jedną masą, tylko składniki są siekane. Ale nie ma co za bardzo skupiać się na nazewnictwie, smak jest o wiele istotniejszy... 😋 Potrzebne jest do niej dosłownie kilka składników, a pasta smakuje rewelacyjnie czy to na pajdzie chleba
Słodko-Słony Świat Ilonybokach. Odkryj, posyp zieleniną. Następnie wstaw całość pod grill, żeby zapiec wierzch fritatty. W zależności od piekarnika zajmie to 2-5 minut. Wyjmij z piekarnika. Pokrój. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego! Artykuł Fritatta z młodymi ziemniakami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmakaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Polędwiczki po chińsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKalafiorowe curry Sałatka wiosenna z zapiekaną tortillą Rolada biszkoptowa z serkiem i dżemem Lody truskawkowe Kurczak z cukinią Wszystkie przepisy pochodzą z książki „Fit przepisy Baletnicy. Sezonowo
czarrna od kuchniObwarzanki serowe „Fit przepisy od Baletnicy„; Jabłka w cieście „Fit przepisy od Baletnicy Sezonowo„; Rolada biszkoptowa z serkiem „Fit przepisy od Baletnicy„; Koreczki; Sałatka z ryżem i brokułami
czarrna od kuchnisię jak ugryźć to zestawienie, żeby nie wrzucać tutaj parunastu przepisów. Ograniczę się więc tylko do tych klasycznych. I pominę nawet te z buraków, które zdecydowanie włożyłabym do kategorii sałatek. 1. Surówka z marchewki i jabłka Składniki: 3 większe marchewki 1 duże jabłko 3-4 łyżki śmietany 12% łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Marchewki obieramy, myjemy
KardamonovyGrillowana cukinia nadaje się do wszystkiego kurczak, wieprzowina, ryby. Można ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw. Grillowane mięsa, warzywa a także jako dodatek do sałatki, tam cukinia z grilla też się sprawdzi. Cukinia z twarogiem wędzonym, czemu nie? Jeżeli masz wędzony ser biały i szukasz z czym go podać lub z czym jeść? Wypróbuj przepis
Dieta moja pasjasery Dziugas, mamy do wyboru ser dojrzewający 12,18,24 lub 36 miesięcy. Te sery są przepyszne! Idealne do pizzy, ale również, jako dodatek do wielu dań np. sałatek, risotto, makaronów i wszelakich dań kuchni włoskiej. Polecam! Mój sposób na letnią pizzę: - ser Dziugas ( wybierz swój ulubiony) - cukinia - pomidorki - świeże zioła bazylia i oregano - oliwa z oliwek - kapary/oliwki
SMYKWKUCHNIpodania. Wszystko co jest podane w słoiczkach prezentuje się wspaniale, widać każdą warstwę, w przypadku zup – widzimy jakie warzywa w sobie zawierają. Po drugie, gdy przygotuje się deser, czy sałatkę w słoiczku wystarczy nakrętka i możemy taki posiłek wziąć ze sobą do szkoły, czy pracy. Czyż nie brzmi to wspaniale? Przepis na 4 słoiczki, z czego jeden to ok. 497kcal
Be Fit Be Strong