sałatka - 51095 przepisów (strona:1945/3407)

Roladki z łososia wędzonego z musem z awokado 48

Karnawał w kuchni kojarzy się najczęściej z przekąskami. Najbliższy czas będzie więc obfitował w przeróżne przekąski, większe i mniejsze typu finger food, sałatki, pasztety i desery. Na blogu również tego nie zabraknie. Na pewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: ? 6 plastrów wędzonego łososia ? 1 papryka czerwona Mus z awokado ? 1 awokado miękkie ? 1 serek Filadelfia

To co kocham
Rosół z lanymi kluseczkami 40

ponownie rosół, ciasto wlewać powoli cienkim strumieniem, aby powstały ładne kluseczki. ? Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki posiekać i dodać do rosołu. Z gotowanego kurczaka przygotowuję sałatkę, która pojawi się w następnym poście

To co kocham
Indyk pieczony w całości 47

Odstawić upieczonego indyka na 30 minut i dopiero przenieść na półmisek i podawać. ? My nie jedliśmy farszu, służył on tylko do nadania odpowiedniego smaku podczas pieczenia. Podany został z sałatką z ryżem i pieczarkami, marchewką z sezamem

To co kocham
Sałatka brokułowa z czosnkiem 35

Dzisiaj jest światowy Dzień Czosnku ! U nas sałatka z podwójnym czosnkiem, marynowanym i świeżym w sosie czosnkowym. Polecam, bo bardzo smaczna. Składniki: ? 1 brokuł ? 2 garści mixu sałat ? 150 g sera feta ? 1/2 słoiczka czosnku marynowanego ? 3 łyżki płatków migdałowych Sos czosnkowy ? 4 łyżki śmietany 18% ? 2 łyżki majonezu ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Brokuła podzielić

To co kocham
Szaszłyki z kurczaka, cukinii i papryki 38

nabijać mięso kurczaka naprzemian z warzywami, do wykończenia składników. ? Posmarować gotowe szaszłyki oliwą. ? Położyć na tacce aluminiowej na rozgrzany grill i usmażyć z każdej strony. Idealnie pasuje do szaszłyków sałatka z młodych ziemniaków i sos tzatziki. {jcomments

To co kocham
Szparagi z winegretem 35

Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy… tym razem na zimno, w sałatce z pomidorem i papryką w musztardowym sosie winegret. Szybkie, orzeźwiające, eleganckie i smaczne. Składniki: ? pęczek białych i zielonych szparagów ? sól, cukier do gotowania szparagów Sos winegret ? 3 łyżki oliwy ? 3 łyżki octu winnego ? 3 łyżeczki musztardy ? sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku ? 1/2 papryki żółtej ? 1 pomidor ? kilka listków

To co kocham
Torcik arbuzowy 54

jest ktoś, kto nie lubi arbuza? Myślę, że nie ma. Oczywiście najlepiej smakuje schłodzony, w plastrach lub w sałatce owocowej. Jego wodnista, zimna i chrupiąca konsystencja świetnie zaspakaja pragnienie w upalny dzień. Ja zrobiłam torcik arbuzowy z biszkoptu, aksamitnego kremu serowego, masy z miąższu i świeżych kulek arbuza. Składniki: Biszkopt ? 3 jajka ? 1/2 szklanki cukru ? 1/2 szklanki mąki pszennej Masa

To co kocham
Kopytka z bobu 43

najwięcej składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu ? 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania ? 1 jajko ? kilka listków bazylii – opcjonalnie

To co kocham
Sałatka Caprese 44

Caprese to sałatka pochodząca z południowych Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Te trzy kolory – zielony, biały i czerwony, mają odzwierciedlać włoską flagę. Bardzo popularna na naszych polskich stołach. Składniki: ? 4 pomidory ? 4 kulki mozzarelli

To co kocham
Sos aksamitny pomidorowy 38

Sezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: ? puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 serki topione śmietankowe po 100 g ? szczypta suszonego oregano

To co kocham
Melon z miętą 39

Taką zaskakującą desero-sałatkę jadłam często na Węgrzech! Słodki, podchmielony melon z pachnącą, świeżą miętą, mocno oziębiony, niezwykle orzeźwiający! Jeśli nie macie pod ręką świeżej mięty, można dodać suszoną. Składniki: ? 1 duży melon ? 1/2 szklanki brandy ? 1 łyżka posiekanej świeżej mięty ? 1 łyżka miodu Wykonanie: ? Melona przeciąć na pół, wydrążyć nasiona i specjalną łyżeczką wydrążyć kulki z miąższu. ? Wymieszać

To co kocham
Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki 41

Smorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam ten sposób z gotowaniem owoców, bo nie trzeba czekać

To co kocham
Sałatka z cieciorką i tuńczykiem 37

włoski, jest rośliną strączkową o delikatnym orzechowym smaku. Ma bogaty skład aminokwasowy i dlatego jest świetnym zamiennikiem mięsa. Zawiera również błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Cieciorka w  sałatce przyjemnie chrupie, dobrze komponuje się z tuńczykiem i również chrupiącym selerem naciowym. Składniki: ? 1 puszka tuńczyka ? 1 puszka cieciorki ? 3 cienkie łodygi selera naciowego ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka

To co kocham
Aromatyzowana oliwa 47

Oliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół, papryczka, czosnek i odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą

To co kocham
Pstrągi pieczone w całości 36

Pstrągi wyszły niezwykle okazale, mięso kruchutkie i aromatyczne i nawet wyszukiwanie ości było nadzwyczaj łatwe. Oj, pojawią się jeszcze nieraz w mojej kuchni. Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym była sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych w sosie vinegrete. Skłdniki na 4 porcje: ? 4 średnie pstrągi (ok. 250 g każdy) ? 1 cytryna ? pęczek koperku ? 8 małych ząbków czosnku ? 50 g masła

To co kocham