sałatka - 51095 przepisów (strona:1946/3407)

Mleko z nasionami chia 34

żeluje) tworząc koloid czyli pianko-galaretkę.    Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, koktajli, sałatek oraz wypieków. Ja nasiona zalałam mlekiem na noc i zjadłam na śniadanie z odrobiną miodu i winogronami. Składniki: ? 1 łyżka nasion chia ? 1 szklanka mleka ? 1 łyżeczka miodu ? garść zielonych

To co kocham
Zielona sałatka szpinakowa z awokado 44

talerzu zielono, bo wiosna zbliża się dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: ? 2 garści liści szpinaku ? 1 puszka fasoli białej ? 1 awokado ? 100 g sera feta Sos ? 4 łyżki oliwy ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz, zioła prowansalskie

To co kocham
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 40

walorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? garść orzechów pekan ? 100 g sera z niebieską pleśnią

To co kocham
Pieczone kacze udka w pomarańczach 37

całości, to z Moniką zjadamy udka, a chłopaki delektują się piersiami. W ten sposób wszyscy są szczęśliwie najedzeni. Do tych udek pasują kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: ? 4 udka z kaczki ? 3 pomarańcze ? 5 łyżek sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: Marynata ? Wycisnąć sok z 2 pomarańczy

To co kocham
Pasta fasolowa z chrzanem 34

obżarstwie przyszła pora na zdrowe jedzenie. Ja standardowo przytyłam dwa kg, ale jeden już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych i ogórka kiszonego. Nie jest

To co kocham
Szynka prosciutto z melonem w sałacie 41

lodowej ? 2 garście rukoli ? 1/2 melona ? 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto ? 4 łyżeczki słupków migdałowych ? sos balsamiczny Wykonanie: ? Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. ? Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki. ? Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać sosem balsamicznym

To co kocham
Ciepła sałatka z komosą ryżową i łososiem 41

Sałatka na ciepło lub danie obiadowe jednogarnkowe – co kto lubi. Jak zwał tak zwał, ale na pewno jest to danie bardzo zdrowe, pełne witamin i smaku. Chrupiąca quinoa, delikatne mięso łososia i cytrynowy szpinak to moja propozycja na pyszną kolację. Komosa ryżowa , inaczej quinoa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych

To co kocham
Wiosenna zupa botwinkowa 43

piękna. Ten wiosenny, wartościowy przysmak zawiera oprócz witamin i składników mineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: ? 3 pęczki botwinki ? 2 marchewki ? 1 pietruszka

To co kocham
Sałatka owocowa w sosie cytrynowym 40

Sezon owocowy, nie może więc zabraknąć sałatki owocowej. Pachnie latem i smakuje latem, pyszna za zimno polana cytrynowym sosem. Owoce mogą być dowolne, jakie macie dostępne w danej chwili lub jakie lubicie. Składniki: ? truskawki, maliny, borówka amerykańska, morele ? 3 łyżki posiekanych migdałów Sos ? 2 cytryny ? 1 banan ? 1 morela ? 1 szklanka śmietanki 30% ? 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: ? Owoce umyć

To co kocham
Roladki wieprzowe z pesto i mozzarellą 38

schabowe poświęcam więc na roladki. Ale nie spędziłam w kuchni kilku godzin, bo wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne. Moje roladki nadziałam mozzarellą i zielonym pesto. W towarzystwie sałatki z pomidorów można je więc nazwać prawie „caprese”. Składniki: ? 4 plastry schabu ? olej do smażenia ? 3 łyżki sosu sojowego ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego Farsz

To co kocham
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 40

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas

To co kocham
Krewetki z mango i awokado 49

Karnawał w kuchni kojarzy mi się zawsze z różnymi przystawkami, najczęściej typu finger food, oraz kolorowymi sałatkami. Na blogu również karnawałowo, dlatego też proponuję karnawałowe krewetki podane w minikieliszkach. Wyglądają obłędnie, tak też smakują, a to za sprawą musu z mango o lekko żywicznym posmaku, i limonkowego awokado. Kropka nad „i” to anielskie włosy z makaronu. Składniki

To co kocham
Zapiekanka z batatów z czosnkiem i rozmarynem 41

Zapiekanka to doskonały sposób przyrządzania batatów. Nabierają one dzięki pieczeniu jeszcze więcej naturalnej słodyczy. Bataty mogę jeść bez końca, czy to w formie zupy, frytek, puree, zapiekanki lub sałatki. Dziś przedstawiam pyszny dodatek do dania głównego, albo jako samodzielny wegetariański posiłek, co osobiście bardziej preferuję. Bataty pokrojone zostały w cieniutkie plasterki, zapieczone ze śmietanką, rozmarynem i czosnkiem. Danie to jest

To co kocham
Zupy – dieta dr Dąbrowskiej 43

taką zupę na śniadanie czy na obiad, a zmiksowaną w postaci kremu do popijania w pracy. Jest to znakomita porcja błonnika i witamin. Wypróbujcie też moje Gorące dania i Sałatki i surówki . Moje propozycje zup: Rosołek z vegetti cukiniowym   Rosołek z vegetti marchwiowym   Kapuśniak   Zupa botwinkowa z włoszczyzną   Zupa dyniowa z kiszonym ogórkiem   Kremowa zupa

To co kocham
Cebula marynowana 50

subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj też do przepisów: Chrupiące nacinane ziemniaczki Konfitowany czosnek – pieczony czosnek w oliwie Konfitowany czosnek – pieczony czosnek w oliwie Czosnek marynowany Sos do sałatki Dynia marynowana w occie Kiszone rzodkiewki Ogórki z chilli Ogórki kiszone domowy przepis CEBULA MARYNOWANA Przygotowanie : 15 minut Składniki: – 4 duże czerwone cebule – 1 szklanka octu z czerwonego wina

nietylkopasta.pl