W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Michała Grzywacza i Deutsches Kustenland (niemieckiego wybrzeża). Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale coraz więcej słyszy się o północnych Niemczech
Ugotowane pozamiatanefanów kuchni bezmięsnej – pieczone mini kotleciki z ciecierzycy. Pyszne, aromatyczne, proste w przygotowaniu. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Możemy zajadać je np. jako dodatek do sałatki. Polecam, bo ich głównym składnikiem jest ciecierzyca, która stanowi źródło białka roślinnego. Ponadto, spożycie ciecierzycy wiąże się z wieloma korzyściami dla naszego organizmu: obniżenie ciśnienia i poziomu tzw. złego cholesterolu, eliminacja(...)stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut. Smacznego! Spróbuj także: bajaderki z ciecierzycy, chrupiąca cieciorka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pieczone mini kotleciki z ciecierzycy pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiWielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!widoczne. Z tego względu lepiej zrezygnować ze spożywania takiego zakwasu. Co zrobić z buraków z zakwasu? Pamiętaj, że buraków z zakwasu wcale nie musisz wyrzucać. Będą świetnym dodatkiem do sałatek lub kanapek. Zwłaszcza jeśli podpieczesz je w piekarniku lub na patelni. Możesz również zrobić z nich doskonałą zupę lub chłodnik, a także ciekawy dodatek do świątecznego barszczu. Jeśli je zetrzesz(...)Możesz wtedy przecedzić go przez gazę i wykorzystać do zrobienia wigilijnego barszczu. Możesz też przechowywać w lodówce i pić regularnie. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Zakwas na barszcz Szynka z pończochy Likier piernikowy Przekąski na andrzejki na 20 sposobów
okolicepalnika.plróżnie, pomimo że cała rodzina je uwielbia. To chyba przyzwyczajenie: obiad = mięso... Jednakże staram się, aby ryby były przygotowywane na rozmaite sposoby i gościły w wielu potrawach, np. w omletach, sałatkach, czy chociażby jako przekąska z domowym chlebem. Wiem, że nie wszyscy zdają sobie sprawę - z obecności ryb w swojej diecie, dlatego przeczytajcie poniższy tekst. Jestem pewna, że jeśli za rzadko(...)wcale nie jest trudne, ponieważ wystarczy zjadać porcję ryby zaledwie 2 razy w tygodniu. Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprot oraz śledź. Oprócz tego ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka , które jest podobne do białka zwierzęcego, ale nasz organizm łatwiej je przyswaja. Dodatkowo ryby są niskokaloryczne (oczywiście bez smażenia
Di gotujezagrożone, ale także zachęcać do wybierania tych, których stan jest stabilny. Poczynając od wydania książki kucharskiej Ryby Wybrane, chcieliśmy pokazać, jak ciekawe i smaczne dania można przyrządzić np. ze śledzia, szprotek czy makreli – mówi Grzegorz Łapanowski, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu. W ramach projektu prowadzono szereg działań edukacyjno-informacyjnych. Wydano 420 tys. poradnika Jaka ryba na obiad , który dzieli(...)internautom, poprzez dodatkową serię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami
Kulinarne przygody Gatitysolą. Jakby banda wygłodniałych wielbicieli bloga Katie rzuciła się wcześniej na to jedzenie i dostała po łapach, bo przecież najpierw trzeba to sfotografować. Ktoś więc musiał odłożyć czubatą łyżkę sałatki z dzikiego ryżu, którą już zaczął sobie nakładać na talerz. Ktoś inny, speszony, odkłada nadgryzione ravioli z dynią. Ale jest też osoba, której udało się połknąć jeden pasztecik z wieprzowiną(...)Tego Wam serdecznie życzę i gorąco polecam książkę. Moja ocena: **** * (4,5/5) Pół gwiazdki odejmuję za braki i różnice między wydaniem polskim a oryginalnym. Jeśli jeszcze ktoś nie śledzi (no nie wierzę, że ktoś taki się znajdzie) - tutaj blog Katie . Znajdziecie tam też informacje o jej kolejnej książce, bo ta opisywana dziś przeze mnie to pierwsza jej publikacja
W kuchni wieczoremOdkryłam nowy rynek. A raczej ryneczek, w porównaniu z gdyńską halą targową. Nie jest duży, tylko dwie alejki i cztery rzędy straganów, ale jest tam wszystko
Posadzone i zjedzonerukoli, pieczonej papryki i oliwek przepis własny Składniki (na 3 porcje): 1 opakowanie halloumi (ok. 250 g) 1 jajko trochę mąki do obtoczenia ok. 6 łyżek sezamu oliwa na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść zielonych oliwek na dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki(...)czasie pomiędzy talerze rozłóż umytą rukolę, paski pieczonej papryki i zielone oliwki. Polej dressingiem, a na wierzchu ułóż halloumi w sezamowej panierce. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwapyszne, pieczone pulpeciki z kalafiora? Idealne dla maluchów, ale oczywiście może się nimi zajadać cała rodzina Są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Idealnie komponują się z lekką sałatką. Pieczone pulpeciki z kalafiora to idealna propozycja dla osób odchudzających się. Kaloryczność jednego pulpecika to zaledwie około 50 kcal. Zapraszam zatem do przepisu i życzę smacznego! Pieczone pulpeciki z kalafiora(...)obserwować pulpeciki i wyłączyć, kiedy zaczną się rumienić. Smacznego! Spróbuj także: pieczone pulpeciki brokułowe, curry z kalafiorem i ciecierzycą. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pieczone pulpeciki z kalafiora pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkiróżowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa z serii "bez bulionu(...)miękka. Do zupy dodaj oliwę, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaScroll down for recipe in English. Składniki: (4 porcje) 12 szt. filetów śledziowych a'la matjas 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1 szkl. oleju rzepakowego 1 szkl. wody 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli po 10 szt. ziaren czarnego pieprzu, różowego pieprzu i ziela angielskiego 4 liście laurowe kilka gałązek natki pietruszki 3 cebule Oraz: 300 g. śmietanki(...)smażonymi jabłkami. Dopraw solą i pieprzem. Marynowane śledzie pokrój w kostkę, dodaj ziemniaki oraz sos śmietanowo-jabłkowy. Dopraw w razie potrzeby i przed podaniem wymieszaj. Możesz też ułożyć sałatkę warstwowo w mniejszych słoiczkach. Ingredients: (4 servings) 12 herring fillets a'la matjas 1 glass of 10% spirit vinegar 1 glass of rapeseed oil 1 glass water 3 tablespoons of sugar
Delicious PlacePiernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen
Korniszonkiflatbread , a na szybko podpieczony kupny wrap/tortilla. Lubię smarować taki chlebek hummusem i zawijać z dodatkiem świeżego szpinaku. A najpyszniejsza, lecz wymagająca troszkę więcej pracy, jest wersja z dodatkiem sałatki z natki pietruszki i mnóstwem soku z cytryny <3 A Wy jak lubicie jeść hummus? Hummus tradycyjny Składniki (ja robię z połowy porcji podawanej przez Salmę(...)prostymi flatbreadami . Hummus możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, koniecznie w zamkniętym pojemniku lub przykryty folią spożywczą, ponieważ obsycha z wierzchu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaPo niekończącym się paśmie ulew, podtopień i nawet powodzi mamy w Trójmieście wreszcie powrót lata z prawdziwego zdarzenia. Aż chce się wychodzić z domu i łapać
Posadzone i zjedzone