Fascynacja parowarem jeszcze mi nie przeszła a i trochę " tłuszczyku " dobrze byłoby zrzucić, więc dziś będzie kolejny przepis na uparowane potrawy. Jako, że jestem zdecydowanym mięsożercą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJakiś czas temu odkryłam, że pieczone frytki można też robić z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków, i na dodatek te frytki są bardzo smaczne. Powiecie, ależ mi odkrycie 😀. Ano tak, ponieważ do tej pory uważałam, ze najlepsze są takie smażone w dużej ilości tłuszczu, czyli po prostu tradycyjne. Okazuje się, że te pieczone w piekarniku też(...)się wspaniale. Wiadomo, że muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
Kulinarne przygody Gatitymaja przyszłego roku. Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin, ale najważniejsze, że są przepyszne! Można z nich przygotować wiele dań, najpopularniejsze są zupy, kremy, zapiekanki, sałatki. Doskonale smakują z najróżniejszymi sosami np. beszamelowym, holenderskim czy tartą bułką smażoną na maśle.Najbardziej popularne są białe i zielone, mniej fioletowe, które podobno mają najbardziej intensywny smak i zapach(...)kupować szparagów zwiędłych i zdrewniałych, ani wystawionych na słońce lub trzymanych bez wody. Najlepiej też ich nie przechowywać, tylko od razu przygotować.U mnie szparagi w klasycznej odsłonie z ziemniakami i jajkiem w koszulce. Klasyczniej się nie da!Przygotowanie szparagów:Białe szparagi trzeba obrać dokładnie, nie za cienko, żeby nie zostały żadne włókna- inaczej szparagi będą łykowate. Obiera się
Smakowity Blog KulinarnyTo jeden z najlepszych sosów jakie jadłam w życiu. Boski. Sos z borowików szlachetnych (około 5 porcji): borowik szlachetny około 1 kg cebula 2 łyżki masła
Karola gotujepyszne, pieczone pulpeciki z kalafiora? Idealne dla maluchów, ale oczywiście może się nimi zajadać cała rodzina Są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Idealnie komponują się z lekką sałatką. Pieczone pulpeciki z kalafiora to idealna propozycja dla osób odchudzających się. Kaloryczność jednego pulpecika to zaledwie około 50 kcal. Zapraszam zatem do przepisu i życzę smacznego! Pieczone pulpeciki z kalafiora(...)oraz cebulkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i krótko przesmażamy cebulkę wraz z czosnkiem, później zestawiamy patelnię z ognia. Ugotowany kalafior porządnie odcedzamy i rozgniatamy go np. tłuczkiem do ziemniaków. Bardzo ważne jest aby pozbyć się nadmiaru wody. Kalafior odstawiamy na bok i czekamy aż przestygnie. Do masy kalafiorowej dodajemy przesmażoną cebulkę z czosnkiem, jajka, posiekany szczypiorek oraz kaszę manną
Natka PietruszkiSkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna 3-4 ziemniaki 1/3 główki kapusty 30 dkg kapusty kiszonej 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek olej do smażenia 2 łyżki posiekanej(...)około 1 godzinę. Po tym czasie do zupy dodajemy obraną włoszczyznę *** *** Dodajemy liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i 3 kulki pieprzu, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez pół godziny *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy przez około 10 minut *** *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do zupy *** *** Kapustę kiszoną płuczemy, drono kroimy i również
Blog z Apetytemprzepisów do naszych rodzimych potraw. Jakie inspiracje polscy kucharze czerpią z kuchni Dalekiego Wschodu? Tego dowiesz się z naszego materiału. Polak lubi dobrze zjeść Bigos, kotlet schabowy z ziemniakami, żeberka czy gęste sosy to tradycyjne dania kuchni polskiej. Znamy je z dzieciństwa i niedzielnych obiadów u babci. Niewątpliwie nasze rodzime dania są pyszne i często goszczą na naszych stołach. Należy(...)także w naszych domach. Polacy coraz chętniej i odważniej wykorzystują w przygotowaniu posiłków orientalne przyprawy i dodatki, dzięki którym dania zyskują ciekawy smak. Wyobraź sobie, jak smaczna może być sałatka jarzynowa, jeśli dodasz do niej odrobinę świeżej kolendry lub gdy kurczaka zamarynujesz w oleju sezamowym z dodatkiem grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również
Moja smaczna kuchniażółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki na farsz:-1 kg ugotowanych ziemniaków-1/2 kg twarogu-cebula-2 ząbki czosnku-przyprawa warzywna-pieprz-olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do masy(...)osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe.Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem.Smacznego
Maminek kulinarnyPrzerywam cykl związany z lokalami gastronomicznymi w Chorwacji (ale tylko na chwilę) krakowską restauracją Cyrano de Bergerac do której zaprosił mnie mój mąż w drugą rocznicę
Karola gotujeWitajcie, dziś będzie coś z zupełnie nowego cyklu dań restauracyjnych. Coraz popularniejsza ośmiornica mimo że nie jest aż takim smakołykiem to za to okazale prezentuje się
Kuchnia PROzdrowotnaobiad bez mięsa? Być może właśnie szukasz tego przepisu! Kotlety z jajek gotowanych to przepis bardzo elastyczny. Dzięki temu do składu możesz dodać pieczarki oraz warzywa np. gotowane ziemniaki lub brokuł. To bardzo lubiane przez nas kotlety i bardzo często modernizujemy ich skład. W ten sposób powstają nowe, często zaskakujące połączenia smaków W naszym przepisie połowę ugotowanych jajek starliśmy(...)piękny kolor i zapach. Dodaliśmy również odrobinę żółtego sera, który możesz pominąć lub zastąpić fetą czy też mozzarellą. Kotlety z jajek z czym podawać? Z pewnością domowe surówki oraz sałatki to idealny dodatek do kotletów jajecznych. Sprawdzą się również sosy np. polecany przez nas domowy sos pieczarkowy lub wyborny sos grzybowy . Nietuzinkowo smakują również z sosem chrzanowym oraz z mizerią
Kuchnia Na WypasieKurczak pieczony w cydrze i puree z dyni pomysł na smaczny obiad Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni to łatwy do przygotowania i mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBób jest wspaniałą rośliną strączkową, bogatą w błonnik i wiele witamin (A, B6, żelazo, magnez, potas), a jego niska kaloryczność (100 g - 66 kcal) zachęca do
Kuchcik gotujeJesień w polskim domu nie może obyć się bez pysznej i rozgrzewającej zupy , jaką jest właśnie krupnik . Proponuję dziś moją wersję z kaszą jęczmienną, z warzywami
Kawa z mlekiemDelikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
Korniszonki