składniki zalegające w lodówce nie wylądowały w koszu. I tak kurczak Teściowej upieczony dla nas do sałatki zyskał drugie życie i kawałki papryk oraz szczypior również. Wyszło pysznie, ładnie, a efekt przerósł oczekiwania. Po raz kolejny sprawdziło się moje umiłowanie do ziemniaków i sera po prostu;) Smacznego
Kuchnia po mojemuZalewajka żurek z ziemniakami czyli zupa bieda z okolic Łodzi. Zalewajka tradycyjna czyli żurek z ziemniakami i grzybami to kultowa zupa z okolic mojej rodzinnej Łodzi
Cztery Fajeryzagotowujemy *** *** Na końcu możemy także dodać posiekany koperek i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Kapusta najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE
Blog z ApetytemSałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki musztardowym sosie przyjemnie wyrazista w smaku sałatka. Najlepiej smakuje, gdy dobrze schłodzona. Świetna z pieczywem, ale polecam ją również do pieczonego fenkuła. Pychotka Składniki: Warzywa: 2 świeże średnie ogórki 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 puszka fasoli czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 plastry cebuli(...)kukurydzę i fasolę. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy schłodzoną z pieczywem albo pieczonymi ziemniakami lub koprem włoskim . Wspaniale nadaje się na lunch do pracy albo rodzinne przyjęcie. Smacznego! Artykuł Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plSałatka jarzynowa Dalsze testowanie produktów firmy Majonez KieleckiDziś postanowiłam przetestować musztardę delikatesową .Bardzo dobrze sprawdziła się w sałatce jarzynowej, ale też do mięs i
Kuchnia DanusiSałatka ze świeżego szpinaku. Idealny dodatek do obiadu. Szybka do zrobienia, kolorowa i bardzo smaczna. Podałam ją z ziemniakami i kotletami z piersi kurczaka. Więcej przepisów na surówki i dodatki do obiadów znajdziecie na moim blogu w zakładce SURÓWKI. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Będzie mi również bardzo miło jeśli dołączycie(...)tego swoje zdjęcie dania. Składniki 2 garście świeżego szpinaku 6 rzodkiewek 1/2 żółtej małej papryki kawałek czerwonej papryki 4 plasterki sera żółtego 1 sos włoski do sałatek 4 łyżki oleju 2 łyżki przegotowanej wody Sos włoski wsypać do miseczki i wymieszać z wodą i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Liście szpinaku ułożyć na półmisku, a następnie pokrojoną w cienkie paski
O kuchni z uczuciemmnie najlepsza z dotychczas używanych. Składniki: - ok.1kg dyni bez skóry (u mnie piżmowa) - ok.450g obranych ziemniaków - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - ok.150g obranej marchwi - 1 puszka mleczka kokosowego - ok.800-850ml bulionu lub wody (u mnie 350ml bulionu jarzynowego-wywar od warzyw na sałatkę, skoncentrowany i słodki w smaku; i 500ml wody) - 1-2 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy(...)podsmażyć. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew (ja marchew gotowałam osobno, bo dopiero po czasie wpadłam na pomysł by ją dodać, dlatego nie ma jej na zdjęciu...). Całość mieszamy, zalewamy bulionem (u mnie 350ml) i częścią (dałam ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część
Smaczne Zdrowepieczone powstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same
Zasmakuj KuchniSałatka przygotowana z produktów dostępnych cały rok. Idealna smakuje podana do mięs i smażonej ryby. Składniki: 25 dag kiszonej kapusty 2 kiszone ogórki 2 jabłka 5 ziemniaków 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i pokroić w kostkę razem z ugotowanymi jajkami (żółtka odłożyć). Dodać posiekaną
Tradycyjna KuchniaOstatnio miałam straszna ochotę na sałatkę jarzynową, przyznam szczerze że dawno je nie robiłam. Tradycyjna sałatka która gości prawie w każdym domu, szczególnie na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1 seler 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 por 1 papryka czerwona 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 2 łyżki(...)musztardy 1 mały słoik majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw, uważając żeby się nie rozgotowały. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, oczyszczona i umyta paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę z groszkiem odsączamy z zalewy, dodajemy do pozostałych
Bajeczna Kuchniaprzetwory i ich kombinacje sałatkowe sprawiły, że jarzynówka została trochę zapomniana. Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji sałatka jarzynowa zostanie moją faworytką i ulubioną, choć czasochłonną potrawą. 2 pietruszki 1 mały seler 4 marchewki 2 ziemniaki 5 ogórków kiszonych 1 por 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek 4 łyżeczki(...)ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Natkę pokroić i dodać do sałatki razem z sosem. Wymieszać dokładnie
Jadło i czytadłoZielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto(...)kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi. Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego, naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki. Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast
Chilli Czosnek i Oliwachłodne jesienne i zimowe dni. To szybka w przygotowaniu sałatka do której możemy dodać składniki, które aktualnie posiadamy w lodówce. Jest znakomitą propozycją na różnego rodzaju domowe imprezy lub ciekawym pomysłem na smakowite śniadanie, które można zabrać do pracy. składniki na 3 porcje 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków 150 g kabanosów 3-4 średnie ogórki kiszone(...)wrzucamy do miski. Ogórki kiszone oraz czerwoną paprykę również kroimy w niewielką kostkę a następnie dodajemy do ziemniaków. Kabanosy kroimy na niewielkie około 2 centymetrowe kawałki i łączymy z zawartością miski. Umyty szczypior z dymki siekamy i dodajemy do pozostałych składników sałatki. Na końcu do sałatki wrzucamy wystudzone pieczarki, dodajemy majonez oraz musztardę, wszystko doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz
Smakowite Daniawyłącznie świeżo upieczony drób, wiedziałam, że nikt już nie zje tego, co zostało. Wymyśliłam więc sałatkę. Wystarczyło połączenie kilku składników i pyszna przystawka była gotowa. Podałam ją na chrupiących tostach. Było pysznie. Składniki: • ½ średniej wielkości upieczonego kurczaka • 1 cebula • 3 ogórki kiszone • 3 średnie ziemniaki • sól, pieprz, majonez Sposób przygotowania: 1. Zimne mięso upieczonego kurczaka pokroić w kostkę. 2. Cebulę(...)drobną kosteczkę. Tak samo pokroić ogórki. Wymieszać. Połączyć z mięsem z kurczaka. 3. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę. 4. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z niewielką ilością majonezu. 5. Podawać sałatkę z chrupiącymi tostami. Smacznego
W mojej kuchnibezproblemowo, a smakują naprawdę rewelacyjnie. Sprawdzą się jako dodatek do gulaszy lub warzywnych sosów. Można podać je z mizerią lub sałatką coleslaw. Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Do ich przygotowania najlepiej użyć dobrze odparowanych i dokładnie ostudzonych ziemniaków. Sama najczęściej robię je z ziemniaków pozostałych z obiadu, np. z dnia poprzedniego. Jeśli użyjecie odpowiednio zbitych, gęstych i pozbawionych wody
cool and mintynawet nie mam ochoty wchodzić do kuchni i gotować:) dlatego najszybszym rozwiązaniem i chyba najlepszym jest lekka sałatka z warzyw, ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone... a do tego zimny kefir :) Składniki: 2 jajka, 1 łyżka masła, kilka młodych ziemniaków, świeży koperek, 2 pomidory, 1 zielony ogórek, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka oleju z pestek winogron Oleofarm , sól, pieprz
Aga w kuchni