Dość pikantna, ale smaczna śledziowa sałatka :) Składniki : - 4 - 5 marynowanych filetów śledziowych( miałem takie z posypką chilli ), - 4 ugotowane ziemniaki, - 4 ogórki konserwowe, - dymka ze szczypiorem, - łyżka pikantnej musztardy, - 1 - 2 łyżki majonezu, - sól, pieprz. Wykonanie : Wszystkie składniki pokroić, wymieszać z majonezem i musztardą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy użyciu zwykłych filetów marynowanych proponuję dodać trochę płatków
Przepisy MikołajaPodobno każdy ma swój sposób na sałatkę nicejską :) Składniki : - 1/2 główki sałaty lodowej, - 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej, - 2 - 3 ziemniaki, - 3 jajka, - 2 - 3 pomidory, - puszka tuńczyka w kawałkach, - mała cebula, - kilka czarnych oliwek. Sos : - 4 łyżki octu winnego, - 8 łyżek oleju, -2 łyżki ostrej musztardy, - sól, pieprz. Wykonanie : Fasolkę, ziemniaki i jajka ugotować. Składniki sosu wymieszać w zakręconym
Przepisy Mikołajaciasta francuskiego z pomidorkami i kremem z czarnych oliwek (Pizzette di sfoglia con pomodorini e crema di olive nere) Kuskus ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Couscous con patate dolci, ceci e pomodori secchi) Aromatyczna sałatka z komosą ryżową i ciecierzycą (Tabulè di quinoa con ceci) Sałatka z komosą ryżową, cukinią, groszkiem i fetą (Insalata di quinoa con zucchine
La grande e la piccola cuocaDaleko jej od lekkiej sałatki, dlatego nazwałam ją obiadową - jest bardziej treściwa niż niejeden obiad;). 1 kg młodych ziemniaków 400g kiełbasy drobiowej 300g ogórków małosolnych 1 czerwona cebula Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki oleju 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej 1. Ziemniaki skrobiemy, gotujemy i studzimy, kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy
Szefowa kuchnicebulką, ale za to uwielbiam wszelkie inne sposoby ich podania, a najbardziej sałatki i dziś Wam proponuję bardzo prostą i jeszcze pyszniejszą sałatkę. Może zagości na Waszych wigilijnych stołach jako "Jedna z dwunastu"? Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 250 g filetów śledziowych (ja użyłam Matjasów od Seko) 2 jajka na twardo 2 łyżki majonezu
Cynamonowe szczęścietradycyjną sałatkę jarzynową robimy z warzyw gotowanych i konserwowych. Dla odmiany dodałam świeżą czerwoną paprykę i naprawdę wyszło smacznie. Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 marchewki 1 seler 1 czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek majonez musztarda sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Selera, ziemniaki i marchew gotujemy w łupinkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. 2. Paprykę
Kuchnia domowa AniPogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, deszcz i deszcz. Zapraszam więc Was do wyczarowania czegoś kolorowego a mianowicie sałatkę ziemniaczaną i kurczakiem wędzonym. Sałatka może być daniem śniadaniowym, dodatkiem obiadowym czy też kolacją. Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane
Smaki EwyPyszna tradycyjna sałatka na Świąteczny stół autorstwa i wykonania mojej Mamy. Nikt tak drobno nie kroi składników na sałatkę jak Moja Mama. Pyszna. Zapraszam. SKŁADNIKI: 4 jajka 3 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 1 cebula 2 Jabłka 3 ogórki kiszone sól i pieprz 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram i kroję drobno
Gotowanie Patkiziemniaczanym. Wszystko razem zblendowałam i powstał pyszny mocno aromatyczny sos. Można go też wykorzystać do przygotowania sałatki z innymi warzywami. Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000-1200 g małych ziemniaków 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu garść listków świeżej bazylii garść
Kulinarne przygody Gatityzdrowych kwasów tłuszczowych. W kuchni quinoa może być wykorzystywana na wiele sposobów. Mo ż e zastąpić ziemniaki, ry ż , kasze czy makaron. Jest idealna jako składnik zup, da ń głównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich wypiekach. Dzi ś przygotowałam
La grande e la piccola cuocałyżki można zostawić do dekoracji. Przestudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu. Polecam także inne przepisy na Wielkanoc: Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna
My Chcemy Jeśćpodobnie jak ja, wyczekujecie na wiosenne warzywa i owoce ... W sklepach pojawiła się już młoda kapusta, jest i botwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie! Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy. Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już zdążył się zapoznać
Garniec Magalieprosa, który uprawiany był już w epoce neolitu. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów (np. zamiast ziemniaków do obiadu, czy jako deser z mlekiem). Ja tym razem zrobiłam z niej sałatkę. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 1 puszka kukurydzy 1 łyżeczka masła lub oleju Natka pietruszki Sól, pieprz, majonez, 1 łyżka chrzanu
Tradycyjna Kuchniasmakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy co wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję. Jedyne co, to zmieniłabym dobór sałatki - typu greckiego wg mnie niekoniecznie pasuje do charakteru dania oraz postawiłabym na wypiekane ziemniaki , a nie takie frytki. Generalnie - danie bardzo dobre. Filet z dorsza w cieście z frytkami i surówką, na którego ja postawiłam okazał się wyborem
Kuchnia po mojemuposypujemy z wierzchu bazylią. Ser może być równiez plasterkach - wtedy kroimy go na mniejsze kawałki tak, żeby przykrył wierzch ziemniaków Przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30-45 minut Podawać z ulubioną sałatką lub surówką i, np., innymi zapiekanymi warzywami. U mnie - pieczarka pokrojona w kostkę i lekko podsmażona. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com