się przekonać do smaku sklepowych ogórków kiszonych, kilka razy je kupiłam gdy moje się skończyły, niestety do moich się nie umywają. Ogórki kiszone są w moim domu obowiązkowym składnikiem sałatek jarzynowych.i zupy ogórkowej. Do bieżącego jedzenia przygotowujemy ogórki małosolne, jemy ich w okresie letnim sporo w różnej postaci. Przeważnie przygotowuję ogórki w słoikach typu weck (z gumką, szklaną pokrywką(...)sól – 1 pełna łyżka na litr bardzo gorącej wody. Takie dodatki do ogórków dodawała moja mama, tak robię i ja. Raz w życiu dodałam. dodatkowo liście porzeczek i winogron, wg mnie ogórki straciły swój niepowtarzalny smak. Ogórki kiszone są twarde i jędrne, swoją twardość ogórki zawdzięczają dużej ilości chrzanu. Ogórki kiszone w słoikach twist-off: Składniki: ogórki ( dowolna ilość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętalerze z jogurtem i polewamy roztopionym masłem z chili. Dekorujemy listkami bazylii Jajka mimoza Mimozy to takie żółte kwiatki, które kwitną na wiosnę i żółte dania takie jak sałatka posypana żółtkiem . Dziś będzie w wersji minimalistycznej. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo i obrane po ostudzeniu czubata łyżka majonezu świeżo zmielony pieprz koperek lub natka Przepis na jajka mimoza Jajka(...)dekoracji a 2 połowę zmiksować z ugotowaną soczewicą i pozostałymi składnikami. Przełożyć do miseczki lub prosto na kanapki i udekorować pokrojonym w paski burakiem. Kanapki z białą kiełbasą i winogronami Składniki: hummus do posmarowania chleba – lub inna pasta czy masło surowa biała kiełbaska na każdą osobę mały ząbek czosnku – przetarty przez praskę po szczypcie majeranku, papryki, kuminu czerwona
Ugotowane pozamiatanepoprzez fotografie smak i ten cudowny kolor barszczu , przepis domowy . OCET BALSAMICZNY Z MODENY Bez barwników. Bez konserwantów. Tylko produkty naturalne. Ocet balsamiczny jest produkowany w procesie przetwarzania kiści winogron dojrzewających, przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach. Ocet z przeznaczeniem do dłuższego dojrzewania jest przelewany każdego roku z jednej beczki do drugiej, za każdym razem z innego drewna(...)sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom i innym świeżym owocom
mojej kuchnismak i ten cudowny kolor barszczu , przepis domowy ,mojego autorstwa . OCET BALSAMICZNY Z MODENY Bez barwników. Bez konserwantów. Tylko produkty naturalne. Ocet balsamiczny jest produkowany w procesie przetwarzania kiści winogron dojrzewających, przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach. Ocet z przeznaczeniem do dłuższego dojrzewania jest przelewany każdego roku z jednej beczki do drugiej, za każdym razem z innego drewna(...)sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzysz y serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom i innym świeżym
w mojej kuchniPrzychodzi lato, upały, to nie mam ochoty na jedzenie żadnych mięs, ziemniaków itp. Królują wtedy u mnie racuchy, naleśniki, sałatki i inne takie, które mogę podać z owocami lub warzywami. Czasem machnę w Tefalu jakąś zupkę, ale sporadycznie, bo nie ma ich kto jeść w nadmiarze. Co innego właśnie takie placuszki. Chłopaki nie mają przecież czasu siąść i machać(...)dawniej królowały tylko z jabłkiem, bo tak wyniosłam z domu, to teraz upycham w nie chyba każde owoce. Agrestu i kiwi jeszcze tylko nie próbowałam :) Aaaa i winogron :D Jeśli więc i Wy lubicie słodkie obiady (ja to w ogóle słodkie mogę na śniadanie, obiad i kolację!), to zapraszam ;) Z moim pomocnikiem mam tyle dobrze, że sam zrobi
Kuchnia w czekoladzieziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 4 szklanki wody Obrane i umyte warzywa opiec na patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem tak by się zrumieniły tworząc naturalny karmel. W garnku ułożyć udko(...)godzinę tak by mięso było miękkie ale nie odpadało od kości. W tym czasie obrać , umyć, ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę
Buniabaje w kuchninawet orzechy włoskie. 3) Oliwa z oliwek lub olej. Wiadomo najczęściej używa się oliwy, ale jeżeli nie lubicie jej gorzkiego posmaku równie dobrze sprawdzi się olej lniany, z pestek winogron, czy dobrej jakości olej rzepakowy. Składnika oleistego dodajemy 1/3 – 1/2 szklanki (60-80 ml). 4) Przyprawy : 1-2 ząbki czosnku, trochę tartego parmezanu lub innego twardego sera (często pomijam(...)szczelnym pojemniku spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, a my możemy sięgać po niego wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso lub ryby… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości odżywczych, witamin
Fitsweet.meMoje śniadanie z reguły jest na słodko (click), uwielbiam tosty lub sucharki z dżemem lub słodkim serkiem, do tego obowiązkowo caffe latte. Około 10.00( w pracy) jakaś przekąska: owocowa sałatka (click), jogurt albo budyń. Staram się , aby drugie śniadanie było sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu(...)równa się ospałości w pracy!! Godzina 16,00-17.00, podwieczorek jest albo i go nie ma, zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka. Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać, bo i metabolizm już
Mia Cucina Sofietakiszone na zimę. Ogórki kiszone to przetwory, których nie może zabraknąć w moim domu. Zjadamy ich sporo, bo wykorzystujemy ogórki kiszone jako dodatek do mięs, czy też obowiązkowy składnik sałatek jarzynowych. Piotrek uwielbia je na kanapkach. Rafał lubi zupę ogórkową przygotowaną z ogórków kiszonych. Kupne nie smakują jak te przygotowane własnoręcznie, mają zupełnie inny smak. Zwykle robię takie ilości ogórków(...)jest niezmienny od lat : chrzan pokrojony w wiórka, czosnek, baldachy kopru i sól/ 1 pełna łyżka na litr zimnej wody. Niektórzy kombinują z dodatkami np. dodają liście dębu, porzeczek, winogron, jakieś przyprawowe specjały, czy też gotowe mieszanki z torebek, wg mnie ogórki tracą wtedy swój niepowtarzalny smak i aromat, który nadają im chrzan, czosnek, czy koper. Ogórki kiszone przygotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMusztarda dijon, charakteryzująca się obecnie bardzo ostrym smakiem i zawartością białego wina zamiast octu, powstała później, bo w XVIII wieku. Wtedy zastąpiono ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Co ciekawe, ani miejsce pochodzenia, ani receptura nie są chronione prawnie, więc musztarda dijon może być produkowana przez dowolną firmę . Z czasem zaczęto produkować musztardę z rozmaitymi dodatkami, począwszy(...)sarepska (tworzona z gorczycy sarepskiej uprawianej w Rosji), w których główną rolę pełnią ziarenka zarówno gorczycy białej, jak i czarnej. Dla miłośników delikatnych smaków i kremowych dodatków do mięs, sałatek czy kanapek produkowane są takie musztardy, jak delikatesowa, stołowa czy francuska (z wyraźnymi, kolorowymi ziarenkami gorczycy). Delikatna, a także odrobinę słodka w smaku jest musztarda kremska i smakowa – miodowa . Musztarda
Codogararodem z najcieplejszych zakątków świata? Jedno wiem na pewno - w ten weekend uciekam na wieś i chłodzę się na wszelkie możliwie sposoby. Chłodnik gazpacho , cytrynowa sałatka z kuskusem czy sałatka z arbuza, fety i mięty to tylko kilka z moich sprawdzonych przepisów na upały. A do picia hiszpańska sangria - orzeźwiający napój złożony z wina i owoców. Tym razem przygotowałam(...)znajomych. Myślę, że sangria umili nam nie jeden upalny wieczór :) Jeżeli szukacie przepisów na sangrię, być może zainteresuje Was moja wersja jesienna - sangria na białym piwie, z gruszką i winogronami . Sangria truskawkowo-arbuzowa Składniki / na ok. 2 l. czyli 8 porcji: 600 g miąższu arbuza 500 g truskawek 250 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego z ok. 2 pomarańczy
Chilli Czosnek i Oliwastyczniu). Zbiera się je w nocy i wciąż zmrożone natychmiast tłoczy. Chodzi o pozbycie się zamrożonej wody i uzyskanie bardzo skoncentrowanego moszczu. Do produkcji tego wina można używać wyłącznie winogron umożliwiających wyprodukowanie z nich przynajmniej wina Beerenauslese. Brak powyższych określeń najczęściej oznacza wino stojące najniżej w hierarchii win niemieckich (tzw. QbA) Oznaczenie Trocken na etykiecie oznacza, że wino będzie wytrawne(...)podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga
królestwo garówstyczniu). Zbiera się je w nocy i wciąż zmrożone natychmiast tłoczy. Chodzi o pozbycie się zamrożonej wody i uzyskanie bardzo skoncentrowanego moszczu. Do produkcji tego wina można używać wyłącznie winogron umożliwiających wyprodukowanie z nich przynajmniej wina Beerenauslese. Brak powyższych określeń najczęściej oznacza wino stojące najniżej w hierarchii win niemieckich (tzw. QbA) Oznaczenie Trocken na etykiecie oznacza, że wino będzie wytrawne(...)podkładami kolejowymi”. Różnorodność Rieslingów jest naprawdę przeogromna. Dzięki temu mają bardzo wszechstronne zastosowania kulinarne. Te wytrawne dobrze sprawdzą się z daniami z ryb oraz z owocami morza i lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga
królestwo garówsoku z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko(...)godz. w kąpieli wodnej o temp. 64°C. Jeszcze ciepłe ozory obierz ze skóry, wystudź, posiekaj w drobną kostkę. Wędzony majonez 120 g szalotek 250 g oleju z pestek winogron 1 żółtko (temperatura pokojowa) 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka ocet z kwiatów czarnego bzu Sól i pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik do 160°C. Szalotki przekrój na pół
SzczyptaSmaQpolecenia dla miłośników mięsa. Pastrmajlija Poza tamtymi smakołykami, będąc w Macedonii warto spróbować np. Sałatki Macedońskiej czyli marynowanej papryki z pomidorami czy kojarzącej się bardziej z Bułgarią Szopskiej Sałatki czyli pomidorów i ogórków sążnie posypanych białym serem. Macedońska Szopska i fryty z serem Z typowo restauracyjnych dań polecamy tave vegetariani czyli zapiekankę warzywną w kremowym sosie, pljeskavicę czyli(...)wina Stobi z charakterystycznym logo - pawiem. Stobi to jedna z największych, jak nie największa winiarnia w Macedonii i jak sami piszą mają na swoim obszarze 1/3 całych macedońskich zasobów winogron. Dobry pomysł na prezent. Ochryda to jedno z największych skupisk mniejszości tureckiej w Macedonii. Jest tutaj mała turecka dzielnica z meczetem i kilkoma kawiarniami, i restauracjami. Nie sposób więc
Roślinożerni urlopowicze