cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in. zupę krem z serem rokpol i sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny, że wszystko zależy od tego, jak się ją doprawi. Możecie użyć do tego swoich(...)cukinie (u mnie - 0,9 kg) 1 jajko 6 łyżek mąki (nie musi być pszenna) sól i pieprz do smaku inne ulubione przyprawy olej do smażenia (np. z pestek winogron) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i odstawić na ok. kwadrans. Po tym czasie odcisnąć i odlać sok, który się zgromadzi. Dodać przyprawy, jajko i mąkę i wszystko dokładnie
W SMAKwybieracie się na meze, musicie być głodni albo bardzo głodni, bo do zjedzenia jest naprawdę dużo: 5 rodzajów mięsa (żeberka, wątróbka, szaszłyki, schab i kiełbasa smażona), chleb pita, grecka sałatka, marynowane papryczki chilli, buraczki i seler naciowy w occie, 2 rodzaje sosów, pieczarki, ser wędzony, kasza kuskus, jajecznica z cukinią, pierogi z serem oraz zapiekane ziemniaki. The Harbour - Pafos Tutaj(...)Souvlaki – smażony kurczak na grillu - dobrze przyprawiony, podawany w formie szaszłyka w otoczeniu warzyw, frytek i sosu tzaziki. Cena ok. 9 Euro - Dolmades – ryż i mięso zawinięte w liście winogrona. Bardzo ciekawy smak w połączeniu z sosem tzatziki. Dodatkowo oczywiście frytki i warzywa. Cena 9,50 Euro - piwo Keo – mały kufel - 2 Euro Grill Garage – Pafos W przedostatnim dniu naszego
Związek na patelninich witamin i przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce(...)nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej 750 ml bulionu warzywnego lub wody nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki
Even Better FoodDlaczego studencka? Nie mam pojęcia. Ta sałatka pod taką właśnie nazwą figuruje w moim starym zeszycie. Może dlatego, że szybko się robi, a ryżem można szybciej zaspokoić studencki głód, bo jak na kieszeń studenta to jest dość bogata. W każdym bądż razie nie tylko studentom smakowała. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 1 puszka ananasów(...)ryż z ananasem, odcedzoną kukurydzą i selerem. • Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać z majonezem. • Udekorować wg uznania – u mnie połówki winogron
To co kochamPrzedstawiam przepis na nuggetsy - fajny obiadek, i w dodatku bezglutenowy. Przepis łatwy, szybki i przyjemny. Jeżeli zostanie użyta certyfikowana bułka tarta bezglutenowa, wtedy przepis będzie odpowiedni
Kawa z mlekiemtymi, które szczególnie przysłużą się naszemu zdrowiu. Dynia czy jarmuż wraz z kaszą jaglaną i nasionami chia pełne są wartościowych węglowodanów, białek, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Połączone w odżywczej sałatce w towarzystwie suszonej żurawiny i orzechów złożą się nie tylko na prawdziwą bombę zdrowotną, ale i pyszne danie, które z łatwością można zapakować na wynos, by cieszyć się nim także(...)local comparable quote and we’ll beat it by 10%. Terms Apply. łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. z pestek winogron, ryżowego), nierafinowana sól, szczypta pieprzu kajeńskiego/chilli, po dużej szczypcie suszonego oregano i szałwii do pieczenia dyni winegret: 2 łyżeczki oleju lub oliwy extra virgin , 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
Even Better FoodZdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWłaśnie trwa sezon na truskawki, jeszcze nie musicie się spieszyć bo ich ceny będą jeszcze spadały. Nie znaczy to jednak, że już teraz mamy ich nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wrześniu ubiegłego roku zostałam zaproszona na wieczór panieński. Po ustaleniach wyszło, że mam przygotować owoce. Pomyślałam, że zrobię sałatkę owocową, ale uznałam, że to będzie za proste. Szukałam natchnienia i znalazłam oryginalny sposób podania owoców. Jest pracochłonny, ale efekt końcowy wspaniały: Do przygotowania potrzebne będą: folia aluminiowa nieduża doniczka 2 gąbki florystyczne, jedna mniejsza - do wyłożenia doniczki, druga większa(...)Składniki: ( nie podaję dokładnych ilości bo to już sprawa indywidualna, jak duży chcemy zrobić okaz:) a jeśli owoce zostaną to na pewno się nie zmarnują : winogrona zielone winogrona czerwone banany mandarynki nektarynki truskawki (będzie bardziej kolorowo) Mniejszą gąbkę wkładamy do doniczki. Taka gąbka bardzo dobrze się układa w doniczce, więc można upychać na siłę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comorganizmu. Dlatego ważne jest jeść tak naturalne produkty, jak to tylko możliwe. Wyciskany na zimno olej może być stosowany jako suplement diety, może być również wykorzystywany do gotowania, do sałatek, do marynaty, do wypieków, czy aromaterapii. Olej tłoczony na zimno ma interesujące właściwości, z uwagi na co często znajduje zastosowanie w leczeniu, czy stanu umysłu. JAKIE OLEJE MOŻEMY WYCISKAĆ(...)Olej lniany jest naturalnym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. A także: orzeszki ziemne, makadamia, mak, pistacje, migdały, sezam, surowe oliwki, nasiona arganowe, nasiona gorczycy, nasiona chia, orzechy brazylijskie, nerkowce, pestki winogron, nasiona konopi, rzepak czy też nasiona kolendry. Z tych „odpadów:, które zostaną śmiało możemy zrobić mąkę ( odpady wystarczy wysuszyć, i zmielić! ). OBSŁUGA: Tak jak już pisałam powyżej obsługa prasy
Ostra na SłodkoJesień na talerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami, delikatnie ostrą rukolą oraz gorzkawą czerwoną cykorią. Prawdziwy przegląd smaków! Całość stworzy sycący, odżywczy i pyszny posiłek na lunch lub lekką kolację – w dodatku świetnie będzie się prezentować i w pudełku na wynos(...)rukoli, 2 – 3 liście radicchio lub zielonej cykorii, lub listki szpinaku, blanszowany jarmuż albo mieszanka różnorodnych sałat kilka cieniutkich plasterków czerwonej cebuli/szalotki 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 1 łyżeczka czerwonego octu winnego nierafinowana sól, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry listki z 2 – 3 gałązek tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki Paprykę pokroić
Even Better FoodDziś przedstawiam zapowiadaną lasagne bolognese . Kto powiedział, że na diecie bezglutenowej nie można sobie serwować podobnych pyszności? Można, pod warunkiem, że wyprodukujemy sobie płaty bezglutenowego makaronu
Kawa z mlekiemDla jednych zbyt odważne, a dla innych uzależniające. O czym mowa? O połączeniu fety i arbuza. Ja je uwielbiam. Mogłabym jeść i jeść i jeść.... :) A
DefinicjaSmakuOd firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować
Ala piecze i gotujeserów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób. Dodane do gotowania ryżu pięknie go zabarwią (nawet suszone), stąd nagietek bywa nazywany różą szafranową. Kto uprawia nagietek w ogrodzie może wiele nagietkowych specyfików przygotować(...)nagietkowego: wyskubane płatki z kwiatów nagietka pozostawiamy na 1 dzień, by przewiędły w celu pozbycia się nadmiaru wody, następnie umieszczamy w wyparzonym słoiku i zalewamy olejem (np. z pestek winogron, słonecznikowym, rzepakowym) tak, by przykryły kwiaty. Słoik z maceratem umieścić w słonecznym miejscu i potrząsać codziennie zawartością. Odczekać, aż kwiaty puszczą kolor. W zależ żności od temperatury trwa to koło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!