Czosnek niedźwiedzi odkryłam dość niedawno, ale pokochałam od razu :) Te aromatyczne liście, zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Idealnie nadają się do sałatek jak i do wiosennych zup. U mnie dzisiaj w formie pesto, jako dodatek do makaronu. Pamiętajcie jednak, że czosnek ten w naszym kraju, objęty jest częściową ochroną. Więc nie narażajcie się i nie ryzykujcie, podczas górskich(...)wędrówek ;) Lepiej kupić sobie sadzonki i hodować choćby na balkonie. U mnie już rośnie :) SKŁADNIKI: garść liści czosnku niedźwiedziego 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika 3-4 łyżki oleju (użyłam z włoskich słoneczników) 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz opcjonalnie ząbek czosnku, dla wzmocnienia smaku A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu
Kuchnia w opałachwarzywniaczka zebrałam starą rukolę, która jest już twardsza i bardziej ostra i już nie nadaje sie do sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując makaron z pesto czy łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim. Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których(...)wykorzystam to pesto.składniki:100 g rukoli10-12 suszonych pomidorów z oleju4-5 ząbków czosnku5 duzych listków bazylii3 łyżki ziaren słonecznika,dyni, orzeszków piniowych1/2 szklanki oliwy lub też oleju z pomidorków2 łyżki startego grana padano lub parmezanuDo rozdrabniacza wrzucić suszone pomidory i ząbki czosnku, rozdrobnić. Następnie dodać listki bazylii oraz ziarna, ponownie rozdrobnić. Potem porcjami dodawać rukolę oraz olej, wszystko
Monia miesza i gotujeziemniaków. Różyczki brokuła podzielić, a korzeń zetrzeć na tarce (tak, on też jest bardzo smaczny! :) ). Wymieszać z pozostałymi składnikami na kotleciki, dodając jedno jajko, len mielony i pestki słonecznika. Doprawić solą i białym pieprzem. Z powstałej masy formować dłonią kotleciki, a każdy z nich obtoczyć w lnie mielonym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut(...)temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je z wierzchu niewielką ilością oleju rzepakowego - ładnie się zezłocą. ;) Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką. Smacznego
Kuchnia Elliewiem jak Wy ale ja bardzo lubię brokuły i kalafiory. Można z nich przygotować bardzo smaczne i ciekawe potrawy. Zapiekanki tutaj sałatki tutaj lub potrawy z wykorzystaniem tych wspaniałych kwiatów. Smażony brokuł z takimi dodatkami jak poniżej jest rewelacyjny w smaku. I do tego jeszcze jajko usmażone lub możecie ugotować jajko w koszulce dopełnia całkowicie smak(...)tego dania. Polecam jako bezmięsne piątkowe danie. Inspiracja kwestiasmaku.com Składniki 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 1 mała cebula 50 g masła klarowanego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać
O kuchni z uczuciemsałatkę" możemy przygotować szybko jako przystawkę do innych dań lub jako właściwą potrawę, gdy wieczorem, po pracy nie mamy za wiele czasu i przede wszystkim nie wypada się już zbytnio najadać. Warto czasami zrobić taki mix warzyw, które pozostały nam w lodówce. Składniki : 1 mała cukinia 1/2 średniej cebuli 1/2 czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory z zalewy kilkanaście pomidorów(...)koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika 5-8 dkg chudego boczku sól i pieprz oregano oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego kopru Sposób przyrządzenia : boczek i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni - można dodać nieco oliwy z oliwek gdy papryka nieco zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli następnie dodajemy cukinię - myjemy
zobacz ich smakMakaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 1 polędwiczka(...)świeżego brokułu, 50 g zielonych oliwek, 3 garści listków świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, 100 ml oleju rzepakowego, 1 łyżka pestek dyni, 2 łyżeczki ziaren słonecznika, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, ziarenka kapary. Przygotowanie: Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej
Moniki SmakołykiPomysł na sobotnią kolację z mojego ulubionego brokuła.Składniki:- 1 brokuł- 1 puszka kukurydzy- 4 łyżki majonezu- 2 ząbki czosnku- ser feta- 10 dkg ziaren słonecznikaPrzygotowanie
Zainspirowana w kuchniZaraza trwa. Gorączki mniej za to gil po pas. Po raz kolejny sięgam po mój ukochany pęczak i robię sałatkę. Spełniła swoja funkcję jako element śniadaniówki, wspaniale zapełniła brzuch w ramach obiadu, pysznie smakowała na kolację. Pomysł pochodzi z książki "Piramida w kuchni. Na wynos". Proporcje podaje ogólne, do wypróbowania co komu w jakich ilościach smakuje. Pęczak z suszonymi pomidorami(...)bazylia pęczak (u mnie ok 200 ml suchego), ugotowany na sypko pomidory suszone z oleju (u mnie 6), pokrojone na paseczki garść posiekanych listków bazylii pestki słonecznika, 2 garści, uprażone na suchej patelni sól, pieprz oliwa (1-2 łyżki) ocet balsamiczny (łyżeczka) ser typu parmezan do posypania Pęczak łączymy z pokrojonymi pomidorami, słonecznikiem, listkami bazylii. Solimy i pieprzymy. Skrapiamy oliwa
Dzieje kuchennej Wiewiórykroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy: startą marchewkę i cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulkę, ziarna słonecznika, sól, pieprz, zioła. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, płatki owsiane i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. przez(...)drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla. Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać ketchup lub/i majonez
Kuchnia MagdaLenykroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy: startą marchewkę i cukinię, ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulkę, ziarna słonecznika, sól, pieprz, zioła. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, płatki owsiane i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. przez(...)drugą stronę i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale już tylko z funkcją grilla. Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bułce, następnie podajemy z warzywami: pomidorem, sałatką, kiełkami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo możemy dodać ketchup lub/i majonez
Kuchnia MagdaLenyKolejny szybki przepis na zdrowy obiad lub też sałatkę, potrzebujemy tylko 2 rzeczy które są kropką nad "i"- przyprawa garam masala i olej sezamowy :) Składniki (1 porcja) 100 g dorsza atlantyckiego (lub innej białej ryby) przyprawa garam masala garstka czarnych oliwek garstka marchewki Baby Carrots (lub zwykłej pokrojonej w średniej wielkości plastry) 4 różyczki kalafiora 4 różyczki brokuła garstka żółtej(...)fasoli szparagowej garstka zielonej fasoli szparagowej 4 pieczarki garść rucoli garść roszponki olej sezamowy łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie) łyżka ziaren słonecznika (opcjonalnie) Dorsz z Lidla czyli ze skórą, ale tym sie nie przejmujemy obsypujemy go od strony mięsa przyprawą garam masala. Ja taką ostatnio nabyłam w młynku. W garnku do gotowania na parze zagrzewamy wodę (lub szybkowarze jeśli ktoś posiada
Piekielna Kuchnia PatiZielono mi... Warto jeść zielone warzywa. Warto!Składniki:100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości garść pestek słonecznikałyżka siemienia
Mango Papajabazylia,papryka/ 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki bułki tartej ok. 1 łyżeczki soli pieprz mielony /do smaku tłuszcz do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych Wykonanie: -Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól bułkę tartą i otręby. -Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne miejsce. -Składniki(...)stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi
Zakamarki mojej kuchnimogą nadać zbyt gorzki smak naszemu pesto. Pestki słonecznika wraz z migdałami smażymy na suchej patelni. Blenderem miksujemy rukolę wraz natką pietruszki, dodajemy sok z cytryny, uprażone pestki słonecznika, migdały , oliwę , sól , pieprz i czosnek i wszystko ponownie ucieramy. Do tego dodajemy utarty drobno parmezan (lub ser typu parmezan) i wszystko znów blenderujemy. Do smaku możemy również dodać(...)ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań, ma przeróżne zastosowania. Co prawda nieco odbiega od prawdziwego włoskiego pesto ucieranego w moździerzu, jednak mnie tak wykonane
Aromatyczne Podróżecukrów i nabiału). Secondo - jeśli się go dobrze przyprawi i połączy ma naprawdę świetny smak (np.czosnek, sery pleśniowe,orzeszki lub pestki). Można go dodawać do różnych dań np. sałatek, ryżu, zapiekanek i jak poniżej makaronu Terzo - jest dostępny w przystępnej cenie praktycznie przez cały rok (nawet ten świeży), więc nie musimy czekać z utęsknieniem, aż w końcu się(...)Tyle o szpinaku w dużym skrócie,bierzmy się w końcu do dzieła, obiad czeka. :) Dzisiaj mój ulubiony makaron właśnie ze szpinakiem. TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM i PESTKAMI SŁONECZNIKA Składniki: (1 duża porcja) makaron tagliatelle 2 spore garści świeżego szpinaku typu baby 70 g sera lazur 4 - 5 łyżek śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pestek słonecznika sól
Bon appetit mon amie