salatka z selera - 2011 przepisów (strona:78/135)

Sałatka z kaszy bulgur i kurczaka 110

gości, staramy się coś ze sobą zabrać…tym bardziej, jak większość rodziny zjeżdża się na święta. Sałatki zawsze sprawdzają się na wyjazdach. „Posłuchajcie” naszej ;) Składniki 200 g kaszy bulgur 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała puszka soczewicy 4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 szt cukinii marynowanej 3-4 łyżki majonezu

R'n'G Kitchen
Świeża zielona sałatka 111

bliżej, więc czas na świeżą wiosenną zieloną sałatkę, składającą się jedynie z czterech składników. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu, idealna jako lekka przekąska, zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 1 sałata lodowa 6 jajek 4 łodygi selera naciowego 2-3 ogórki kiszone dodatkowo sól, pieprz, zioła, oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na małe

Via Gusto
Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse 178

można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka

VioletoweKucharzenie
Sałatka z tortellini i selera naciowego 123

swoich - jednych i drugich - opowiem Wam jutro, a dziś dorzucam coś kulinarnego :-) Może spodoba Wam się ta sałatka i przygotujecie ją na pełną szaleństw noc sylwestrową? Nam bardzo smakowała :-) SKŁADNIKI 1 opakowanie tortellini (250 - 300 g, w dowolnym smaku) 5 łodygi selera naciowego 4 długie kabanosy wieprzowe 1 puszka kukurydzy majonez (ilość według uznania) sól, pieprz Tortellini gotujemy zgodnie

Czary - gary w kuchni
Kolorowa sałatka z łososiem z puszki 179

Bardzo szybka w wykonaniu sałatka do tego zdrowa i bardzo smaczna, polecam. Składniki: 2 puszki łososia w kawałkach w sosie własnym 1/2 szklanki czarnego ryżu 2-3 łodygi selera naciowego 1/2 brokułu 2 pomidory 5-6 rzodkiewek 1 czerwona cebula 6-5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka warzywna 154

  Składniki ziemniaki, 3 duże sztuki marchewka, 3 średnie sztuki pietruszka korzeń, 2 sztuki seler, 1 średnia sztuka groszek konserwowy, 1 puszka por, 1 mały ogórek

Gotowanie moimi oczami
Sałatka wiosenna. 185

Bardzo smaczna sałatka, którą uwielbiam. Jest to przepis, który dostałam od rodziców mojego męża. Składniki: sałata, kalafior ( do wody, w której będzie gotowany potrzebne są : liście selera, pora, lubczyk i listek laurowy, ziarenko ziela, sól), 6 jaj na twardo, kilka małych świeżych ogórków, 3 duże pomidory, szczypiorek, śmietana 18% słodka, majonez. Przygotowanie: Ugotować kalafior i jajka na twardo

W kuchni u Moniki
Sałatka z szynką i łososiem. 201

Kolejna sałatka na upalne dni. Z pewnością zastąpi obiad. SKŁADNIKI: 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 2-3 jajka gotowane 1/2 papryki czerwonej 2-3 łodygi selera naciowego 100g łososia wędzonego 2-3 plastry szynki kilka pomidorków koktajlowych   sos winegret WYKONANIE: przygotowujemy sos, sałatę rwiemy na kawałki, łodygi selera obieramy, zaparzamy,następnie przelewamy zimną wodą, pomidory, jajka, paprykę, szynkę, łososia

Kuchnia Beaty
Sałatka śledziowa z białą rzodkwią 171

Jedna z wielu wersji sałatki śledziowej. Tym razem z białą rzodkwią i innymi warzywami.     Składniki: -2-3 marynowane filety śledziowe bez skóry -1/4 białej rzodkwi -1/4 selera -kawałek pora -marchewka -jabłko -szczypiorek -jogurt naturalny -majonez -przyprawa warzywna    Warzywa obieramy ze skórek.    Rzodkiew, selera, jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach

Maminek kulinarny
Szybka sałatka 916

szybką sałatkę :) zapewne każda z Was ma w lodówce jakiś słoik z gotową mieszanką warzywną na tak zwaną czarną godzinę gdy wpadną niespodziewani goście , wystarczy kilka produktów i sałatka gotowa a my nie musimy się wstydzić że nie mamy czym ugościć(...)Ziemniaki  i jajka kroimy w kostkę.  Seler odcedzamy na sicie i drobno kroimy. Por kroimy  w cienkie paseczki . Mieszankę warzywną odcedzamy z zalewy i dodajemy do reszty produktów. Przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i musztardą, dodajemy szczypiorek a następnie  majonez i wszystko mieszamy . Dekorujemy groszkiem lub oliwkami . Sałatkę bardzo szybko się przygotowuje szczególnie wtedy gdy ziemniaki

Sama słodycz i szczypta chili
Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 228

frytkach oraz zupie z ich wykorzystaniem musieliśmy wypróbować czegoś nowego, stąd przepis na faszerowane słodkie ziemniaczki. Mięso mielone, warzywa, ulubiony ser i wyżerka gotowa! Do tego bardzo orzeźwiająca, letnia sałatka z arbuzem, fetą oraz miętą - miodzio! :)  Bataty: 4 większe bataty 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz Bataty szorujemy, a następnie przekrawamy na pół wzdłuż. Układamy w naczyniu(...)upieczeniu dajemy im wystygnąć, a następnie delikatnie wydrążamy miąższ zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki. Farsz: 2 cebule - biała + czerwona 2 ząbki czosnku  2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 250 g pieczarek 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe) 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki mielonego kuminu

Cooking Monster
Sałatka ryżowo-paprykowa s.Marii 134

Jeżeli myślicie, że o sałatkach ryżowych wiecie już wszystko, zapytam czy znacie tą ryżowo-paprykową s.Marii?;) Jeśli nigdy takiej nie jedliście, zachęcam Was do jej przygotowania. Sałatka jest inna niż wszystkie ryżowe jakie jadłam do tej pory. Kolor i smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i zalewy z ogórków. Jak można się domyślać jest lekko kwaśna. Za sprawą papryk i ogórków(...)kroimy na cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy na paseczki (słupki). Obrany seler trzemy na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Do garnuszka przekładamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy zalewę z ogórków konserwowych. Doprawiamy solą, pieprzem i 1-2 kroplami sosu tabasco (lub wg smaku). Mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Majonez łączymy ze śmietaną

Smaki Na Talerzu
Tradycyjna sałatka jarzynowa 132

Wydaje mi się, że sałatka jarzynowa to jedna z najbardziej polskich, tradycyjnych potraw. Królowa wszelkich imprez rodzinnych. Idealna na jesienne czy zimowe stoły. No i ma milion wersji - co kucharka/ kucharz to inny przepis i smak:-) Składniki: 3 ziemniaki sałatkowe - średniej wielkości 3 duże marchewki 1/2 korzenia selera 1 duża pietruszka 4 jajka ugotowane na twardo 3 jabłka - ewentualnie obrane(...)seler, pietruszka) ugotować na pół miękko - ok. 15-20 minut od zagotowania. Odlać wodę, wystudzić. W trakcie stygnięcia jeszcze zmiękną. Ja sprawdzam miękkość widelcem - jeśli wbiję w marchewkę to trzeba odcedzać. Wystudzić całkowicie i obrać. Wszystkie składniki pokroić na drobną kostkę - im mniejsza kostka tym smaki lepiej się przegryzą. Wymieszać.  Fajnie jest dodać cebulę ale tylko jeśli sałatka będzie

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka Lwowska 2031

Pyszna sałatka na bazie burków ze śledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem. Składniki: 8 filetów śledziowych 8 buraków 4 ziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany(...)selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki , oprócz ziemniaków i śledzi mieszamy.Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z musztardą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy do sałatki

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 193

możecie ją także zabrać do pracy i zjeść na lunch (przetestowane przez mojego Męża).  Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem Składniki (na 4 porcje): 800 g warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę (co lubisz, jesienią np. dynia, bataty, buraki, marchewka, seler, pietruszka, topinambur) 200 g pieczarek pokrojonych na połówki, a większe na ćwiartki 2 łyżki oliwy(...)warzywach pod koniec ich pieczenia. Upieczone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą i 2 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj. Porozkładaj pomiędzy 4 talerze, a na wierzchu ułóż krążki podgrzanego camemberta.  Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno (włożona do lunchboxa sprawdzi się świetnie następnego dnia jako posiłek do pracy). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka Wielkanocna 377

Sałatka Wielkanocna Tradycyjna sałatka Wielkanocna , to ogólne pojęcie , gdyż każdy ma nią nieco inny patent . Moja jest prosta , taka jaką lubią domownicy , bez groszku , za to z kukurydzą , gdyż tylko taka przechodzi od wieków bez marudzenia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Staram się także dekorować(...)godziny ( im intensywniejszy ma być kolor , tym dłużej ma siedzieć w burakach ) . Marchewkę , ziemniaki , selera ,także gotujemy ( gotujemy bez obierania ), studzimy , obieramy i kroimy w kostkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku , razem z pokrojonymi ogórkami na godzinkę ,żeby troszkę obeschły , wtedy sałatka nie będzie pływać . Jabłko i cebulę obieramy i siekamy drobniutko . Wszystkie składniki łączymy w jednej

Ogrodnik w podróży
Nacho zapiekanka dla prawdziwego hombre 236

selera naciowego pokrojone w plasterki 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką) lub mrożony młody bób 1 paczka chipsów tortilla (nacho) 100 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju arachodowego lub oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki chili 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano mały pęczek świeżej kolendry-posiekany na sałatkę(...)łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Rozgrzać 3 łyżki oleju w głębokiej patelni i wrzucic na niego posiekaną cebulę,czosnek.Zamieszać i delikatnie zeszklić uważając by czosnek się nie przypalił. Dorzucić seler naciowy,paprykę i przyprawy czyli ostrą paprykę,kumin i oregano.Zamieszać i podduszać przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Rozkruszając blok mielonego mięsa w palcach na luźniejszą masęi dorzucić

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania