taka sałatka idealnie pasuje na kolację jak również na imprezy czy gustowne przyjęcia. Sałatkę tą robi się szybko. Sałatka z Tuńczyka w Sosie Jogurtowo- Musztardowej Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera naciowego 5 ogórków konserwowych - Ja dodałam z chilli 20 dag sera żółtego w kawałku 3 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżka
Gotowanie Patkisól, pieprz. Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w półtalarki. Ananasa, kukurydzę i seler odsączamy z zalewy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ananasa kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry
Pobite gary Barbarypolskimi akcentami. Niedawno miałam przyjemność spróbować kilku dań z nowej karty. 1.WIOSENNA NIÇOISE- zielone warzywa, tuńczyk, cytrusowy dressing. Czyli sałatka nicejska według Macieja Majewskiego. A w niej żółtko w tempurze – wspaniałe, idealny tuńczyk, młody bób i groszek... 2. PROSIAK, SELER, DYMKA – schab z mlecznego prosiaka, puree z selera, smażona dymka, bób, sos z tymiankiem. Schab delikatny, nie przegotowany, w środku
królestwo garówPoprzednią sałatką rozpoczęliśmy cykl wielkanocny. To kolejna propozycja, która z powodzeniem może zagościć na Waszych stołach podczas wielkanocnych spotkań. potrzebujemy: - słoik selera naciowego - puszkę kukurydzy - puszkę ananasa (najlepiej w kawałkach) - łyżkę majonezu + jogurt - natkę pietruszki Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć oraz przepłukać wodą. Jeżeli używamy ananasa w plastrach to wtedy pokroić Całość wymieszać, dodać jogurt i majonez. Przyprawić do smaku
Szybko Tanio Smaczniejajko. Ja przedstawiam swoją wersję. Bez względu na dodatki sałatka ta zawsze smakuje i często pojawia się na stołach, nie tylko świątecznych.składniki:4-5 marchewek1 pietruszka1 seler2 kwaskowe jabłka3 kiszone ogórki2 ziemniaki1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle1-2 łyżki musztardy delikatesowejmajonezświeżo zmielony czarny pieprzWarzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa możemy ugotować obrane gdy chcemy
Monia miesza i gotujeNa stale wpisala sie w polska tradycje.Obowiazkowa pozycja swiateczna w kazdym domu.Towarzyszy wszelakim uroczystosciom rodzinnym i spotkaniom towarzyskim.Nie znam nikogo,kto by jej nie lubil.Nie ma
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatkę z wędzonego kurczaka bardzo często robi się u mnie na imprezach. Dobór składników jest różny w zależności co kto ma i doda. Ja z racji braku seler w słoiku dodałam tym razem kiełki fasoli mung. Było smacznie. Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki fasoli czerwonej 1 puszka kiełków fasoli mung(...)średnią kostkę. Fasolę czerwoną, kukurydzę i kiełki fasoli mung odsączyć na sicie z zalewy. Przełożyć wszystko do miski dodać majonez i wymieszać. Po wymieszaniu doprawić solą i białym pierzem. Sałatkę możemy podać bezpośrednio po przygotowaniu ale można też przygotować wcześniej wtedy smaki się przegryzą
Ala piecze i gotujeszybka sałatka z wędzonych udek kurczaka, świetnie sprawdza się na większych imprezach, urodzinach i nie tylko. Można ją przygotować zwyczajnie na kolację dla kilku osób i cieszyć swoje podniebienie. SKŁADNIKI : 2 duże wędzone udka kurczaka lub ( 4 kęski piwne) 100 g sera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego(...)następnie oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Fasolkę, kukurydzę i seler dokładnie odcedzamy. Por, kapustę kroimy drobno. Ogórki, ser i pomidory kroimy w kostkę, ogórki wyciskamy z nadmiaru płynu. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do ozdobnych miseczek i podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKolejna odsłona sałatki jarzynowej , też bardzo smaczna ale z dodatkiem pysznego kurczaka i fasoli. 1 duża pierś z kurczaka przyprawa uniwersalna 4 ugotowane ziemniaki w mundurku 0.5 ugotowanego selera 2szt.pietruszki 5 ugotowanych na twardo jajek 1jabłko 1puszka kukurydzy 1puszka groszku z marchewką1 puszka białej fasoli 1 majonez 2 łyżki musztardy biała część pora 3 ogórki kiszone Sól i pieprz(...)kostkę , przyprawić , obsmażyć na złoty kolor na patelni, wystudzić. 3. Warzywa z puszek odcedzić na durszlaku i dodać do reszty. 4.Por umyć i pokroić drobno w kosteczkę dodając do sałatki. 5. Ogórki kiszone i obrane jabłko pokroić w kostkę i też dodać do miski. 6.Ugotowane jajka obrać ze skorupki , drobno posiekać dołożyć do sałatki. 7. Sałatkę doprawić solą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKlasyczna sałatka jarzynowa ma wiele odsłon. Każda gospodyni domowa przygotowuje ją wg swojej receptury. Moja jest z dodatkiem zielonego groszku i kiszonego ogórka. Składniki: 5-6 ziemniaków 2-3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera por 5-6 jajek 2 słodkie jabłka 2-3 ogórki kiszonego szklanką mrożonego groszku pęczek natki pietruszki majonez łyżka musztardy sarepskiej sól, czarny pieprz Sposób(...)obrana marchew, pietruszkę, seler i por. warzywa kroimy kostkę. Groszek gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Dodajemy do ziemniaków i warzyw. Jajka, jabłka i kiszone ogórki kroimy w kostkę. Natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa łączymy z łyżką musztardy sarepskiej i majonezem. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje
Pyry na Gazznów sięgamy do starych przepisów regionalnych. Skarbnicy wiedzy i mądrości pokoleń. Szałot, to nic innego jak sałatka jarzynowa (tym razem) z mięsnym dodatkiem. Stare zapiski mówią, że poziom grubości krojonych składników, zależał dla kogo była ona przeznaczona. Jeśli dla gości, jakąś urodzinową imprezę, punktem honoru gospodyni było pokroić wszystko jak najdrobniej. Wszystko, poza jednym składnikiem, czyli tym mięsnym. On miał(...)zielonego groszku cebula 200 g wędliny majonez sól i pieprz do smaku Ugotowane warzywa ( marchew, pietruszka, seler) kroimy w kostkę. Tak jak wcześniej wspomniałam, grubość u śląskich gospodyń zależała od tego, komu będzie ona przeznaczona. Bardzo często wykorzystywano włoszczyzną z niedzielnego rosołu. Taka sałatka robiona była na szybko, a więc krojona byle jak. Do tego szły niedojedzone resztki mięsa
Dieta moja pasjanigdy za dużo. Moja cała rodzina lubi sałatki, razem ze mną. Tę wymyśliłam z potrzeby chwili, tak dla urozmaicenia. Wyszło smacznie, bo jak mogłoby być inaczej. Polecam. Składniki: Kukurydza z puszki – mała 100 gram sera typu ementaler 100 gram sera gouda ½ opakowania sera fety 2 ugotowane marchewki ½ korzenia ugotowanej pietruszki Kawałek gotowanego selera 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 ogórek kiszony(...)chrzanu ze słoika Majonez Wykonanie: Kukurydzę odsączymy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w małą kostkę (j a do krojenia używam kratki a warzywa wykorzystałam z gotowanego rosołu ). Podobnie kroimy ogórka kiszonego. Sery ścieramy na tarce warzywnej ( duże oczka ). Dodajemy szczypiorek, chrzan a na koniec majonez. Całość delikatnie mieszamy. Sałatki nie solimy gdyż ser feta jest wystarczająco słony. Warto sałatkę pozostawić
Smaki Ewytrzecie - nie chciało mi się po raz drugi iść do sklepu. ;) U nas taka sałatka zawsze była dodatkiem obiadowym i nie kojarzy mi się inaczej, ale niewykluczone, że jako element posiłków o innych porach dnia (i nocy) sprawdza się równie dobrze. Polecam. Składniki: 1 seler naciowy garść drobnych rodzynek lub suszonych żurawin 1-2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
zadanie-gotowanieDzisiaj proponuję Wam selera naciowego w zalewie słodko – kwaśnej. Seler naciowy ma specyficzny smak i zapach i nie każdemu, "podchodzi" ale w marynacie octowej wyraźnie łagodnieje. Można go wykorzystać do sałatek lub jako dodatek do mięsa, albo tak pochrupać. Jest pyszny. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSkładniki: każdemu z nas ,zostają warzywa z rosołu,można je wykorzystać do sałatki i kolacja gotowa. Kaszę jaglana gotuje często ,więc zawsze mam w domu. warzywa z rosołu: 2 pietruszki 4 marchewki ćwiartka selera do tego 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 korniszony, pokrojone w kostkę 4 ugotowane jajka puszka kukurydzy konserwowej majonez jogurt grecki sól, pieprz
w mojej kuchni