Sałatka z jajek i awokado z sosem chrzanowo- majonezowym T a sałatka to świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę, nie tylko w okresie Wielkanocy. Jest pożywna, a jednocześnie lekka i delikatna. Jej smak możecie śmiało urozmaicić Waszymi ulubionymi ziołami, kiełkami, posiekaną drobno rzodkiewką, ogórkiem zielonym lub nawet konserwowym. Jeżeli zdecydujecie się na dodanie ogórka to pozbawcie go pestek i wodnistej(...)łyżki chrzanu ze słoika 5 rzodkiewek, drobo posiekanych sól, czarny pieprz do smaku W małym garnku zagotować wodę. Lekko osolić. Wrzucić mrożony groszek i blanszować przez ok 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Odstawić na bok. Żółtka jajek rozgnieść widelcem, białka drobno posiekać. Wrzucić jajka do miski. Dodać pokrojone w kosteczkę awokado, rzodkiewki, odsączony groszek i zioła. Wszystkie składniki delikatnie
olalacookingsera 5 łyżeczek pesto 300 g mrożonego groszku Hortex dymka 5 jajek 5 łyżeczek majonezu 4 rzodkiewki kiełki np. rzodkiewki, kozieradki, brokuła (użyłam połowę tacki z kiełkownicy) ok. 100 g marynowanych małych pieczarek kilka czarnych oliwek kiełki rzeżuchy Groszek wyjąć z zamrażarki na kilka godzin przed przygotowywaniem sałatki, by się rozmroził. Wrzucić groszek na osolony wrzątek i gotować(...)kostkę. Ułożyć na dnie przezroczystej salaterki. Ser posmarować pesto. Na pesto rozłożyć ostudzony groszek. Posypać posiekaną zieloną częścią dymki. Jajka pokroić w kostkę. Wyłożyć na szczypiorek. Jajka posmarować majonezem. Na majonezie rozłożyć kiełki. Na kiełkach wokół salaterki ułożyć plasterki rzodkiewki, marynowane pieczarki kapeluszami w górę, a na środku ułożyć kilka czarnych oliwek. Udekorować kiełkami rzeżuchy
Weekendy w domu i ogrodzieniego tzw. “jajka trójki”. Lekki majonez będzie idealny, gdy sałatkę podajemy właśnie do grilla. Pamiętajcie, żeby użyć do niej prawdziwych, kiszonych ogórków (nie kwaszonych) – taka jest najlepsza. Grillowa sałatka ziemniaczana: 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych) 4 duże ogórki kiszone (lub 5 słabiej ukiszonych) 4 ekologiczne jajka ugotowane na twardo 4-5 rzodkiewek ½ czerwonej cebuli 1 pęczek koperku(...)szklanki dodajemy Majonez Kielecki lekki, musztardę ziarnistą, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone składniki: ziemniaki, jajka, cebulę, rzodkiewkę, ogórki oraz koperek. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sałatkę solidnie solą i pieprzem do smaku. Gdyby była mało kwaskowa (zależy od ogórków), dodajemy dodatkowy kiszony ogórek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej
Poezja smakukonkursem, a nagrodami będą zestawy smakołyków od Gustiqo i Łowców Smaku:) RZODKIEWKI Z PATELNI Z DUKKAH - CHRUPIĄCA SAŁATKA / składniki na 1 osobę, przepis własny przygotowany w ramach projektu z Łowcami Smaku / 1 pęczek rzodkiewek 1 dojrzałe awokado solidna garść szpinaku baby 1 jajko oliwa z oliwek De Prado dukkah z pistacjami i sumakiem sól, pieprz, sok z cytryny
KUCHARNIAorganizmu, jak i nasza kreatywność. Przepis docenią bywalcy siłowni, zwolennicy diety keto i oczywiście praktykujący dietę rozdzielną. link do filmu z przepisem: 051 Sałatka trzy składnikowa z własną rzodkiewką, szczypiorkiem i jajkami od babci Składniki: Pęczek rzodkiewek 250g szynki (gotowanej lub konserwowej) 5 jajek Pęczek szczypiorku Sól Pieprz Majonez Przygotowanie: Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Jajka
Dieta Rozdzielna i ZdrowieUwielbiam takie banalne połączenia, które smakują zwyczajnie dobrze. Nie zawsze lubię kombinować, czasem coś tak banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki (na 1 porcję): 1/4 główki sałaty lodowej
Mango Papajagarści mieszanki sałat 3-4 jajka 1 brokuł 50g wędzonego łososia 4-5 rzodkiewek rzeżucha Sos: 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy 1 przeciśnięty ząbek czosnku *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Na talerzu układamy sałatę oraz pokrojone jajka *** *** Brokuła gotujemy na pół miękko(...)wszystkie składniki sosu *** *** Tak przygotowanym sosem polewamy jajka i brokuła *** *** Rzodkiewki myjemy, osuszamy i ostrym nożykiem wycinamy w kwiatki. Jest to bardzo proste, wystarczy czubek noża wbijać po skosie do połowy rzodkiewki naprzemiennie, tworząc zygzak *** *** Gdy wykonamy zygzak dookoła rzodkiewki, otwieramy ją w połowie i mamy dwa kwiatki *** *** Rzodkiewki układamy na sałatce *** *** Całość posypujemy rzeżuchą *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemlubię przygotowywać na Wielkanoc świeże wiosenne sałatki, to miła odmiana po zjedzeniu żurku, góry mięsa,majonezu i kiełbasy ;) W tej sałatce znajdziecie takie pyszności jak marynowane rydze ze spiżarni moich rodziców, wiejskie eko jajka, zielony groszek, czarną quinoę, rzodkiewkę, czerwoną cebulką, marynowane buraczki :) Składniki: 1/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy kilka liści sałaty 2 jajka 6 - 8 marynowanych rydzów 3 rzodkiewki(...)Liście sałaty rwiemy do miski, dodajemy plasterki buraczków, cebuli i rzodkiewek. Dorzucamy groszek i rydze, posypujemy wszystko czarną quinoą, na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek i kiełki rzodkiewki. Olej mieszamy z octem, pieprzem i solą i polewamy sałatkę. Smacznego
Quinoa Raz!będę mogła ją zjeść – to też jakaś motywacja kiedy rano nieszczególnie możecie się ogarnąć do pracy XD Sałatka z brokułem i tortellini Składniki: 1 brokuł około 125 g tortellini z prosciutto lub serowych 1/2 ogórka szklarniowego 4 duże rzodkiewki 3 jajka ugotowane na twardo Sos/dressing: 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pieprz sól Na początku zajmujemy(...)dente. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy ogórka w półplasterki, a rzodkiewki w plasterki. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy brokuła i tortellini. Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy warzywa. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka. Smacznego Artykuł Sałatka z brokułem i tortellini pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeroku jem sałatki praktycznie codziennie. Przygotowuję je wieczorem do pracy, sałatkę wkładam do szklanego pojemnika, a dressing wlewam do małego słoiczka. Lekkie sałatki to danie pełne witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych i wysokiej jakości białka. Lubię mieszać, więc w tej sałatce znajdziecie soczyste kawałki wędzonego łososia, jajka ugotowane na pół miękko, nasiona słonecznika, dyni i czarnuszki. Tak skomponowana sałatka na pewno(...)słabość do sałatek. Zresztą nie tylko ja. Moi mężczyźni bardzo chętnie zjadają sałatki na kolację, ale lubią jak ja je komponuję. Sami jakoś nie mają pomysłów, ale też wiedzą, że ja zawsze wymyślę coś dobrego do schrupania. Miska zdrowia na lato 1 porcja Składniki: 30 g sałaty rzymskiej 3 rzodkiewki 10 cm ogórka 1 małe awokado 2 jajka
codojedzeniatalerzu, polać sosem i gotowe :) Składniki: * 2 garście mixu sałat * 1 pomidor * kilka plasterków ogórka ze skórką * 1-2 jajka * 5-6 rzodkiewek * nieduży kawałek czerwonej papryki * 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki sosu czosnkowego * szczypta przyprawy do sałatek Wykonanie: Mix sałat opłukac pod bieżącą wodą, osuszyć ułożyć na talerzu. Pomidora pokroić na 8 części, ogórka w cienkie(...)plasterki (można też każdy plasterek przekroić na pół), rzodkiewki w plasterki, paprykę czerwoną w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na 4 części. Wszystkie warzywa ułożyć na mixie sałat, posypać kukurydzą konserwową, przyprawą do sałatek. Delikatnie polać sosem czosnkowym
Zrób to smaczniedużo możliwości jeśli chodzi o składniki i kompozycje. Dziś na blogu pojawia się szparagowa misa rozmaitości, czy szparagi, młode ziemniaki, rzodkiewki, jajka i świeże zioła. Pyszne i zdrowo! Na blogu znajdziecie także inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi(...)szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa
Kulinarne przygody Gatitypomidora 5 cm ogórka zielonego ogórka 2 spore rzodkiewki 1 jajko ugotowane na twardo kawałeczek czerwonej cebuli sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich szczypta chili Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę przekładamy na talerz. Jajko obieramy i kroimy w ćwiartki, układamy na sałatce z brzegu talerza. Pomidorka kroimy w ćwiartki i układamy obok jajka
słodkie i nie tylko historie kulinarnewięcej groszku, jest kukurydza, musztarda i są też pyszne kiełki rzodkiewki. Takie sałatki mają to do siebie, że spokojnie można je wzbogacać o różne dodatki i zawsze będą pyszne A jak jest u Was – lubicie sałatki jarzynowe? Smak sałatki warzywnej wspaniale wzbogaca dodatek musztardy Składniki: 2 marchewki 4 jajka garść kiełków rzodkiewki 1 pietruszka (korzeń) 2 ogórki kiszone(...)ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jajka, pokrojone w kostkę ogórki i jabłko (obrane). Następnie dodajemy groszek, kukurydzę i kiełki rzodkiewki. Całość doprawiamy po wierzchu solą i pieprzem. Dodajemy musztardę i stopniowo majonez. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy lub dodajemy majonezu. Gotową sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły. Smacznego
Słodkie okruszkismaku rzodkiewka do przystrojenia sałatki Filety śledziowe najlepiej pozostawić w zimnej wodzie na noc, przed przygotowywaniem sałatki. Wszystkie warzywa gotujemy w mundurkach do miękkości, najlepiej na parze. Gdy będą gotowe, pozostawiamy je do wystudzenia. Następnie obieramy je ze skórki; buraki i marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach, ziemniaki zaś kroimy w niedużą kostkę. Przygotowujemy duży, płaski talerz, jajko kroimy(...)pęczka szczypiorku. Doprawiamy sos do smaku cukrem, solą oraz odrobiną pieprzu i smarujemy nim dość obficie górkę warzywno-śledziową, którą ułożyliśmy na talerzu. Jajko drobno siekamy i posypujemy nim górę sałatki. Przystawkę zwieńczamy ozdobami z buraków, rzodkiewek i szczypiorku. Najlepiej pozostawić ją w lodówce na noc, by składniki przeszły aromatem śledzi. Bardzo dobra i prosta sałatka, która w różnych wariacjach
Kuchenna Kontrrewolucya