duże pory 4 jabłka 400 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego Wykonanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie (wymieniając wodę kilka razy). Moczymy do momentu, aż nie będą dla nas za słone, trzeba próbować i tyle. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półkrążki. Następnie dodajemy pokrojony por do jabłek, dokładamy(...)śmietanę i jogurt. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 cm paski i przekładamy warstwowo sałatką (najlepiej ułożyć w szklanym naczyniu). Układamy w tej kolejności: sałatka, śledzie, sałatka śledzie, sałatka. Smacznego
IMPRESJA SMAKUsałatkę , wykonanie to raptem ,czas ugotowania brokuła i jajek , a połączyć je można, nawet na drugi dzień w pięć minut i gotowe . Pyszna – prosta . UWAGA ! Nie zalecam przechowywania sałatki w zamkniętym naczyniu do dnia następnego , bo wymieszanie jajka z brokułem i przetrzymanie w szczelnym pojemniku – to jak wybuch elektrowni w Czarnobylu , opary powalają nawet słonia i długo(...)powtarzamy aż do wyczerpania składników . Gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smakuje świetnie o każdej porze dnia i nocy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Piknikowa , jogurtowo – brokułowa sałatka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyłączy wszystkie składniki. To pyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Oto przepis na wyjątkową sałatkę niemieszaną z kurczakiem i serem bałkańskim. Składniki 1 opakowanie mixu sałat ze szpinakiem 300 g piersi z kurczaka 100 g sera bałkańskiego lub feta 1 mała czerwona cebula kawałek pora (tylko biała część) garść pomidorków koktajlowych garść kiełków buraka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)smażymy na niej pora, aż się zeszkli. Dodajemy kurczaka i smażymy ok. 8-10 minut. Patelnię zestawiamy do ostygnięcia. Ser kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pomidorki kroimy na połówki. W dużej misie układamy mix sałat. Na sałacie układamy obok siebie kurczaka, ser, cebulę, pomidorki i kiełki. Przed podaniem skrapiamy sosem. Sałatkę niemieszaną z kurczakiem i serem
My Chcemy Jeśćpor 1 pęczek kopru 200 g jogurtu greckiego 1 lyżka majonezu sól, pieprz INGREDIENTS: 250 g tortellini (1 pack) 340 g pineapple (1 can) 1 medium leek 1 bunch of dill 200 g Greek yogurt 1 tablespoon mayonnaise salt, pepper Tortellini ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, odsącz i odstaw do ostygnięcia. Ananasa pokrój w kawałki, koper posiekaj, od pora(...)potem na plastry. Żeby por nie był za ostry warto go sparzyć wrzątkiem – wrzuć pokrojonego pora do durszlaka i przelej gorącą wodą. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj soli i pieprzu do smaku, dokładnie wymieszaj. Jeśli masz czas wstaw sałatkę na jakiś czas do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Cook the tortellini as it is written
Martyna Cookspor 1 pęczek kopru 200 g jogurtu greckiego 1 lyżka majonezu sól, pieprz INGREDIENTS: 250 g tortellini (1 pack) 340 g pineapple (1 can) 1 medium leek 1 bunch of dill 200 g Greek yogurt 1 tablespoon mayonnaise salt, pepper Tortellini ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, odsącz i odstaw do ostygnięcia. Ananasa pokrój w kawałki, koper posiekaj, od pora(...)potem na plastry. Żeby por nie był za ostry warto go sparzyć wrzątkiem – wrzuć pokrojonego pora do durszlaka i przelej gorącą wodą. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj soli i pieprzu do smaku, dokładnie wymieszaj. Jeśli masz czas wstaw sałatkę na jakiś czas do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Cook the tortellini as it is written
Martyna Cooksbardzo dawno, ale do dziś często gości na moim stole. Sałatka smakuje naprawdę rewelacyjnie oraz d oskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samoistna przekąska. Sos czosnkowy podkreśla smak całości, lecz jeśli użyjecie samego majonezu - też będzie pysznie. Polecam! 1 kg pieczarek 200g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 por (biała część; średni) Sos: 4-5 łyżek majonezu(...)ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować sos. Majonez połączyć z jogurtem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wszystkie składniki wymieszać z sosem oraz ewentualnie doprawić do smaku. Gotową sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce
Di gotujelodówce :) Sałatki jak już wielokrotnie pisałam, to moja słabość i potrafię je wyczarować niemal ze wszystkiego ;) I co ważne zawsze smakują i szybko znikają. Składniki: 1 kulka mozzarelli 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 /2 czerwonej cebuli garść bazylii kilka liści dowolnej sałaty kilka listków pietruszki 1 mandarynka 10 zielonych oliwek 1 gałązka jasnego pora Sos: 1 łyżka(...)układać warzywa...pokrojonego w ósemki pomidora, paprykę w paski, krążki cebuli i pociętego fantazyjnie pora. Poprzekładać warzywa segmentami z mandarynki, liśmii bazylii i pokruszoną mozzarellą.Udekorować przekrojonymi na pół oliwkami. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu. Zakręcić i porządnie wymieszać.Polać sosem sałatkę i odstawić na 5-7 minut, aż smaki się przegryzą. Podawać. Smacznego
Gosia gotujepomysł, że można je idealnie wykorzystać do sałatki - do której stanowiłyby bazę. Sałatka jest niezbyt pracochłonna - a za to bardzo smaczna. Polecam. Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Udka z kurczaka dokładnie oddzielić od kości i zdjąć z nich skórę. Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Pora pokroić w cienkie półkrążki. Kukurydzę i ananasy dobrze odsączyć
Świat Domowej Kuchnitemu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie(...)osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy mięso i marchew łyżką cedzakową ( już nie trafiają do zupy, odkładamy, wykorzystamy
Smaki EwyStali Czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiamy słodycze w każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Nie często więc recenzujemy tutaj produkty dla osób
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: (2 porcje) 500 g arbuza, bez skórki 100 g sera feta ok.14 szt. czarnych oliwek 2 garście świeżych liści szpinaku wykonanie: Arbuza i ser feta
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na bulion: - 1,5l wody - 3 marchewki - seler - por - cebula - 2korzenie pietruszki - natka pietruszki - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól, pieprz mielony według uznania
Coś z niczegoNiezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na
Salonik smakówJesień to czas, gdy na dworze robi się już buro i zimno. Ta pora roku kojarzy mi się zwykle z ciężkim, kalorycznym jedzeniem, które powoduje, że się rozgrzewam ale i robię się senna. Postanowiłam, że tym razem przygotuje coś sezonowego, ale w lżejszej, bardziej fit wersji. Słodki burak, kwaskowata żurawina i lekko orzechowa rukola (to moje ulubione połączenie(...)tego całość podkręcona słonym, kozim serem. Świetna przekąska na pochmurny dzień świetnie zastąpi ci ulubioną sałatkę. Burak faszerowany kozim serem z rukolą i żurawiną. Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytRemoulade z selera to po prostu sałatka selerowa wykonana na bazie tradycyjnego, francuskiego sosu remoulade. Sos remoulade to sos majonezowy z dodatkiem musztardy oraz kwaśnych dodatków takich jak ogórek konserwowy czy kapary. Zimą warto wykorzystać warzywa charakterystyczne dla tej pory roku - warzywa zimowe. Jednym z takich warzyw jest właśnie korzeń selera. Ponieważ bardzo lubię to warzywo, na blogu(...)możecie znaleźć sporo przepisów z wykorzystaniem selera , to postanowiłam ponownie po niego sięgnąć i tym razem przyrządzić korzeń selera na surowo właśnie w postaci takiej sałatki. Surowy seler jest niezwykle smaczny i aromatyczny, świetnie komponuje się z kwaśnymi i wyrazistymi smakami, dlatego też połączenie go z sosem remoulade okazał się rewelacyjne! Sałatka z selera świetnie sprawdzi się na wszelkiego
Codzienne Gotowanie