wersja tzw. ostrej sałatki :) Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem puszka fasoli pinto 1 czerwona papryka 1 por 1 puszka ananasa 120 g sera żółtego + 1/2 łyżeczki ostrej papryki 80 g majonezu 1 torebka ryżu (mieszanka białego z dzikim) Ryz gotujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy i płuczemy. Paprykę kroimy w drobna kostkę, pora siekamy. Ananasa odcedzamy
Dzieje kuchennej WiewióryLipiec to idealna pora na przygotowanie sałatki nicejskiej - w warzywniakach króluje właśnie zielona fasolka i młode ziemniaczki, a pomidory także są coraz lepsze. Sałatka nicejska jest przepyszna, bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam obiad w ciepły dzień. Nie raz robiłam już tę sałatkę w wydaniu z jajkami na twardo i tuńczykiem z puszki. Tym razem pokusiłam się
Chilli Czosnek i OliwaKażdy z nas dobrze zna sałatkę jarzynową, z marchwii, pora, selera, pietruszki i innych dodatków w postaci warzyw i owoców. Moja sałatka jarzynowa to mieszanka także kukurydzy, groszku, jabłek a niekiedy nawet i papryki – słodka, soczysta – a całość doprawiona odrobiną musztardy. Każdy z Nas ma swoją ulubioną wersję sałatki jarzynowej, zapraszam do poznania mojej wersji
Magiczny Garnekpowiem, że czułam się pokrzywdzona. Moi milusińscy zawsze pamiętają o mnie. Był więc szampan, kwiaty i prezenty. Na domowe przyjęcie przyrządziłam tort kanapkowy . Tort kanapkowy przełożony delikatną sałatką z ogórka, pora i jabłka. Wytrawny tort udekorowany szwedzkimi klopsikami i małymi parówkami. Idealny na przyjęcie nie tylko dla dorosłych ale i dzieci. Tort Kanapkowy Składniki: 4 porcje Spód do tortu
codojedzeniazeszytu mojej Mamy dlatego mam do niego duży sentyment i tym samym postanowiłam się z Wami podzielić kolejnym s makiem wspomnień . Świąteczna sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI : 600 g matiasów 1 nieduży por (jasna część) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 l mleka 2 łyżki majonezu sól(...)PRZYGOTOWANIE : Matiasy płuczemy w wodzie, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 6 godzin (ja zostawiam na noc). Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Matiasy z ogórkami kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie pokroje składniki wraz z porem, dodajemy odcedzoną kukurydzę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwięta już za kilka dni, pora pomyśleć o sałatkach, które przygotujemy. Może w tym roku przygotujecie coś innego, nowego? Klasyczna sałatka jarzynowa jest wspaniała, ale zachęcam Was do eksperymentowania, wykorzystajcie kasze, sałaty, owoce, warzywa, mięsa i wędliny oraz sezonowe owoce. Takie sałatki są nie tylko smaczne, ale i pięknie wyglądają na stole świątecznym! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej
Moja smaczna kuchniaPrzepis na smaczną, lekko słodką sałatkę z selerem, ananasem, kukurydzą i porem. Składniki: słoiczek selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa 4 jaja średni por 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Seler konserwowy, ananasa i kukurydzę konserwową dobrze odsączamy na sitku. Por kroimy w półplasterki lub kostkę, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnerazem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi
karmelowytarce o grubych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Marchew ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Rozprowadzić drugą warstwę majonezu. Popieprzyć. Drugą połowę pora drobno pokroić. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u MonikiDziś pora na kolejną sałatkę. Tym razem na bazie ryżu. Pyszna, szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Jednak gotując ryż musimy uważać, żeby go nie rozgotować. Z rozgotowanym ryżem sałatka ta nie smakuje tak dobrze. Miłośnicy zdrowego i lekkiego odżywiania mogą zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Zapraszam!!! Składniki: 3 woreczki ryżu, 1 puszka kukurydzy konserwowej
Passion of Cookingbyła luźna. Wstawić do lodówki na conajmniej 2h. Jeżeli zostały Ci pieczarki konserwowe (grzybki marynowane) i nie wiesz jak je wykorzystać polecam przepis na sałatkę śledziową Sałatka śledziowa z porem (tu kliknij po przepis) . Inspiracją do zrobienia bloku twarogowego na kanapki był dla mnie przepis z książki " Chudnij łatwo i szybko". Smacznego
W kuchni u MonikiProsta, pyszna sałatka z komosą ryżową i duszonym porem. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik(...)ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 pory świeże zioła: tymianek i szałwia 1 łyżka oliwy sól, pieprz garść orzechów włoskich Quinoa ugotować w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą wodę (około 20 minut). Pory umyć, pokroić. Na patelni
Moja Galeria SmakuKlopsiki z makaronem porem i pomidorami Sałatka warzywna z tortellini Ravioli z pieczarkami Spaghetti z cukinią Spaghetti z truskawkami Pulpety z makaronem Spaghetti z klopsikami Makaron z szpinakiem i kurczakiem Zapiekanka z makaronem Sałatka makaronowa Spaghetti carbonara Makaron z sosem dyniowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Risotto z grzybami leśnymi Sałatka z tortellini Spaghetti carbonara
Ala piecze i gotujekońcu mamy ciepło jeść się zbytnio nie chce. Dobrym rozwiązaniem na tą porę są surówki, sałatki szybkie w zrobieniu co nie wymagają dużego nakładu gotowania. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest jak możemy pójść do ogródka i stworzyć coś pysznego w jedną chwilę, nie bójmy się eksperymentować możemy siebie sami nie raz zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam
Basia w kuchniChrupiące sałatka o każdej porze roku, zawsze świeża i pełna witamin. Nie wzbudza wyrzutów sumienia związanych z nadmiarem kalorii;) Tak wiec reasumując...szybka, zdrowa , dietetyczna na lunch z dodatkiem ryby... Składniki: 1 opakowania mix sałat, 120 g wędzonego pstraga, garść rukoli, łyżka czarnego sezamu, 2 duże rzodkiewki, 1 kłącze selera naciowego, 1/2 zielonego ogórka, Dresing orientalny; 8 łyżek oliwy
Anioły w kuchni