oknem powiało chłodem... jesień, niestety... Pora więc wrócić do nieco cięższych dań. Na początek polecam aromatyczną, pikantną i rozgrzewającą sałatkę ziemniaczaną, idealna na nadchodzące jesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło. Inspirację zaczerpnęłam z mojego ulubionego bloga Bea w kuchni . Sałatka ziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitydobre strony gdyż lubię eksperymentować i dzięki temu moja piwnica pełna jest różnorodnych weków. W tym roku zrobiłam dwa nowe przetwory cukiniowe ( jak do tej pory ). Przyznam się również do tego że tą sałatkę z cukinii zrobiłam wczoraj i dzisiaj powtórzyłam, a to dlatego, że już na pierwszy rzut oka oceniam, że cieszyć się będzie powodzeniem. Pachnie i wygląda apetycznie
Pieguskowa Kuchniajōm zrobić bez majōnezu. Taki szałołt to idzie zjejś i do grillowanego wōsztu, i do pieczōnego kurczaka, a nawet i zjejś bez niczego. Smacznego! [1] sałatka [2] przez to [3] jadł [4] por [5] łyżka [6] pół [7] wyciśniętej cytryny [8] dużej [9] złapał [10] sztuczna szczęka [11] do środka
Chop w kuchniSmaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki: średni por marchew mała cebula czerwona jabłko sól, pieprz łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Pora i cebulę
e-PrzepisyKulinarnesmakuje gdy postoi godzinę w lodówce , wówczas pod wpływem mokrych składników makaron zmięknie i sałatka będzie smaczniejsza . składniki na 5 porcji 2 zupki chińskie 2 kolorowe papryki ( zielona i czerwona lub pomarańczowa ) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 4 średnie ogórki konserwowe biała część pora majonez 250 g przepis Paprykę i ogórki(...)kroimy w kostkę a pora drobno siekamy . Do miski wrzucamy połamany makaron z zupek chińskich wraz z sypkimi przyprawami. Dodajemy paprykę, ogórki, fasolkę, kukurydzę i pora .Wszystko składniki łączymy dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje gdy ochłodzi się godzinę w lodówce
Smakowite DaniaSezon truskawkowy w pełni, więc ten smaczny owoc pojawia się na naszych stołach w wielu odsłonach. Do tej pory truskawka gościła u mnie w galaretkach, sałatce owocowej, koktajlach, ale wczoraj przygotowałam sałatkę do grillowanych mięs- w towarzystwie sałaty lodowej- była pyszna. SKŁADNIKI: 30 dag. truskawek 3-4 średnie ogórki zielone 2 kulki mozzarelli 1/2 sałaty lodowej
Kuchnia BeatySphinksie jest na odwrót – to całkiem spora porcja chrupiącej wołowiny. Hummus buraczkowy był pyszny i dobrze pasował kolorystycznie do mięsa. Nie smakowała mi tylko sałatką tabbouleh podawana jako dodatek – o tej porze roku pomidory nie mają żadnego smaku i można by dodać nieco więcej zieleniny. Mój mąż jest psychofanem steków argentyńskich, które w Sphinksie są mięciutkie
Ugotowane pozamiatanebiorą się za przetwory. Nie inaczej jest u mnie. Postaram się w najbliższym czasie przekazać Wam kilka przepisów na przetwory, które robię. Będą dżemy, będą warzywne sałatki i będą wina. Przecież to najlepsza pora roku na przygotowywanie pysznych zapasów na zimę
Gotuję Testujęoliwek, odrobiny octu balsamicznego, pieprzu i soli sprawia, że danie jest niemalże idealne. Nie będę zachwalać, gdyż sam wygląd zachęca do jedzenia. Zdrowa i lekka sałatka, doskonale się u mnie sprawdza w porze kolacji. Proste połączenia są najsmaczniejsze. Składniki: (porcja dla 2 - 3 osób) 250 g sera mozzarella (2 kulki) 3 - 4 dojrzałe pomidory 1 szklanka listków ze świeżej bazylii
Kuchcik gotujePrzepis na pastę do pieczywa, która równie dobrze może być sałatką, jeśli składniki pokroimy nieco grubiej. Składniki: opakowanie paluszków krabowych 3 jajka pół małego pora spora garść kiełków na patelnię 3 łyżki majonezu łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pora i paluszki krabowe drobno siekamy. Kiełki podsmażamy na maśle
e-PrzepisyKulinarnezdecydowanie największe :)) Obowiązkowo wtedy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Składniki: 3 m archewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini marchewek, które zostały mi od sałatki)) 1 pietruszka biała część z 1 pora mały kalafior 1 ząbek czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 swojska kiełbasa olej śmietana 12% natka pietruszki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Zacierki
Walijskie Pichceniefaszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAdekwatnie do pory dnia, proponuję przepis na pyszną, lekką, sałatkę z roszponką. Zapewnia ona doznania nie tylko dla podniebienia, ale też cieszy oko, ponieważ pięknie wygląda. Idealna na kolację. Do sałatki potrzebujemy: Garść roszponki Kilka pomidorków koktajlowych Ser camembert Kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej Czerwoną cebulę Oliwę z oliwek Sól, pieprz, oregano Sposób przyrządzenia? Nie ma nic prostszego. Roszponkę wykładamy
Mój Smak na ŻyciePora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna. Składniki: około 70 g rukoli 10 pomidorków koktajlowych 5 plasterków „Prosciutto Crudo” 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek „extra virgin” 1 łyżka octu balsamicznego
Oryginalny smakSałatka jest bardzo smaczna i bardzo prosta. Zawiera 3 podstawowe składniki: ryż ,pieczarki i por. Przygotowuje się ja więc expresowo i w takim też tempie znika ze stołu ... Składniki: 2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko ok 250g pieczarek biała część z 2 porów majonez pieprz sól koperek Wykonanie: Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Białą(...)możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego
Walijskie Pichcenie