tydzień w dużej mierze powstało z tego co było w domu. Wykorzystaliśmy ryż czerwony i jaśminowy, konserwową fasolę, krewetki, które siedziały w zamrażalniku, zamrożonego na święta łososia, którego najwyższa pora byla zjeść, do tego kupionego przed tygodniem na przecenie brokuła. Do obiadów dokupiliśmy tylko pałki z kurczaka i bataty. Generalnie lista składników w tym tygodniu jest bardzo krótka(...)przedłużenie świeżości produktów spożywczych. Dania nie zawierają dużo składników, dlatego, żeby miały pełną wartość odżywczą, warto je zjeść z jakimiś dodatkami, np. do kopytek batatowych świetnie pasuje prosta sałatka ze szpinaku, skropiona dresingiem z cytryny. Do kurczaka adobo zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy (kapusta to produkt, który mamy w lodówce jeszcze z menu z poprzedniego tygodnia 5 patentów
Niedzielny kucharzbył jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue(...)umieszczamy w rondlu. Do piekarnika nagrzanego do 180°C wkładamy mięso. Po 10 minutach obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze raz tyle. Ma to na celu zamknięcie porów. Mięso można również obsmażyć na patelni. Po 20 minutach całość zalewamy szklanką wody, rondel przykrywamy pokrywką, a temperaturę zmniejszamy do 100-120°C. W ten sposób przygotowaną łopatkę pieczemy przez
Food SquareZastanawiałem się przez kilka chwil czy zamieścić ten przepis. Bo w sumie ty tylko zwykłe buraczki na obiadu, nic wielkiego. Każdy pewnie nawet i bez przepisu
Marder&Marder Manufacturepoetyckiej nazwie Krydda) dostałam od konQbka na Gwiazdkę w formie zmontowanej, więc nie mam doświadczenia, jeśli chodzi o skręcanie metalowej konstrukcji. Nasza ma trzy piętra i do tej pory na rośliny używaliśmy co najwyżej dwóch- trzecia półka służy jako 'magazyn' na nasiona, nawozy i inne dodatkowe gadżety. Z tego co sprawdzałam najdroższym elementem zestawu są lampki imitujące światło słoneczne(...)plony potrafią zaskoczyć. Naszym największym sukcesem była endywia i sałaty rzymskie- liście były duże i soczyste. Wielką przyjemnością było wybrać się na żniwa i przynieść michę zieleniny na zdrową sałatkę. Dla mnie wielkim plusem był 'aspekt science fiction.' Uwielbiam filmy o kosmosie, a ta konstrukcja wygląda jak uprawa warzyw w stacji kosmicznej w "Marsjaninie". Co za frajda! :-) Obecnie rozwijamy drugi
les mirabellesuważa się, że najlepszy wiek na rodzenie dzieci to tak od 20 do maksimum 28 lat, potem to już po ptakach. Stara babuleńka co na wnuki czekać musi....Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaalo !!! Pora się obudzić. W innych krajach to nie jest żadne święto lasu, że kobieta mająca lat 30, co tam 30, ale taka co ma lat 40 i 45 decyduje(...)sobie pozwolić a na co nie. Jadłam praktycznie wszystko z tym, że zachowałam umiar. Gdy miałam ochotę np. na ser pleśniowy to zjadłam go kawałek pokruszony na kanapkę lub sałatce. Jadłam owoce morza....ojej kilogramami taką miałam ochotę. Robiłam je sobie sama lub szłam z mężem do restauracji. Sushi też jadłam, bo robiłam sama z wędzonego łososia i paluszków surimi
ClauditteMissCookingzrobić zupę z fasolki szparagowej żółtej? Zapraszamy na przepis! Lekka z upa z fasolki szparagowej Składniki: fasolka szparagowa: 300 – 400 g marchewka: 2 szt. pietruszka: 1 szt. kawałek pora kawałek korzenia selera cebula: 1 szt. makaron (świderki, kolanka, muszelki): 100 g skrzydełka: 4 szt. czosnek: 2 ząbki estragon: 1 – 2 łyżeczki cząber: 1 – 2 łyżeczki(...)ziele angielskie: 2 – 3 ziarna sól i pieprz do smaku posiekana pietruszka do podania Zupa z fasolki szparagowej – przepis Przygotowanie: Czyste skrzydełka, obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek pora oraz seler wkładamy do garnka. Dodajemy obraną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2 litrami przefiltrowanej wody. Gotujemy na niskiej mocy palnika. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, odcinamy końcówki
Kuchnia Na WypasieWilgotne i szybkie ciasto maślane Przepis na hiszpańskie ciasto z masłem i śmietaną. Wilgotne i szybkie ciasto maślane to najlepsze szybkie ciasto do kawy , jakie
Cztery FajeryIdealne danie na niedzielne leniwe śniadania, najlepiej podane do łóżka. Doceni je każdy kto lubi rozkosz podniebienia. „Listopad to niebezpieczna dla Polaków pora” – pisał Wyspianski i nic nie zmieniło się od jego czasów. Kiedy człowiek pomyśli, że do wiosny zostało sześć miesięcy, traci motywację, żeby wstać rano z łóżka…. Na szczęście w niedzielę nie trzeba się(...)Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i wstawiamy do środka camambert w żaroodpornym naczyniu. 5 minut później wstawiamy do środka bagietki. Pieczemy je aż się zrumienią. Krok 5 Przygotowujemy sałatkę: zioła mieszamy, pomidorki kroimy na połówki, skrapiamy cytryną. Nie solimy, a jeśli już to lekko, bo słona jest pasta na bagietkach. Pieprzymy. Krok 6 Camambert po 10 minutach w piecu powinien
Niedzielny kucharzIdealne danie na niedzielne leniwe śniadania, najlepiej podane do łóżka. Doceni je każdy kto lubi rozkosz podniebienia. „Listopad to niebezpieczna dla Polaków pora” – pisał Wyspianski i nic nie zmieniło się od jego czasów. Kiedy człowiek pomyśli, że do wiosny zostało sześć miesięcy, traci motywację, żeby wstać rano z łóżka…. Na szczęście w niedzielę nie trzeba się(...)Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i wstawiamy do środka camambert w żaroodpornym naczyniu. 5 minut później wstawiamy do środka bagietki. Pieczemy je aż się zrumienią. Krok 5 Przygotowujemy sałatkę: zioła mieszamy, pomidorki kroimy na połówki, skrapiamy cytryną. Nie solimy, a jeśli już to lekko, bo słona jest pasta na bagietkach. Pieprzymy. Krok 6 Camambert po 10 minutach w piecu powinien
Niedzielny kucharzpierwszej kolejności na tapetę poszedł befsztyk wołowy, ale wyszedł mi on niewystarczająco dobrze, a fotogeniczny był tak bardzo, że większą karierę zrobiłby w radiu :) Z tego co do tej pory obserwuję największą popularnością w ramach akcji cieszą się tarty. Ja również nie będę tu wyjątkiem. Tarta, którą przedstawiam, wpisuje się w moje niekończące się eksperymenty z ciastem kruchym(...)górnej półce w temperaturze 190 stopni. Wnętrze tarty powinno ok. 20 - 25 minuty zacząć rosnąć, a pod koniec ser powinien być zarumieniony. Tartę podałam z sałatką z pomidorów, oliwek, cebuli, oliwy, octu balsamicznego i bazylii
W kuchni wieczoremPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchenPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchenpastę w stylu pasty/smalcu z fasoli , którą niedawno robiłam. Ale nie miałam namoczonego grochu, a ochota była na teraz, więc poszperałam i znalazłam w "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" Bożeny Cyran-Żak pastę z zielonego groszku. A ponieważ była umieszczona w potrawach wiosennych, więc poczułam się bardzo wiosennie (zresztą to moment jeszcze do wiosny przecież;) Składniki(...)konserwowego też pyszna. sowa_nie_sowa 2012/02/08 07:41:50 A ja sobie teraz uświadomiłam, że chyba nie robiłam nic ze świeżego groszku. Robiłam zupę i dodawałam do sałatek, ale to zawsze był puszkowy. Nawet nie wiem kiedy jest sezon na groszek;) Trzeba będzie to nadrobić:) Pozdrawiam dziewczyny! ren-ya 2012/02/08 08:18:34 A ja właśnie najbardziej lubiłam świeży
Zdrowa Kuchnia SowySałatka śledziowa z soczewicą. Fani śledzia pokochają ten przepis na fantastyczną sałatkę . Pyszne śledzie , świeży ogórek, przepyszna soczewica i ostry por . Śledzie w innej odsłonie. Ta
Zdrowy Styl Joannypokrojenia w kostkę warzyw: selera, marchewki, pietruszki i cebuli. Nie przejmujcie się specjalnie grubością, robimy przecież zapiekankę pasterską, a żaden pasterz kozikiem nie siekał warzyw drobno jak na sałatkę ziemniaczaną. Krok 2 Rozgrzewamy na mocnym ogniu rondel, wkładamy do niego dwie łyżki masła klarowanego lub oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący tłuszcz mieloną wołowinę. Mieszamy drewnianą szpatułką, oddzielając(...)szpatułką i posypujemy 4 łyżkami parmezanu. Na koniec zapiekankę wkładamy na 10-15 minut do pieca rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Gotowe! Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Środa: Kalafiorowa shepard’s pie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz