pomimo zawieszenia działalności przez dwa tygodnie ruch na blogu w lutym tylko nieznacznie zmniejszył się w stosunku do rekordowego stycznia, kiedy odnotowaliśmy 110 tys. wejść. Rok temu o tej porze mieliśmy ich 5 tys. Z mikroblożka staliśmy się dość niespodziewanie małym blożkiem:) Cieszy nas, że rośnie ruch, ale przede wszystkim to, że przybywa ludzi, którzy myślą o gotowaniu podobnie(...)lubimy, łącznie z Miłoszem. To wywar gotowany na wolnym ogniu kilka godzin z dużą ilością warzyw, które żal i grzech wyrzucać, dlatego staramy się je spożytkować, niekoniecznie w sałatce jarzynowej. W sobotę zrobiliśmy więc duży gar rosołu. Pytanie co zrobić z włoszczyzny? Wybór padł na cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się doskonale
Niedzielny kucharzoknami na dobre zagościła wiosna, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z troszkę innym przepisem. Co roku o tej porze staram się przeprowadzać wiosenny detoks, który pomaga mi nie tylko pozbyć się nadprogramowych, zimowych kilogramów, ale również zadbać o moje zdrowie i lepsze samopoczucie. W tym roku po raz kolejny postanowiłam zrobić to według zasad dr Ewy Dąbrowskiej , czyli(...)naprawdę smaczne i zdrowe! A Wy lubicie koktajle? Często je przygotowujecie? Koniecznie dajcie znać, jakie są Wasze ulubione połączenia Smacznego! A jeśli szukacie pomysłu na lekkie, wiosenne sałatki, polecam moją sałatkę z rzodkiewki: Prosta wiosenna sałatka z rzodkiewki – przepis krok po kroku Artykuł Zielone koktajle na wiosenny detoks – przepisy pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiparę zaległych przepisów. Akurat Madzi nie ma, bo alkoholizować się pojechała więc mam parę chwil spokoju. Otworzyłem zatem piwo, a dwa kolejne się chłodzą. I testuję nowy smak Laysów. "Sałatka grecka". Spoko, niezłe czipsy. Dupy nie urywają, ale niezłe. Raz, czy dwa zjeść można. W obwodzie czekają jeszcze moje ulubione solone, pewnie dzisiaj jeszcze do nich sięgnę :) A dzień(...)początku, i czekamy aż całe piwo się zredukuje, pozostanie tylko gęsta klejąca masa. Potrwa to kilka minut, może kilkanaście. I kurczaki gotowe. Naprawdę są smaczne i naprawdę pikantne :) Pora na ziemniaki: Ostrym nożem nacinamy dość głęboko (mniej-więcej do 2/3) każdego ziemniaka, co kilka milimetrów. Musimy mieć naprawdę ostry nóż żeby to się udało. Nacięte ziemniaki wkładamy
Marder&Marder Manufacturedrugiej strony są one niewątpliwie modne - w końcu kto by nie chciał się pochwalić, że jadł na śniadanie owsiankę z owocami goji, przygotował obiad z quinoą czy dodał do sałatki nasiona chia. Co jednak tak naprawdę kryje się za superfoods? Czy te produkty rzeczywiście są tak wartościowe, czy po prostu przereklamowane? Czy faktycznie mogą nas chronić przed chorobami? Ile prawdy(...)kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Często jagody te reklamowane są jako wspomagające odchudzanie, niestety mam przykrą wiadomość dla osób starających się zgubić nadmiarowe kilogramy - żadne badania do tej pory tego nie potwierdziły. 4. Trawa pszeniczna Moda na trawę pszeniczną przyszła do nas z Hollywood, gdzie największe gwiazdy zachwalały ją jako panaceum na wszystko - szczupłą sylwetkę, młody wygląd, długie
Z notatnika dietetykaprzechowywanie świeżo przygotowanych potraw w najlepszy sposób. Witamy w nowej koncepcji szybkiego, smacznego i całkowicie zdrowego jedzenia. Lodówki “Side by side”. Te spektakularne lodówki, które do tej pory oglądaliśmy tylko w amerykańskich filmach i serialach, są z nami już od kilku lat. Są to lodówki side-by-side, najnowsza generacja urządzeń z dwoma bocznymi drzwiami. Ich ogromna(...)przedłużając ich trwałość. Jeśli kupiłeś w pośpiechu zbyt wiele owoców i warzyw i widzisz, że są duszone, możesz uniknąć ich marnowania dzięki dehydratorowi. Suszone pomidory dodawane do makaronów lub sałatek są idealnym dodatkiem smakowym. Suszone jabłka lub banany można wykorzystać nie tylko jako przekąskę, ale także jako uzupełnienie śniadaniowego musli. Ryżownice i parowary. W Japonii urządzenia do gotowania ryżu
ProstePesto.plPrzy tegorocznym wysypie grzybów te ładniejsze okazy wkładam do słoików. Zimą i jesienią będą dodatkiem do sałatek lub przegryzkami, gdy najdzie nas ochota na coś wyrazistego w smaku. Składniki (na 3 słoiki ok. 0,5 l): Zalewa pół szklanki octu 10% 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru łyżka soli 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki pieprzu ziarnistego(...)człowiekiem. Zatrzymuje się w pałacu swojego szwagra-nuworysza. Po śmierci siostry Bernata w życiu jego i Arnaua nie dzieje się dobrze. Porwany nastrojami niepodległościowymi zostaje stracony i od tej pory chłopiec musi radzić sobie sam, a do tego musi zaopiekować się młodszym przybranym bratem Joanetem. W wieku 14 lat Arnau staje się tragarzem kamieni na budowę kościoła Santa Maria
Weekendy w domu i ogrodziezaprosić znajomych, bo naprawdę we dwie i pół osoby przejeść się tego jednorazowo nie da... ;) Uroki tradycyjnych przepisów ziemniaczano-zapychających i jednocześnie bardzo smacznych. Z gotowaniem kartaczy do tej pory miałam same niemiłe wspomnienia, bo nie trafiłam do wczoraj na ziemniaki, które nadawałyby się do tej potrawy. Niestety nie ze wszystkich odmian powstaną takie ładne, bialutkie sterowce. Kilka razy(...)gotować w ilości nie większej niż 4 na garnek, jest to najbezpieczniejsza opcja. Kartacze gotujemy około 25 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze i podajemy okraszone podsmażoną cebulką i sałatką
Kuchenna Kontrrewolucyakiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji(...)zredukować gotując chwilę. Po 15 minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka
Moja Delicjakiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji(...)zredukować gotując chwilę. Po 15 minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje “Kurczaka pieczonego nadziewanego
Moja DelicjaPyszna i zdrowa surówka z marchewki i jabłka to idealny dodatek do obiadów składających się z ziemniaków, pieczonych, duszonych i smażonych mięs (szczególnie drobiu), gulaszy oraz
Zasmakuj Kuchnidrugą stronę naleśnika. Ja jestem zachwycona! Jeśli nie korzystaliście do tej pory z takiej patelni, a lubicie naleśniki i często jest robicie to bardzo polecam. Do tej pory także nie smażyłam naleśników na dużej patelni, z obawy, że po prostu się rozwalą podczas przewracania. Tutaj absolutnie nie ma tego problemu, właśnie dzięki tej specjalnie wyprofilowanej patelni. Zdecydowałam się(...)pojemności 350 ml. Dla mnie w sam raz. Ostatnia rzecz z tego szklanego działu to salaterki. Są wielofunkcyjne, praktyczne, a przy tym efektowne, sprawdzą się zarówno jako miejsce na sałatkę, surówkę, jak i na owoce oraz warzywa czy wszelkie inne przekąski. Ostatnią rzeczą, na którą się zdecydowałam jest CHLEBAK ZE STALI NIERDZEWNEJ . Nie taki zwykły, bo występuje w zestawie
Zdrowie na języku :Pjogurtem, warzywami oraz winogronami z winnicy Srebrna Góra wraz z Białą Polką stworzył bardzo udaną parę. Na pewno dobrze sprawdzi się również jako aperitif, oraz w połączeniu z delikatnymi sałatkami, daniami z ryb oraz drobiu. Podawać dobrze schłodzoną w temperaturze 8 – 10 stopni. Polka. Różowa 2017 to kupaż zweigelta, cabernet cortis oraz pinot noir. Ładna łososiowa barwa. Dominują aromaty(...)Bracia dziś już wina nie robią, zadowalają się tylko sokami. Ostatnie wino powstało tu w 1995 roku i zrobił je nieżyjący już, ostatni wincerz brat Doroteusz. Od tamtej pory obowiązuje prohibicja, braciom nie wolno produkować ani spożywać wina. Na szczęście kilka lat temu nastąpił przełom, miejsce to wypatrzyli obecni właściciele winnicy i rozpoczęli starania o odtworzenie w tym miejscu
królestwo garówsmaku. W domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. Najczęściej przygotowywanymi są kiszonki (36%), dżemy oraz konfitury (21%). Nieco rzadziej kompoty (17%), suszonki warzywno-owocowe (16%) oraz sałatki w słoikach (15%). W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) warzywa i owoce konserwuje lub marynuje się, przyrządza domowe soki oraz mrożonki. 9% przygotowuje inne przetwory warzywne, a 5% produkuje musy(...)składników mineralnych. Jeśli nie mamy możliwości przygotować ich samodzielnie to uważnie czytając skład jesteśmy w stanie znaleźć wysokiej jakości przetwory w sklepach. Zdrowe nawyki żywieniowe powinny trwać ciągle a pora roku nie może być przeszkodą nie do pokonania. Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw Artykuł Ponad połowa Polaków samodzielnie robi przetwory z owoców i warzyw pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzywa i owoce jest wyłącznie wiosną i latem. Jesień i zima kojarzyły mi się z ziemniakami i marchewką ;) Jak dobrze, że te czasy minęły, a ja potrafię w każdej porze roku znaleźć plusy i pyszne sezonowe produkty. To ważne, że przez cały rok nie jemy w kółko tego samego, możemy mieć różnorodną i urozmaiconą dietę. Gdy tylko kończy się(...)układamy kolejno paprykę, cebulę, ogórki, kapustę, a na wierzch grillowaną cukinię. Całość przykrywamy kromkami chleba i podajemy. Smacznego :) Zobaczcie, w jaki inny sposób możecie wykorzystać cukinię: na surowo do sałatek. duszoną/grillowaną z innymi warzywami na patelni faszerowaną ryżem, soczewicą lub warzywami, a następnie upieczoną delikatnie podsmażoną, z dodatkiem oliwy z oliwek zagotowaną, a następnie zmiksowaną z zupami grillowaną
Mienta blogdognieść w dół. Przez pierwszy tydzień powstaje piana, która jest skutkiem fermentacji alkoholowej . Po tygodniu jabłka opadają na dno słoja. Fermentacja alkoholowa ustaje z powodu braku cukru. Od tej pory nie mieszam już słojem. Na wierzchu tworzy się biała warstwa o konsystencji galarety. Uwaga to nie jest pleśń, tylko matka octowa, która odpowiada za prawidłowy proces fermentacji octowej . Krok(...)nadciśnienie, cukrzyca, otyłość) :). Stosuję go jak zdrowszą alternatywę dla octu spirytusowego ze sklepu. Do czego używam ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy wykorzystuję zamiennie wszędzie tam gdzie używa się octu sklepowego: sałatki (na przykład sałatak z ogórków na zimę , przetwory zimowe , sosy, mikstur ziołowych… Pamiętaj, że w domowym occie jest 5% kwasu octowego, podczas gdy sklepowy ocet ma 10%. Uwzględnij to przy
Ania gotujeLato to najlepszy czas na przygotowanie domowych lodów. Jeśli do tej pory ich nie robiliście, warto nadrobić zaległości. To prostsze niż myślicie. Mam dziś dla Was przepis na lody bez maszynki i jajek, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Prościej naprawdę być nie może. Jak zrobić lody bez maszynki i jajek? Tradycyjne lody przygotowuje się z dodatkiem żółtek(...)przepisy na desery : Nektarynkowa granita Proste ciasto bez pieczenia Tarta z rabarbarem Czekoladowy pudding chia Biały lion – ciasto bez pieczenia Potrójnie czekoladowy deser Zobacz też najnowsze przepisy : Lody ciasteczkowe Sałatka szopska Paprykowe łódeczki ziemniaczane Tarta z rabarbarem Kuskus z pieczonego kalafiora Artykuł Lody ciasteczkowe pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.pl