Coraz rzadziej sięgam po mięso a coraz częściej wymyślam nowe formy klasycznych mięsnych dań, tak jak w tym przypadku. Robiłam już burgerowe kotlety z soczewicy, a dziś przyszła pora na genialnie proste, bardzo fit kotlety z buraka z dodatkiem komosy ryżowej i mnóstwa przypraw. Są przepyszne, proste i koniecznie musisz je zrobić! Tego burgera możecie zrobić oczywiście(...)czerwonej soczewicy – wegeburger z kalafiora – najlepszy domowy cheeseburger – burgery z indyka i cukinii – burgery z kotletem jajecznym – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zapiekanki z pieczarkami – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z batatem i jakiem na miękko BURGER Z BURAKA Przygotowanie: 30 minut Ilość: 15-16 mini burgerów lub 7-8 dużych Składniki kotlety: – 180 g ugotowanej
nietylkopasta.plBardzo lubię klasyczną surówkę z białej kapusty, zwaną też coleslaw . Sekret jej doskonałości leży nie tylko w świetnym sosie, ale przede wszystkim w sposobie przygotowania kapusty
niecodziennikparymąki pszennej 1 żółtko szczypta soli szczypta suszonego oregano dodatkowo: duży dojrzały pomidor (lub 2 mniejsze) 150 g sera ricotta (lub gęstego jogurtu naturalnego) 3 łyżki pokrojonego w półtalarki pora sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane jajko do posmarowania Sposób przygotowania: Zaczynam od kruchego ciasta. Siekam masło z mąką, solą i oregano. Rozcieram w palcach, aż powstanie(...)się do dłoni, dosypuję odrobinę mąki. Formuję kulę. Ciasto wkładam na 30 minut do lodówki. Pomidora i por myję pod bieżącą wodą. Kroję (pomidor w ćwiartki/ósemki), por w półtalarki. Przeciskam czosnek przez praskę, dodaję do sera wraz z solą, pieprzem, porem. Włączam piekarnik - 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu ok. 160 stopni). Ciasto rozwałkowuję na grubość
W kuchni Karmel-itkiulubioną odmianę, hokkaido, mała, o charakterystycznym kształcie dynia. Uwielbiam ją za ciemnopomarańczowy kolor, ale także za to, że nie trzeba jej obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo(...)pochrupania. Tym razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu oraz orzechy są bogactwem minerałów i kwasów tłuszczowych. To doskonałe dodatki do sałatek, kasz czy owsianek. Pestki i ziarna, przed wykorzystaniem, najlepiej podprażyć na suchej patelni, wtedy wydobędziemy z nich to, co najlepsze! Najważniejszym krokiem, zanim jeszcze zaplanujemy codzienne menu śniadaniowe, jest
Moja smaczna kuchnia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekane bułki z piekarnika to idealny pomysł na śniadanie, kolację, a nawet ciepłą przekąskę. Tak przygotowane bułeczki nie tylko pięknie się prezentują, ale
Przepiski.plkiedy dojeżdżamy do Śródmieścia. Szukamy miejsca na śniadanie. Przecież od takiego śniadania to czasem zależy cały dzień. Musi być dobre i pożywne. To nic, że powoli zbliża się już pora obiadu. Kto zabroni jeść śniadanie wtedy, kiedy się ma na nie ochotę? Mój wzrok pada na kameralny ogródek pełen gości przy Chmielnej. Vincent Boulangerie &Patisserie. Decyduję(...)lekki lunch, deser, a od świtu do późnej nocy napić się pysznej kawy. Zajmujemy miejsce w chłodnym wnętrzu. Zamawiamy z karty “Śniadanie po Warszawie”, czyli jajecznicę z sałatką i vinegrette, chrupiącą bagietką i ogromną latte oraz croissanta z tuńczykiem, jajkiem na miękko w zestawie ze świeżym sokiem z pomarańczy. Zestawy nie należą do najtańszych, ceny lekko “paryskie
Raj dla Podniebieniakiedy dojeżdżamy do Śródmieścia. Szukamy miejsca na śniadanie. Przecież od takiego śniadania to czasem zależy cały dzień. Musi być dobre i pożywne. To nic, że powoli zbliża się już pora obiadu. Kto zabroni jeść śniadanie wtedy, kiedy się ma na nie ochotę? Mój wzrok pada na kameralny ogródek pełen gości przy Chmielnej. Vincent Boulangerie &Patisserie. Decyduję(...)lekki lunch, deser, a od świtu do późnej nocy napić się pysznej kawy. Zajmujemy miejsce w chłodnym wnętrzu. Zamawiamy z karty “Śniadanie po Warszawie”, czyli jajecznicę z sałatką i vinegrette, chrupiącą bagietką i ogromną latte oraz croissanta z tuńczykiem, jajkiem na miękko w zestawie ze świeżym sokiem z pomarańczy. Zestawy nie należą do najtańszych, ceny lekko “paryskie
Raj dla PodniebieniaSkładniki 2 podudzia kurczaka oraz korpus (jeśli rosół ma być lżejszy) bądź cała kura 3,5 l zimnej wody 4 duże marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler por 1 cebula w łupince 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu 2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki soli (dodawane na sam koniec gotowania) makaron spaghetti połamany na niewielkie(...)mocy palnika przez około 1 godzinę pod przykrywką, którą lekko uchyl. Cebulę w łupinie przekrój na pół. Opal delikatnie nad palnikiem, aż lekko zbrązowieje. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz, umyj. Pora umyj, lekko przekrój, ponieważ pod pierwszymi liśćmi może znajdować się spora ilość piasku. Warzywa dodaj do garnka, następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Na wierzch wywaru
To Musisz Wiedziećogólnie dostępnych składników i każdy z pewnością sobie z nim poradzi. Kotlety jajeczne są perfekcyjne w smaku i można je jeść na śniadanie, obiad, kolację i każdej innej porze dnia. INNE PRZEPISY NA KOLACJE: ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM SAJGONKI Z WARZYWAMI I GOTOWYM SOSEM PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI DYNIA(...)PASTA JAJECZNA Z OGÓRKIEM JAJECZNE CHMURKI Z CEBULĄ I SZYNKĄ MINI FRITTATA Z KURKAMI NA RUKOLI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ: – Smaczne – Idealne o każdej porze dnia – Zdrowe – Perfekcyjne dla niejedzących mięsa – Łatwe i szybkie w przygotowaniu ILOŚĆ PORCJI: 10 SZTUK CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka / najlepiej wiejskie / 5 sztuk – Dymka – w zależności
globuskulinarnywarzywami po azjatycku (3 porcje): 100 g makaronu mie lub chow mein 2 garście żółtej fasoli szparagowej średniej wielkości cukinia duża papryka czerwona średniej wielkości marchew biała część pora 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili (domowej roboty, lub do kupienia w marketach na dziale z żywnością orientalną) łyżka oleju rzepakowego około 80 g orzechów(...)wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Pora kroimy w plastry, paprykę i marchew w paski. Cukinii odkrawamy końcówki i kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, następnie plastry kroimy na ćwiartki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw pora i marchew. Smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy paprykę
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato(...)oliwki, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnego życia! Plusem tej potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, tak więc można przygotować ją o dowolnej porze roku, ale nie ma to jak nowe ziemniaczki, prawda? Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i czarnymi oliwkami Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki drylowanych
Moja smaczna kuchniaDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato(...)oliwki, bez których nie wyobrażam sobie kulinarnego życia! Plusem tej potrawy jest to, że świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, tak więc można przygotować ją o dowolnej porze roku, ale nie ma to jak nowe ziemniaczki, prawda? Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i czarnymi oliwkami Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki drylowanych
Moja smaczna kuchniaModa na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMiałam malutki problem z odzyskaniem zdjęć ze starego laptopa. Całe szczęście już je wszystkie mam. :) Dziś polecam wam surówkę do obiadu z olejem lnianym i czarnuszką
Garnkowe fanaberieprzepisy dobraliśmy tak, aby dania można było gotować równocześnie, podczas jednej niedzielnej sesji w kuchni, później zapakować do pojemników i do lodówki (lub zamrażalnika). Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami(...)mocno przyrumienione. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Wcześniej zajadaliśmy się nią w dużych ilościach dodając do śniadań, sałatek, ale zawsze na surowo. Okazuje się, że rzodkiewki w piecu zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje się, dodając słodyczy, niezmieniony pozostaje natomiast lekko ostry, pieprzny smak. Polecamy ten sposób
Niedzielny kucharzsmażenia 2 łyżki posiekanego koperku *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę pora oraz cebulkę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa i ser dokładamy do mięsa i wszystko dokładnie razem mieszamy *** *** Ręce delikatnie smarujemy olejem(...)zmiękną, do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy koperkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jednogarnkowe klopsiki z warzywami pochodzi
Blog z ApetytemKarnawał już za nami..., teraz przyszła pora na lekką wstrzemięźliwość, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów, który nie wiadomo skąd nagle się nam pojawił na wadze 😀. A poza tym małymi kroczkami zacznie się nam zbliżać wiosna, wiecie co mam na myśli ! Dzisiejszy przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej, więc nie zawiera ani grama tłuszczu, ale oczywiście(...)tych, którzy nie przepadają za mięsem, a lubią się zdrowo odżywiać. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański
Kulinarne przygody Gatitysię zwięzły, a jednocześnie delikatnie maślany. Nabrał pięknego koloru i głębokiego, jakby wędzonego, smaku. Po prostu bomba! Z powodu ciemności nadciągających o tej porze roku w nieprzyzwoicie wczesnej porze, udało mi się zrobić jedynie zdjęcie przed pokrojeniem i dodaniem składników sałatkowych (m.in. słodkiego sosu koperkowego). Zaraz potem całość zniknęła... Składniki: 300 g świeżego fileta z łososia 5 łyżek(...)przykryć i wstawić do lodówki na 2 doby. Rybę opłukać porządnie pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kroić na bardzo cienkie plasterki, jak na carpaccio. Używać do sałatek, pieczywa lub makaronu
zadanie-gotowaniedrobną kostkę, pieczarki umyć i pokroić bardzo drobno, pora umyć i pociąć w cienkie paski. Kalafior rozerwać na małe kwiatki, wyciąć wszystkie grube łodyżki. W małym garnuszku zagotować wodę i wrzucić do niej kwiatki kalafiora. Doprawić solą i gotować 2 minuty. Odcedzić kalafior. W misce wymieszać mięso, pieczarki, por, kalafior. Dodać keczup, paprykę słodką,vegetę, chilli, pieprz, mąkę(...)patelni położyć placuszki na papierowym ręczniku, przykryć drugim. Lekko przycisnąć, żeby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu. Podawać z sałatą i ziemniakami. Zabieram sobie jutro do pracy. Zjem je z sałatką roszponką i polane sosem czosnkowym. Sposób podania tych placuszków czy klopsików może być różny. Te placuszki są pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleń