propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane
kruche babeczkiDziś mam dla Was propozycję pysznej sałatki serowej z dzikim ryżem i porem. To jedna z moich ulubionych, może przyda Wam się ten przepis na nadchodzące święta. Użyłam do niej sera Salami od Mlekoma polecam Wam bardzo! Składniki: 100 g kolorowego ryżu 4 jajka 1/2 pora 1 puszka kukurydzy 15 dag sera żółtego salami 3 ogórki kiszone
Wanilia i Kardamonjogurtu daję kefir) Tym razem domowy budyń przerobiłam na składnik sałatki owocowej. Jest on trochę rzadszej konsystencji niż tradycyjny budyń, specjalnie na potrzeby tejże sałatki. Z braku owoców sezonowych rodzimych o tej porze roku, użyłam tych, które są dostępne teraz. Ale w sezonie na truskawki, maliny, jagody czy wiśnie użyję właśnie nich :) Domowy budyń waniliowy z sałatką owocową Budyń
Posadzone i zjedzonecukinii, która jeszcze mi się nie przejadła przyszła pora na kalafiora. Dotychczas robiłam kalafiorową sałatkę oraz zupę . Jako, że w sezonie kalafiorowym w zeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję. Składniki
Pobite gary BarbaryWiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z
Mieszam w Garnkuposzukiwaniu nowych miejsc kulinarnych. Podczas mojej ostatniej wycieczki do stolicy odwiedziłam przytulne miejsce na Mokotowie. Lubię podpatrywać co inni ludzie zamawiają, a wtedy była akurat pora lunchu. Zdecydowana większość klientów zamówiła sałatkę z burczaków z balsamico i rukolą, a ja po powrocie obiecałam sobie, że wreszcie przygotuję taką na blogu. Buraczki to nie tylko podstawa barszczu czy dodatku
Moja smaczna kuchniaminuty z każdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora
Eli Gotowaniepotem więcej soku na polania ryb). Podawać rybę polaną sokiem wyciśniętym z cząstek cytryn i np. z surówką z selera naciowego i jabłka , z surówką z pora lub inną ulubioną surówką. ---------- Podobne: Sałatka śledziowo-ziemniaczana Pieczony karp Oszukane polskie sushi
Weekendy w domu i ogrodzieKupiłem Żonie Mej konwalie. To jej ulubione sezonowe kwiatki. Tak ładne były, że musiały się znaleźć w tle zdjęcia. Porową sałatkę do tego dopisałem. Czego użyłem? -por posiekany w drobne krażki -papryka konserwowa obrana i posiekana w krótkie paski -ser żółty starty na grubej tarce -gruszka, obrana i pokrojona w drobną kostkę -jogurt naturalny dwie łyżki -majonez (u mnie kielecki
BaRepasPor podany z kurczakiem zaskakuje swoim aromatem. Proste i szybkie danie na obiad. Składniki: 1 filet z kurczaka 1 por masło sól pieprz majonez ketchup
Salonik smakówBardzo prosta i smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem ananasa i pora, to świetna propozycja na Nowy Rok a także inne okazje, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem . składniki na 4 porcje 50 dag filetów śledziowych puszka ananasa 1 por mały słoiczek majonezu sól i pieprz przepis Filety śledziowe namaczamy w wodzie przez godzinę, a następnie kroimy w kostkę. Parzymy
Smakowite Daniasurimi 250 g 4 jajka ugotowane na twardo 1 świeży ogórek pęczek szczypiorku odrobina pora majonez sól, pieprzy, przyprawa do sałatek Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać majonez, przyprawić do smaku
Jadło i czytadłosentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona pokazała mi po raz pierwszy mały sklepik w którym sprzedawano znakomite, świeże i niezwykle kolorowe sałatki , ciastka i babeczki . Od tamtej pory sklepiki się rozrosły, właściciele wydali parę książek i pojawili się w mediach. A ja z podziwem czytałam przepisy - pamiętając smak i wygląd ich potraw - ale jakoś
Stare GaryAzjatycka surówka z kapusty pekińskiej...Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora.Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka.A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem.Pychotka!Składniki:Kapusta
Gospodyni MiejskaNajwyższa pora (przepraszam za spóźnienie... ) ogłosić wyniki konkursu: Nagrodę - do tej pory niespodziankę :) otrzymuję: Natalia Lesińska za Sałatkę z truskawkami i krewetkami. A oto zwycięska sałatka: Zdjęcie nadesłane przez Natalię Lesińką. Gratuluję i pozdrawiam! Wszystkim dziękuję serdecznie za udział
Miksturownikrazem na pewno to zmienię. W dzisiejszym przepisie wszystkie składniki dodałam w jednakowych ilościach, taką proporcję należy zachować, dlatego nie podaję ilości każdego składnika z osobna. SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM - kurczak wędzony - por - seler naciowy - kukurydza z puszki - ananas (najlepiej świeży) - serek homogenizowany naturalny - sól i pieprz Warzywa i kurczaka kroimy na kawałki, przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę oraz
Zgrabne Gotowanieprawie cały czas spędzam przy sztucznym świetle, z dala od naturalnych kolorów i naturalnego światła. Stąd wziął się pomysł na tę aromatyczną sałatkę pełną naturalnych kolorów. Składniki : brokuł 2 jajka na twardo puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie por (zielony kawałek 5 cm) kilka kawałków czerwonej papryki konserwowej sól świeżo mielony pieprz czarny sól gruboziarnista 4 kleksy majonezu Brokuł podzielić(...)salaterki, by ostygł. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Rozsypać na schłodzonych kawałkach brokuła. Jajka obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć na wierzchu. Pora przekroić wzdłuż, a potem pokroić na cieniutkie półtalarki. Rozrzucić na wierzchu sałatki. Paprykę konserwową pokroić na drobne kawałki. Rozrzuć na sałatce. Na co drugiej ćwiartce jajka uformować kleksy z majonezu. Całość posypać szczyptą gruboziarnistej soli morskiej
Weekendy w domu i ogrodziedoskonałe połączenie winogron z dodatkami, które wspaniale się komponują. Sałatka jest przy tym niezwykle łatwa i szybka do przygotowania. Gorąco polecamy! Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: Średniej wielkości miskaSkładniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu ( w zależnośći od upodobań) Przygotowanie: Żółty
Kolizje Smaków/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna sałatka, która nie tylko ładnie wygląda, ale również świetnie smakuje - także w wersji wymieszanej. Jest szybka, prosta i idealnie nadaje się na każdą okazję. (Duża miska) 450g filetów śledziowych (użyłam w oleju, ale mogą być solone/marynowane) 2 jajka 1 jabłko (duże) 1 czerwona cebula (duża) 1 por (średni; biała część) 4 ogórki konserwowe(...)doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie ułożyć śledzie i następnie warstwowo: cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki. Całość zalać sosem. Wierzch sałatki obficie posypać żółtym serem. Sałatkę przed podaniem schłodzić (min. 1-2 godziny) w lodówce
Di gotujeodróżnieniu do pory zimowej gdzie odczuwam duże zapotrzebowanie na cięższe mięsne obiady to na wiosnę moje podniebienie zawsze domaga się świeżych sałatek zakrapianych lekką oliwą z oliwek. I choć jeszcze w zeszłym sezonie byłam dość anty nastawiona do ostrej i gorzkawej w smaku rukoli tak teraz polubiłam jej aromat i stanowi ona idealne dopełnienie do wszystkich sałatek oraz jako dodatek
upichconaBardzo lubię smak i zapach pora (podobnie jak selera) i dość często wykorzystuję go podczas mojego pichcenia. Surówka z pora jest prosta i szybka do
Walijskie Pichceniepowodzeniem może zastąpić tradycyjną kolację czy deser, dobrze smakuje także na śniadanie. Z warzyw gotowanych i surowych można zrobić również pyszny i zdrowy obiad. Sałatki chętnie przygotowuję, nie tylko na wyjątkowe okazje. Każda pora roku to bogactwo warzyw i owoców, równie kolorowych, soczystych i smacznych. W okresie jesienno-zimowym najbardziej smakują mi sałatki z chrupiącymi warzywami, a im więcej mają
Moja smaczna kuchniaPost Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojewszystkie serdecznie dziękuję w imieniu swoim i Czytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Sałatka
Weekendy w domu i ogrodzieCóż przyjemniejszego od takiej sałatki może pojawić się na talerzu o tej porze roku. Wybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze. Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę
Codziennik KuchennySałatka z młodych ziemniaków to prawie obowiązkowe danie o tej porze roku i to najczęściej jako samodzielne danie do zsiadłego mleka albo dodatek do mięsa na grillu. Sałatkę Amiszów znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia i nie mam pojęcia, skąd wzięła się nazwa. Może dlatego, że taka skromna jak Amisze
To co kochamSałatka - prosta, szybka i smaczna z produktów, które często mamy w domu. Wystarczy puszka czerwonej fasoli, groszku, por, jajka i majonez. Składniki: 5 jajek, 3/4 puszki fasoli czerwonej, 3/4 puszki groszku, ok. 6-7 cm kawałek pora(...)łyżki majonezu, sól, pieprz, pieczywo Tovago . Przygotowanie: Odsączamy groszek i fasolę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojony drobno por. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy i schładzamy w lodówce. Najlepsza jest na drugi dzień. Sałatkę podajemy na chrupkim pieczywie
Aga w kuchniwarzy i ziół. Aż trudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami - rewelacja! Zresztą spróbujcie sami :) Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami Składniki na dwie porcje
Sajkofanka smakukolorów. I wtedy sięgam po sałatki. Dziś proponuję prostą sałatkę, której smak uzupełnia długodojżewający ser Gouda. Sałatka jest odpowiednia na śniadanie, bądź kolację, jak również jako dodatek do dań głównych. Składniki: kilka liści sałaty 1 pomidor około 1 łyżki pociętego na "talarki" pora 2/3 łyżki startego(...)drobnych oczkach długodojżewającego sera Gouda szczypta soli Przygotowanie: Sałatę myjemy. Z trzy liście rwiemy na mniejsze kawałki, pozostałymi wykładamy miskę, w której podamy sałatkę. Pomidora tniemy na ćwiarteczki (lub mniejsze kawałki). Mieszamy pociętego pomidora, "talarki" pora, szczyptę soli, porwane liście sałaty i starty ser. Wkładamy do miski wyłożonej sałatą. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszki