Idealna sałatka na Sylwestra i nie tylko. Chyba każdy lubi:) U nas w domu gości bardzo często. Kolorowe warstwy, pożywny kurczak, pikantny smak- po prostu pycha:) Na dwie salaterki średniej wielkości: 1/2 kapusty pekińskiej ok. 30-40 dkg fileta z kurczaka 3-4 łyżeczki przyprawy "Gyros" puszka kukurydzy 3 pomidory 1 ogórek wężowy długi lub 2 krótsze 2 średnie cebule(...)odcisnąć. Cebule pokroić w piórka i sparzyć. Układanie warstw od dołu: Mięso cebula ogórek majonez (ok. 2 łyżki) kleksy ketchupu kukurydza pomidor majonez (ok.2 łyzki) kapusta posypać mieloną papryką Sałatkę dobrze schłodzić
Maślane ciasteczkoGrillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Koktajl
Moja smaczna kuchniaprzecież jest taka zdrowa, więc dodałam tego co było w lodówce i oto jest pyszna sałatka :) Składniki potrzebne do zrobienia sałatki z komosy, jarmużu i ciecierzycy: około szklanka ugotowanej komosy ryżowej, 1 puszka ciecierzycy, 2 niewielkie pomidory, 2 laski selera naciowego, kawałek (około 1/3) ogórka, 2 garści liści jarmużu, sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 3 łyżki(...)listki jarmużu. Ogórka obieram ze skórki i kroję w kostkę, pomidora kroję w kostkę, selera kroję na kawałeczki o grubości około 0,5 cm. Mieszam wszystkie składniki. W kubku mieszam wszystkie składniki sosu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję sos do sałatki, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sałatka z komosy, jarmużu
Gotuj Się Kto Możenajlepiej na dobrej jakości oliwie z oliwek lub, jak robię to ja - na oliwie z suszonych pomidorów. Dodatkowa rada: Nigdy nie wyrzucaj zalewy z suszonych pomidorów. Świetnie sprawdza się jako składnik wielu potraw i sałatek, szczególnie tych z drobiem w roli głównej. Jeśli robisz wersję z makaronem - dodaj go na koniec do całości, wymieszaj. Jeśli z kurczakiem - usmaż najpierw
Garniec Magaliewitamin. Dlatego w mojej kuchni królują zupy i sałatki:) Tym razem chciałam pokazać tę apetyczną sałatkę, utrzymaną w kolorach biało-zielono-czarnych. Fajnie dobrane składniki tworzą niezwykle apetyczną, wyrazistą w smaku kompozycję, sos czosnkowy dopełnia całości. Pamiętając, że zarówno feta, oliwki, jak i pomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo(...)resztą sosu, odstawić w chłodne miejsce. Brokuł ugotować al'dente. Podzielić na różyczki. Fetę pokroić w kostkę ok 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory w paseczki. Fasolę i oliwki osączyć. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać, polać sosem. Schłodzić przed podaniem
6niebocoś z poprzedniego dnia. I wtedy na szybko możemy sobie przygotować taką oto sałatkę. Sałatka z fasolką szparagową Składniki:30 dag ugotowanej na parze fasolki szparagowej10 dag fety2 spore pomidoryoliwa z oliwek EVsólświeżo zmielony pieprzok. łyżki posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnkusok z cytrynyWykonanie:Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.W moździerzu(...)ucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy.W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy.Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje
Kulinarne przygody Gatitylodówce. Ja wykorzystałam akurat smażone filety z mintaja w panierce. Do tego lekka sałatka i sosy. Dobra ciepła ciabatta. Polecam spróbować takiego domowego Fish Burgera . Składniki : * ciabatta bądź inna bułka * 2-3 kawałki smażonego mintaja w panierce z bułki tartej * kapusta pekińska * pomidor * cebula * ogórki kiszone bądź konserwowe(...)ulubiony sos bądź ketchup Przygotowanie : Bułkę podgrzać , polać sosem - u mnie majonez wymieszany z jogurtem naturalnym i ketchupem. Kroimy cienko kapustę , dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz ogórki i cebulę. Taką sałatkę układamy na bułce z sosem. Dodajemy rybę. Można polać sosem. Ja już nie dawałam więcej sosu. Przykrywam bułką. Pyszna kanapka na ciepło. Ja miałam ciabattę
Magiczne Życie MartySałatka z brokuła i jajka już w różnych kombinacjach pojawiała się u nas na blogu. Czasami robimy ją w wersji podstawowej z pomidorem, a czasami w bardziej rozbudowanej wersji, stricte wielkanocnej jak sałatka z brokułem, jajkiem i białą kiełbasą . W poniższym przepisie idealne połączenie brokuła i jajek zostało wzbogacone pysznym sosem miodowo-musztardowym na bazie musztardy francuskiej. Całość świetnie komponuje
Kulinarne Przebojerodzynkami. Taka sałatka fajnie sprawdzi się jako dodatek do grilla lub lunch do pracy. Możecie dodać do nich ogórka małosolnego lub kiszonego, awokado lub pomidory. Spróbujcie, a zobaczycie, że seler jest mega warzywem. Post Sałatka z zielonej soczewicy i selera pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenkompozycja przypraw dodanych do kalafiora. A najlepsze jest to, że taki kuskus z kalafiora świetnie smakuje i na ciepło – jako dodatek do obiadu, jak i na zimno – np. jako podstawa sałatki. Nie jestem Benjamin’em Button’em – nie robię się młodsza, niestety, ale z każdym mijającym rokiem widzę, z jaką okrutną łatwością robię się szersza. Lubię jeść i gotować, nie należę(...)schłodziłam, dodałam do niej kolejne 4 łyżki posiekanej natki, posiekaną miętę, małą puszkę ciecierzycy, pół długiego ogórka i cytrynowy sos winegret – w sezonie dorzuciłabym też świeże pomidory, w zimie było to bez sensu. Sałatka na drugi dzień na śniadanie lub lunch do pracy gotowa! Mogłoby się wydawać, że skoro kuskus z kalafiora jest tak prosty, łatwy i przyjemny
Karo in the Kitchenciepły posiłek. Są orzeźwiające, kolorowe i pełne witamin! Zostało mi około 1 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej. Połączyłam ją z pomidorem i ogórkiem, cieciorką, mozzarellą, suszonymi ziołami i siemieniem lnianym. Całość skropiłam dobrej jakości oliwą z oliwek i gotowe. Sałatki wyszło naprawdę sporo, spokojnie wystarczy także na jutrzejsze śniadanie! Sałatka z kaszy jęczmiennej / 4-6 porcji Składniki: 1 szklanka ugotowanej(...)Dodajemy opłukaną z zalewy cieciorkę. Ogórka razem ze skórą kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski z kaszą. Pomidory kroimy w kostkę razem ze skórką, dodajemy do pozostałych składników. Kuleczki mozzarelli rozrywamy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku i dodajemy suszone oregano. Posypujemy siemieniem lnianym w ziarenkach. Mieszamy. Najlepiej
Moja smaczna kuchniagarść rukoli 10-12 małych pomidorków, u mnie papryczkowe 80 g fety sos balsamiczny do skropienia olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów Podane składniki wystarcza na przygotowanie dwóch porcji sałatki. Przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końce i ugotować al'dente, wystudzić. Szpinak wymieszać z rukolą. Na każdym talerzu ułożyć po garści listków. Szparagi pokroić na kawałki
Monia miesza i gotujelekkie dania wegetariańskie Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Pobierz menu na tydzień Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron(...)muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Jak gotowaliśmy Jak zwykle zaczęliśmy od planowania co zjemy przez sześć dni tygodnia (w soboty Niedzielny kucharz ma wolne, je w restauracji, albo u rodziny). Tym razem postanowiliśmy odejść nieco
Niedzielny kucharzsmaków stworzyłam sałatkę, która wszystkim bardzo posmakowała. Z tradycyjnego farszu do pasztecików (grzyby + kapusta) stworzyłam tortellini. Do mini pierożków dopasowałam suszone pomidory, które świetnie pasują do nich smakiem. Czasami nie mamy czasu na własnoręcznie zrobione tortellini, wtedy do sałatki dodajemy te już gotowe, kupione w sklepie z farszem grzybowym. Ewentualnie jeżeli do świątecznej kolacji robimy uszka, możemy nimi zastąpić tortellini
cooklifesałatce caprese trochę inaczej dzisiaj wersja tradycyjna. Tzn.pomidory i mozzarella pokrojone w plastry. Polane pysznym sosem pesto własnej roboty. U nas to danie bywa dość często, idealny pomysł na lekką, zdrową kolację. Polecam! Jeszcze smaczniejsza będzie z oryginalną mozzarellą buffalo- z mleka bawolego (bywa taka niekiedy w przystępnej cenie w Lidlu).Składniki:- mozzarella (po 1 na osobę, lub dowolnie)- pomidory
Smaczne Zdrowe