kompozycja przypraw dodanych do kalafiora. A najlepsze jest to, że taki kuskus z kalafiora świetnie smakuje i na ciepło – jako dodatek do obiadu, jak i na zimno – np. jako podstawa sałatki. Nie jestem Benjamin’em Button’em – nie robię się młodsza, niestety, ale z każdym mijającym rokiem widzę, z jaką okrutną łatwością robię się szersza. Lubię jeść i gotować, nie należę(...)schłodziłam, dodałam do niej kolejne 4 łyżki posiekanej natki, posiekaną miętę, małą puszkę ciecierzycy, pół długiego ogórka i cytrynowy sos winegret – w sezonie dorzuciłabym też świeże pomidory, w zimie było to bez sensu. Sałatka na drugi dzień na śniadanie lub lunch do pracy gotowa! Mogłoby się wydawać, że skoro kuskus z kalafiora jest tak prosty, łatwy i przyjemny
Karo in the Kitchenciepły posiłek. Są orzeźwiające, kolorowe i pełne witamin! Zostało mi około 1 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej. Połączyłam ją z pomidorem i ogórkiem, cieciorką, mozzarellą, suszonymi ziołami i siemieniem lnianym. Całość skropiłam dobrej jakości oliwą z oliwek i gotowe. Sałatki wyszło naprawdę sporo, spokojnie wystarczy także na jutrzejsze śniadanie! Sałatka z kaszy jęczmiennej / 4-6 porcji Składniki: 1 szklanka ugotowanej(...)Dodajemy opłukaną z zalewy cieciorkę. Ogórka razem ze skórą kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski z kaszą. Pomidory kroimy w kostkę razem ze skórką, dodajemy do pozostałych składników. Kuleczki mozzarelli rozrywamy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku i dodajemy suszone oregano. Posypujemy siemieniem lnianym w ziarenkach. Mieszamy. Najlepiej
Moja smaczna kuchniagarść rukoli 10-12 małych pomidorków, u mnie papryczkowe 80 g fety sos balsamiczny do skropienia olej do skropienia, u mnie z zalewy z suszonych pomidorów Podane składniki wystarcza na przygotowanie dwóch porcji sałatki. Przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końce i ugotować al'dente, wystudzić. Szpinak wymieszać z rukolą. Na każdym talerzu ułożyć po garści listków. Szparagi pokroić na kawałki
Monia miesza i gotujelekkie dania wegetariańskie Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Pobierz menu na tydzień Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron(...)muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Jak gotowaliśmy Jak zwykle zaczęliśmy od planowania co zjemy przez sześć dni tygodnia (w soboty Niedzielny kucharz ma wolne, je w restauracji, albo u rodziny). Tym razem postanowiliśmy odejść nieco
Niedzielny kucharzsmaków stworzyłam sałatkę, która wszystkim bardzo posmakowała. Z tradycyjnego farszu do pasztecików (grzyby + kapusta) stworzyłam tortellini. Do mini pierożków dopasowałam suszone pomidory, które świetnie pasują do nich smakiem. Czasami nie mamy czasu na własnoręcznie zrobione tortellini, wtedy do sałatki dodajemy te już gotowe, kupione w sklepie z farszem grzybowym. Ewentualnie jeżeli do świątecznej kolacji robimy uszka, możemy nimi zastąpić tortellini
cooklifesałatce caprese trochę inaczej dzisiaj wersja tradycyjna. Tzn.pomidory i mozzarella pokrojone w plastry. Polane pysznym sosem pesto własnej roboty. U nas to danie bywa dość często, idealny pomysł na lekką, zdrową kolację. Polecam! Jeszcze smaczniejsza będzie z oryginalną mozzarellą buffalo- z mleka bawolego (bywa taka niekiedy w przystępnej cenie w Lidlu).Składniki:- mozzarella (po 1 na osobę, lub dowolnie)- pomidory
Smaczne ZdroweJeden z naszych ulubionych przepisów na sałatkę makaronową. Jest prosta, ale ma głęboki smak co jest zasługą pysznego sosu. Można ją jeść na zimno i na
Niedzielny kucharzJeden z naszych ulubionych przepisów na sałatkę makaronową. Jest prosta, ale ma głęboki smak co jest zasługą pysznego sosu. Można ją jeść na zimno i na
Niedzielny kucharzrodzaju, soczyste - wspaniały, pełen witamin dodatek do obiadu. Chociaż powiem wam szczerze że do takiej sałatki to nie potrzebuje nic więcej mogłabym jeść ją samą. :) Sałata lollo bionda bardzo przypadła mi do gustu. ... Przepis: Składniki: 1 główka sałaty lollo bionda 2 pomidory 1 ogórek zielony 5 rzodkiewek 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sosu sałatkowego francuski winegret 3 łyżki
Mój pomysł nalodowa, rzymska, roszponka lub rukola ) 1 opakowanie · pomidor 1 sztuka · ogórek długi zielony ½ sztuki · olej rzepakowy 3 łyżki · przyprawa do sałatek Prymat ok. 1 łyżeczki lub do smaku · pieprz
Kuchnia Paulettesproponuje Wam banalną, szybką sałatkę piknikową. Jest ekspresowa w przygotowaniu, jedne co warto przygotować wcześniej, to chrupiące grzanki. Mam nadzieje że pokochacie tą sałatkę równie mocno jak moja rodzina. Porcja ma średnią salaterkę 5 średnich pomidorów ( powinny być słodkie winne, dojrzałe) 1 średnia cebulka dymka garść ziół- bazylia oregano, kilka listków mięty cytrynowej, tymianek, kolendra Świeżo mielony pieprz sól morska
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ? Oceńcie sami - nam baardzo smakowało. Sałatka w tej
Moje Kuchenne Rewelacjerukola pestki słonecznika pomidory świeże pomidory suszone w oleju z ziołami ser feta szczypta soli i pieprzu Przygotowanie Tortellini ugotować, odcedzić i przełożyć do dużej miski. Pestki słonecznika podsmażyć na suchej patelni, resztę składników pokroić w kostkę. Dodać rukolę, olej z suszonych pomidorów, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotowe. Autor przepisu: Wioletta Pieloch Artykuł Sałatka z tortellini i rukolą
Wasze Przepisywolę najprostszą wersję. dojrzałe pomidory malinowe, mozzarella w kulce, liście bazylii, dobrej jakości oliwa, sól i pieprz – opcjonalnie – oliwki Sałatka caprese – symbolizuje włoską flagę. Także jest banalnie prosta. Wystarczy pokroić na plastry pomidory i mozzarellę. Ułożyć naprzemian. Posypać solą, pieprzem i skropić dobrą oliwą extra virgin. Na wierzchu lub między warstwy wtykamy liście bazylii. Ja dla kontrastu
Poezja smakuWitajcie. Proponuję dziś sałatkę z rzodkiewką. Zamiast majonezu możecie dodać jogurt naturalny a dzięki temu sałatka będzie lżejsza. Zapraszam Składniki: kilka listków sałaty lodowej pół pęczka rzodkiewek mały pomidor 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 1/4 łyżeczki pieprzu i soli Przygotowanie: Myjemy i osuszamy sałatę, rzodkiewki i pomidor. Jajka obieramy ze skorupek. Listki sałaty rwiemy na małe kawałki(...)przekładamy do miseczki. Pomidora kroimy w ósemki i dodajemy do sałaty. Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki. Dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy razem. Jajka kroimy i układamy na wierzchu sałatki. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneInnowacją jest sos do niej na bazie soku pomidorowego i chrzanu, co daje bardzo udany efekt smakowy. Sałatka jest dzięki temu wyrazista w smaku. Składniki: – 1/2 kalafiora ugotowanego – 1/2 brokuła ugotowanego – 5 pomidorów pomarańczowych – bazylia listki – 1/3 szklanki soku pomidorowego(...)łyżeczka chrzanu – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Na półmisku położyć różyczki kalafiora, brokuła i pomidor pokrojony w ósemki. – Sok pomidorowy wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. – Sałatkę polać sosem pomidorowym i posypać listkami bazylii
To co kocham