pokrojonymi w słupki czy chlebkiem pita stanowi świetną przekąskę, którą można jeść na stojąco. A warianty hummusu jakie możemy tworzyć dodając do ciecierzycy różne składniki (buraki, dynię, awokado, szpinak, paprykę) otwiera przed nami nieograniczone możliwości i szerokie pole do zabawy :) Myślę, że takie menu zadowoli nie tylko wegan i wegetarian. W swoim menu zaproponowałam trzy piękne hummusy, które możecie stworzyć(...)hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele z marchewką falafele z dynią
Chilli Czosnek i Oliwamożna przesmażyć, mięso musi być delikatnie różowe w środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam pyszną sałatkę makaronową – makaron muszelki z zieloną fasolą szparagową, czerwoną papryką, oraz ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Dzięki podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z kaczki, oraz dodaniu i podsmażeniu ugotowanego makaronu sałatka nabrała wspaniałego smaku. Kaczka smażona z kolorowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste i duże kawałki a do drugich małe kawałki, które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać paprykę, do każdego słoiczka dodać po łyżecce oleju, zakręcić. Słoiki wstawić do garnka i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 10 minut od zagotowania
Monia miesza i gotujeużyłam przyprawy - Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejna propozycja warzywnych sałatek na zimę do słoików- z ogórków, papryki, selera i cebuli. Składniki: 4 kg młodych ogórków, ½ kg cebuli, 5 czerwonych papryk, 1 seler, 9 szklanek wody, 1 szklanka soli, Składniki na zalewę: 3 szklanki wody, 3 szklanki octu, 4 szklanki cukru, 1 łyżka kolendry, 1 łyżka ziela angielskiego, 1 łyżka gorczycy. Wykonanie: Cebulę i paprykę pokroić
Tradycyjna Kuchniawpis bierze udział w akacji kulinarnej Bonduelle „W parze z sałatką” , także trzymajcie kciuki :D a jeśli jesteście spragnieni większej ilości kulinarnych inspiracji to zapraszam na stronę Warzywne Inspiracje Bonduelle . Składniki: mieszanka meksykańska Mexico Bonduelle 425 ml 1 główka sałaty 4-5 szt. ogórka 1 szt. papryki 1 szt. pomidora 3-4 szt. rzodkiewki 1 op. tortilli Dodatkowo: przyprawa mieszanka(...)blaszki na muffiny, formując miseczki. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 170*C, około 10 minut (do zarumienienia i stwardnienia miseczek). Wyjąć i ostudzić. Sałatka: Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki i wrzuć do miski. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić. Ogórki również pokroić i wrzucić do miski. Mieszankę Mexico odsączyć na sitku i dorzucić do miski. Wszystkie składniki wymieszać z pieprzem
Kulinarna (nie)codziennośćPrzepis na szybką sałatkę z selerem konserwowym i naciowym. Składniki: słoik selera konserwowego papryka czerwona 3 łodygi selera naciowego puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Seler konserwowy odsączamy na sitku i kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Paprykę, seler naciowy i jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarneogórków u mnie nadal trwa. Walczę z sobą żeby ponownie iść je zebrać. W końcu i tak chwytam wiaderka i idę. Dzięki temu powstała prezentowana dzisiaj sałatka. Składniki: 8 kg ogórków 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 mała główka kapusty 3 cebule 3 łyżki soli Zalewa: 5 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3 łyżki soli(...)szatkujemy w cienkie plasterki, paprykę również oraz kapustę. Warto zaopatrzyć się w przystawkę do szatkowania nakładaną na maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki i również kroimy. Całość posypujemy 3 łyżkami soli. Mieszamy. Pozostawiamy na godzinę aby całość puściła sok. Z wody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok, wlewamy
Smaki Ewysałatkę, którą robiłam już chyba z 2 tygodnie temu. W końcu doczekała się zdjęć i przepisu :) Składniki: Na ok 13 litrów sałatki: 10kg buraków ćwikłowych 12 cebul (ok 1,30kg) 21 czerwonych papryk (ok 4kg) 2 papryczki chili Zalewa: 0,75l octu 3 szklanki cukru 3 łyżeczki soli ok 12 sztuk ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Buraki umyć i przełożyć(...)wymieszać i przekładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy ok 15 minut, po czym odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Zamiast zwykłej papryki można użyć tylko chili. Na 10kg buraków dodajemy jej ok 13-14 sztuk. Sałatka jest wtedy bardziej pikantna
Kuchnia w czekoladzieTradycyjna sałatka, która każdego roku gości w mojej spiżarni. Składniki: 1 kg pomidorów 1 ½ kg papryki ½ kg cebuli 25 dag marchewki Składniki(...)zalewę: 1 szklanka oleju 16 łyżeczek cukru 6 łyżeczek soli ¾ szklanki octu Wykonanie: Marchewkę pokroić w talarki i smażyć na oleju 20 minut. Paprykę pokroić w paski, a z pomidorów zrobić przecier. Wszystkie składniki sałatki włożyć do garnka i gotować przez 5 minut. Następnie włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut
Tradycyjna KuchniaPyszna i pożywna sałatka na kolację z prażonymi orzeszkami ziemnymi, firmy KRESTO Sałatka z rukoli , kurczaka i orzeszków ziemnych Składniki : rukola - 4 garście papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt filety z kurczaka - 1 szt podwójna przyprawa kebab- gyros - 2 łyżki tłuszcz do smażenia orzeszki ziemne prażone, solone - 3 łyżki Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz(...)osuszyć, pokroić w paski, wymieszać z przyprawą kebab- gyros, przesmażyć na tłuszczu. Rukolę opłukać, osączyć na sicie. Połączyć mięso z rukolą i papryką, wymieszać. Sos: Wymieszać oliwę z musztardą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać orzeszkami ziemnymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiBardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 owoc kaki 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 por 1 jabłko olej + woda przyprawa do sałatek (lubię Prymat) Sposób przygotowania: 1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski. 2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę. 3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej
Kuchnia domowa Aniogórki kiszone * rzodkiewki * pomidor * czerwona papryka * smażone pieczarki z cebulą * filet z kurczak pieczony w ulubionych ziołach * plasterki gotowanej kukurydzy Sos : * 4 łyżki oliwy * papryka czerwona mielona * ulubione zioła * opcjonalnie czosnek * sól , pieprz Przygotowanie : Składniki sałatki pokroić wedle uznania. Można ozdobnie a można warstwowo ułożyć w pojemniku i zabrać sałatkę ze sobą do pracy. Składniki na sos pogrzać na patelni
Magiczne Życie Martywybrała pomidory i paprykę oraz fetę. Całość oprószyłam znaną chyba wszystkim czarnuszką, którą osobiście uwielbiam i to nie tylko w sałatkach ... Brokułowa sałatka z fetą i czarnuszką SKŁADNIKI : 1 większy brokuł 3-4 pomidory 1 papryka 1 duże opakowanie sera feta sól czarnuszka PRZYGOTOWANIE : Brokuł gotujemy do miękkości (uwaga aby się nie rozpadał) w lekko osolonej wodzie, wyciągamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłynny środek, po prostu bajka!:) Musicie koniecznie spróbować! Składniki: (na jedną porcję) 4-5 liści sałaty lodowej pół pomidora 1/4 czerwonej cebuli pół papryki czerwonej ser camembert jajko bułka tarta olej do smażenia Sos do sałatki: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku pieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli(...)Smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora, cebulę i paprykę kroimy na mniejsze części. Wszystko układamy na talerzu. Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy składniki sałatki. Obok kładziemy usmażony ser. Gotowe! :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczka