mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie doprawionego taratoru - chłodnik z bałkańskiego jogurtu, który ma w swoim składzie dobroczynne(...)Nessebarze mieliśmy okazję spróbować: wybornego różowego wina wyrabianego na miejscu - mocne, ale delikatne w smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego
Cooking Monstersosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami frittata: szparagi, papryka szparagi z sezamem frittata ze szpinakiem sałatka: szparagi szpinak i mozzarella ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . Sałatka ze szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 dojrzałe pomidory
Kulinarne przygody GatityKanapki mogą się znudzić, nawet jeśli bardzo się staramy, aby tak się nie stało. Doskonałą alternatywą na drugi posiłek w ciągu dnia są właśnie sałatki. Dzisiaj proponuję sałatkę z tuńczykiem, czerwoną papryką i ziarnami słonecznika. Całość polana jest oliwą z oliwek i doprawiona ulubionymi przyprawami - u mnie oregano. Zapraszam :) Składniki: garść miksu sałat lub roszponki pół puszki tuńczyka 4 paski
Chocolate Muffin Blogkiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów. Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej wielkości papryk 1 papryczka chilli 4 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru włoskiego 1/2 łyżeczki gorczycy 1 litr wody 1 łyżka soli
Magiczna kuchnia DariiCZANIECKI za co bardzo dziękujemy :) Chłopska sałatka makaronowa SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu CZANIECKI 2 kiełbaski śląskie 10 dag sera w plastrach 1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza groszek papryka) 2 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem łyżki(...)odcedzamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy do zarumienienia na łyżce oleju. Jajka gotujemy na twardo, obieramy z lupek i kroimy w kosteczkę wraz z żółtym serem. Puszkę sałatki meksykańskiej odcedzamy z zalewy. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojony ser żółty, jajka, kiełbasę oraz warzywa z puszki, całość mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMakaron vermicelli to makaron w kształcie długich cienkich nitek, tutaj połamanych na małe kawałki. Robiony jest z twardej pszenicy durum, kasza bulgur również robiona jest z
Moje Małe Czarowaniełyżeczki: cynamonu, imbiru, kurkuma, słodka papryka; 1 szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do dużej miski wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę i imbir - mieszamy dokładnie. Do przygotowanej marynaty dodajemy kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny - im dłużej tym lepiej :) Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną(...)bulionu i dusimy około 25 min. Kuskus zalewamy pozostałym gorącym bulionem. Na półmisek wykładamy kaszkę kuskus, a na środek wykładamy mięso. Podajemy na ciepło. Polecam z sałatką z świeżych pomidorów, papryki, czerwonej cebulki z kuminem, rozmarynem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Smacznego!!! Przepis bierze udział w akcji: "Nieznana kuchnia świata", a także w konkursie: "Twój świat od kuchni
Miksturownikrybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika . Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać na drugi dzień(...)każdym talerzu ułożyć rukolę. Na to wyłożyć porcję grillowanych warzyw z papryką. Dodać kilka cząstek grejpfruta. Poukładać kawałki makreli wędzonej (bez skóry i ości). Całość posypać prażonym słonecznikiem oraz szczypiorkiem. Można podawać z kromką świeżego razowego pieczywa. źródło: Na podstawie przepisu Pascala z moimi zmianami. The post Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem appeared first
Moja Delicjawłożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec. 4 udka z kurczaka miód, np. gryczany 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki chili - dałam trochę mniej Udka umyć i osuszyć. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i natrzeć nimi udka. Włożyć do lodówki, najlepiej(...)godziny - półtorej w 180 stopniach. Pięknie wypieczone udka z rumianą skórką Dodatek miodu sprawia, że skórka jest fajnie podpieczona i rumiana U nas z ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieUwielbiam te małe kulki ciecierzycy jak chrupią na ząb dlatego często wykorzystuję je w kuchni. Polecam również Wam gdyż ciecierzyca ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim
Moje Małe CzarowanieBardzo fajna sałatka z wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku. Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Składniki: -podwójny filet z kurczaka -5-10 liści kapusty pekińskiej -jedna czerwona papryka -jedna cebula -5-6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -przyprawa kebab-gyros -przyprawa do mięs -olej Dodatkowo na sos: -naturalny gęsty jogurt(...)pokrojonego w kostkę świeżego ogórka. Przygotowane produkty umieszczamy w osobnych naczyniach. Na dno salaterki nakładamy niewielką ilość sosu a następnie przystępujemy do układania warstw sałatki w następującej kolejności: -kapusta -papryka -mięso -kukurydza -ogórek -cebula -sos Tak powtarzamy układanie kolejnych warstw aż do wyczerpania produktów. Ważne jest tylko to, aby ostatnią, wierzchnią warstwą był sos. Wierzch
Maminek kulinarnySałatka z tuńczykiem i chipsami paprykowymi... Smakowite kawałki tuńczyka. Ziarna kukurydzy i kosteczki białej cebuli. Otulone śmietaną i majonezem. A na dnie, wenątrz i na wierzchu chrupiące chipsy. Pychota! Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto 1 opakowania, po odsączeniu 130 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 1 mała cebula(...)równe części, po 50 g każda. Jedną część dodać do tuńczyka z kukurydzą i cebulą. Wymieszać. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać. Na dno salaterki wysypać jedną część pokruszonych chipsów (około 50 g). Na chipsy wyłożyć sałatkę. Wierzch sałatki oprószyć pozostałą częścią chipsów. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku majonezu
Gospodyni Miejskazapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem Ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny(...)przesmażamy z fetą, po czym doprawiamy do smaku. Po usmażeniu możemy przecisnąć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody z farszu. Zabieramy się za sałatkę. Warzywa myjemy. Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę ostrą w krążki. Ząbek czosnku siekamy. Przyprawiamy, po czym wykładamy na talerz. Najpierw rukola, następnie pomidorki z papryką, a na koniec polewamy oliwą
Sajkofanka smakubardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać różnych pomidorów - ja miałam i żółte i czerwone i ciemne - Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane. składniki 2 porcje 500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych). ½ czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę
Stare Garyudało mi się "upolować" :). Na samym początku bazaru znalazłam pomidorki koktajlowe za 6 zł za kg :) Za ilość na zdjęciu zapłaciłam 1.70 zł. Świetnie nadadzą się do sałatek lub jako przekąska. Na końcu bazaru u bardzo miłej Pani kupiłam pietruszkę w cenie 6 sztuk za 1 zł. Pietruszkę mam zamiar wykorzystać do soku marchewkowo-pietruszkowo-buraczanego(...)się również na moją ulubioną brukselkę, której 0,5 kg kosztowało 2 zł. Znów na tym samym stoisku kupiłam 4 małe papryki w cenie 3 zł. Paprykę najczęściej używam do sałatek lub gulaszy. Wracając kupiłam spirale do warzyw za 5 zł. Mam zamiar jej używać do robienia przekąsek z ziemniaków, które w tamtym roku widziałam w Zakopanem
wegujemy