robię je sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem. Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd. :) Przygotowanie takiej oliwy jest niezmiernie proste. Wystarczy kilka wyparzonych i osuszonych zamykanych butelek (najlepiej ciemnych), oliwa extra virgine, kilka ząbków czosnku, ostre suszone(...)czosnku - 2-3 ząbki czosnku wrzucamy całe obrane, resztę drobno siekamy - zalewamy oliwą. Oliwa z rozmarynem - gałązkę rozmarynu i około 10 ziarenek kolorowego pieprzu zalewamy oliwą. Oliwa z pikantnymi paprykami - 3-4 suszone papryczki przekrawamy na pół i wraz z pestkami umieszczamy w butelce - zalewamy oliwą. Oliwę najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
Moje Kuchenne RewelacjeWieczorna pokusa -sałatka z kurczakiem Wieczorem, często nie ma się ochoty na ciężkie i tłuste ,skomplikowane, gotowane potrawy . Lekka kompozycja sałat i kurczaka , to przyjemne wytchnienie i miłe wypełnienie żołądka . Nie utuczy , nasyci , a do tego wniesie sporo zdrowych składników . Czas wykonania to , to co najlepsze w tej potrawie – powstaje w kilka minut bez użycia kuchenki i niepotrzebnego sterczenia(...)kukurydzą , siekaną papryką . Kurczaka oddzielamy od kości , kroimy w średniej wielkości kawałki i układamy na sałacie . Cebulkę kroimy na pół , a następnie każda połówkę na cieniutkie plastry , które rozkładamy na reszcie składników . Fetę kroimy w kostkę i także układamy na pozostałych składnikach , wykańczając wszystko przekrojonymi na połówki pomidorkami . Składniki na sos mieszamy i podajemy razem z sałatką lub skrapiamy
Ogrodnik w podróżysałatka jaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła częściej. A Wam jak się podoba? Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda, pokroić w cienkie plastry, rzodkiewkę również pokroić na cieknie plastry. Dodać ser oraz pestki dyni, wszystko delikatnie wymieszać i na sałatkę ułożyć letnie pulpeciki. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i skropić nim sałatkę. Smacznego
Niezły Młynekbudzi się do życia :) Dziś zapraszam Was na pyszną , lekką sałatkę z warzywami,botwinką, serem fetą i tuńczykiem Princes. #MasterTuńczyk Do tego lekki dresing z musztardy i octu :) Polecam :) SKŁADNIKI NA 2 OSOBY: ➞ 1 puszka tuńczyka Princes ja dałam w oleju ➞ 1 ogórek zielony ➞1/2 czerwonej papryki ➞1/3 kostki sera feta Greckiej ➞ 2 garście mix sałat
Gotowanie Patkirozpadał.A już teraz zapraszam na pyszną kompozycję smaków :-) Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim SKŁADNIKI : około 300-400 g kapusty pekińskiej 200 g szynki konserwowej 1 opakowanie sera feta 1/2-1 puszki mieszkanki meksykańskiej 1 8 0 g oliwek z papryką 6-8 łyżek sosu greckiego na oliwie PRZYGOTOWANIE : Kapustę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizamarynuje, wyjmujemy z lodówki i nabijamy na patyczki na przemian z papryką i cebulą. Polędwica to bardzo chude mięso. Z tego powodu obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni każdy szaszłyk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut lub kładziemy na grilla. Idealnym dodatkiem będzie sałatka caprese w formie szaszłyków. Przepis na nią znajdziecie na blogu. Gotowe – smacznego
MarcinChefpieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Kurczak w piwie z warzywami: Składniki: ćwiartki kurczaka (2 sztuki) 1 kg ziemniaków 2 marchewki 200 g małych pieczarek 500 ml bulionu warzywnego lub 2 kostki bulionowe 4 gałązki tymianku garść kolorowej papryki pokrojonej w słupki piwo karmelowe (250 ml) Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj coś na szybko i lekko :) Zapraszam na pyszną sałatkę Nicejską ale warstwową . Do sosu użyłam Oleju rzepakowego tłoczonego na zimo z firmy Olejowy Raj oraz Remulady duńskiej firmy Folwark . Składniki : 1 mała sałata lodowa 1 szklanka roszponki 1 szklanka czarnych oliwek 2 podłużne czerwone papryki 2 cebule czerwone 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka
Sama słodycz i szczypta chiliminut łatwe 2 osoby Składniki: * 150 g mięsa mielonego * cebula * papryka ostra * przyprawa kebab/gyros * łyżeczka musztardy ostrej Do dzieła! Mięso mieszamy z przyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy z sałatką z sałaty, pomidora i ogórka. Dodatkowo podałam jeszcze z frytkami ale ryż curry
sierotka maRysia w kuchnismażę klopsiki z każdej strony na rumiano.Następnie wrzucam paprykę słodką podsmażam ją dodaje ostrą wlewam śmietanę i jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać . Podaje z ziemniakami i sałatką z pomidorów Smacznego
Eli GotowanieWykonanie: Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek kroimy w grubsze kawałki wraz z rukolą. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt wymieszany z majonezem oraz przyprawami delikatnie, razem wszystko wymieszać. * do sałatki możemy dodać pokrojoną parówkę Smacznego
kgwjanczewoprzeszukałam swoje stare zeszyty z przepisami, aż wreszcie skomponowałam tą sałatkę. Podpatrzyłam na jednym z blogu krojone pomidory i spodobał mi się sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI: 3-3,5 kg. pomidorów 2 średnie cebule czerwone 2 średnie cebule białe 4 papryki żółte 3 średnie marchewki ZALEWA: 6 szklanek wody 1,5 szkl
Kuchnia Beatyzimę”. W związku z tym chciałam Wam zaproponować pyszną sałatkę z ogórków z dodatkiem kurkumy. W naszym domu jest przygotowywana co roku i co roku znika w całości. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania. Zapraszam!!!! Składniki: 3 kg ogórków, 0,5 kg cebuli, 4 czerwone papryki, pęczek natki selera, 4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżeczki gorczycy, 1,5 szkl. octu
Passion of Cookingpieprz szczypiorek ewentualnie Sałatę rzymską myjemy, rwiemy i kładziemy na talerzu. Papryki kroimy i układamy na sałacie. Całość posypujemy bobem i układamy przekrojone na połówki ugotowane jajka. Tahini, olej z orzechów włoskich, syrop klonowy dokładnie mieszamy do uzyskania emulsji, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem. Gotowe
Mango Papaja