zrobiłam w poprzednim roku. W końcu wiem jak je zrobić, żeby mi się nie zepsuły. I jak je przechowywać. Może napiszę o tym kiedyś post. Reasumując, sałatka z buraków z cebulą, jabłkiem i ogórkami kiszonymi wyszła super. Nie wiem czy zmieniłabym w niej cokolwiek, dla mnie smakowała w punkt. Czuć w niej te składniki, na których najbardziej mi zależało(...)lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Do jednej części sałatki, na próbę, dodałam olej z pestek dyni. Też fajnie pasował. Spróbujcie nim kiedyś zastąpić olej rzepakowy. Podobne przepisy: Sałatka z buraków i cebuli Buraki zasmażane Artykuł Sałatka z buraków z cebulą, jabłkiem i ogórkami kiszonymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypodstawa gruzińskiej kuchni. Może zostać wykorzystana do wielu rzeczy, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych lub właśnie w tej sałatce, którą znaleźć można w (naprawdę) każdej restauracji w Gruzji. Składniki (1-2 porcje): - 2 pomidory - 3-4 ogórki gruntowe - 1 ząbek czosnku - garść orzechów włoskich - garść kolendry - kilka listków natki pietruszki (opcjonalnie(...)Pomidory i ogórki myjemy, ogórki obieramy, pomidory i ogórki kroimy w kostkę. 2) Pozostałe składniki blendujemy na pastę (możemy wtedy dodać łyżkę wody), bardzo drobno siekamy rozdrabniaczem lub siekamy ręcznie. My preferujemy opcję numer dwa, czyli rozdrabniacz. 3) Pastę czy rozdrobnione orzechy i zioła mieszamy z ogórkami i pomidorami. Sałatka gruzińska (miseczka
Roślinożerni urlopowiczeSałatka makaronowa z serem i salami Smaczna, treściwa i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka makaronowo-warzywna z żółtym serem, salami, szynką i pysznym sosem. Polecam! Składniki: 200g makaronu – użyłam makaronu świderki 10dkg salami 10dkd chudej szynki 15 dkg żółtego sera 2 -3 ogórki gruntowe 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku(...)zimną wodą *** *** Szynkę oraz salami kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty, paprykę, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** W miseczce łączymy ze sobą składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty czosnek, musztardę, miód oraz sól i pieprz *** *** Sos łączymy ze składnikami sałatki i dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę możemy jeszcze doprawić solą
Blog z Apetytemgotowanymi jajkami, świeżym ogórkiem oraz posiekaną zieleniną (bazylią, koperkiem i pietruszką) to pomysł na niskokaloryczne drugie śniadanie. Poniższa sałatka jest szybka do przygotowania, chrupiąca i świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem. Majonez dodałam tylko do smaku, więc jeżeli dbacie o figurę - to go pomińcie. Składniki na porcje dla 2 osób: 3 średniej wielkości ogórki gruntowe 4 jajka ugotowane(...)łyżeczki majonezu Ogórki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Zieleninę (bazylię, koperek oraz pietruszkę) umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Do miski przełożyć ogórka, jajka i posiekaną zieleninę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i na sam koniec zalać sosem (składniki na sos wymieszać ze sobą). Wszystkie składniki sałatki bardzo dokładnie
UgotowaćZachciewajek ciąg dalszy. Na prośbę mojej prywatnej ekipy. Sałatka pieczarkowa bez dodatku jajek. Dzięki temu nie jest mdła i ma wyrazisty smak. Połączenie dość intrygujące, ale naprawdę warte spróbowania. Składniki: Pół kilograma pieczarek 1 puszka kukurydzy kilka sztuk ogórków kiszonych 1 mniejsza cebula majonez pieprz czarny(...)smaku Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Gotujemy je w dobrze osolonej wodzie ( dlatego też później nie dodajemy do sałatki soli). Wyjmujemy je na durszlak i zostawiamy do wystygnięcia. Kiedy pieczarki nam wystygną kroimy je, ogórki i cebulkę w kostkę. Dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy z majonezem. Proste i bardzo smaczne
Malinowe Pocałunkiprosta i szybka w wykonaniu, wystarczą trzy podstawowe składniki, kalafior, ogórki i koperek. Nam bardzo zasmakowała, więc jestem ciekawa Waszych opinii ;) Sałatka na grilla potrzebujemy : połowa dużego kalafiora lub jeden mniejszy 5 ogórków zielonych pęczek koperku sól i pieprz do smaku majonez + gęsty jogurt lub śmietana Kalafiora dzielę na małe różyczki i obgotowuję w wodzie(...)wodą . Odstawiam aby dobrze odciekł z wody. Ogórki myje i obieram, kroję w drobną kosteczkę, delikatnie solę i zostawiam na sitku, alby spłynął nadmiar soku . Koperek opłukuję, suszę i drobniutko siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski. Jogurt łączę z majonezem, doprawiam do smaku . Mieszam wszystko razem. Doskonała sałatka do grillowanych potraw . Gorąco polecam
Takie tam pichcenieUdało nam się odwiedzić Węgry, Serbię, Macedonię Północną i Rumunię. Podczas wyjazdu zobaczyliśmy przepiękne miejsca oraz popróbowaliśmy lokalnych kuchni. Kuchnia macedońska i serbska są dosyć podobne, obie obfitują w sałatki i mięsa różnego rodzaju. Nie odmówiliśmy sobie lokalnych smakołyków, stąd dzisiejszy post, aby przybliżyć Wam choć troszkę smaki kuchni macedońskiej. Na śniadanie od razu pomaszerowaliśmy do lokalnych piekarni (пекара(...)Każdy nasz zakup był jeszcze cieplutki, dzięki czemu naprawdę nam smakował. Do niemal każdego posiłku warto zaopatrzeć się w sałatkę - najpopularniejsza w Macedonii oraz w Serbii to sałatka szopska (sopski salat). Jest to prosta i smaczna sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli, posypana kozim serem. Na wierzchu zwykle znajduje się kilka oliwek. Sałatka szopska, Ajwar i domowe wino Wśród
psgotujemyKiedy zaczyna się sezon na ogórki to jestem w raju. Uwielbiam małosolne, mizerię, w sałatkach i pod każdą inną postacią. Ale prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny. Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli koper 3 liście laurowe
O kuchni z uczuciemObiadowa sałatka warzywna do słoików na zimę Czasami ,nasze ogórki rosną, jakieś ,takie koślawe , a już zawsze pod koniec sezonu , zdarzają się takowe maszkary . Problem jest z nimi taki ,że te bombki niezbyt nadają się na kiszone , czy marynowane . Doskonale za to , sprawdzą się(...)sałatce . Kiedyś takie wyroby , były nieodłącznym składnikiem obiadów . Dzisiaj , kiedy przez cały rok, świeże warzywa są dostępne , funkcjonują już raczej jako , lekka odmiana . Jednocześnie jest to , doskonały utylizator nadmiarów , koślawych warzyw z ogródka Mimo wszystko, ja czasami lubię , do mięsa w sosie własnym , zaserwować właśnie taką obiadową sałatkę , jest pyszna i wystarczy tylko otworzyć słoiczek … Składniki : 3 kg ogórków
Ogrodnik w podróżyNawet klasyczną sałatkę jarzynową można odświeżyć:). Proponuję dodać do niej młode warzywa i ogórki małosolne - dzięki tym modyfikacjom sałatka bardzo zyskała na smaku. 3 średniej wielkości młode ziemniaki 4 młode marchewki 3 młode pietruszki 1 nieduży, młody seler 4 ogórki małosolne 1 młoda cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek natki pietruszki 4-5 łyże(...)potrzeby obierania młodych warzyw ze skóry (możemy obrać jedynie seler jeśli skórka jest gruba). Kroimy je drobno, podobnie jajka, ogórki i cebulę. Jeśli ogórki mają dużo wody, z już pokrojonych wyciskamy ją przed połączeniem z innymi składnikami sałatki. Natkę pietruszki drobno siekamy. 3. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy majonez, musztardę, sól
Szefowa kuchniśledziową z pieczarkami marynowanymi i kwaszonymi ogórkami. Dla uzyskania słodszego smaku sałatkę można wzbogacić o jabłko. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, szybka i prosta :) Sałatka śledziowa Składniki: 4 płaty śledziowe z zalewy 4 ugotowane na twardo jajka 3 duże ogórki kwaszone mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 cebula kilka łyżek majonezu przyprawy: sól
Smak mojej kuchnimarchewką. Ugotowane warzywa odcedzić i obrać. Jajka obrać ze skorupek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso z kurczaka pokroić w małą kostkę. Układanie warstw sałatki: - starte ziemniaki przyprawione solą oraz pieprzem, - starta marchewka, - 1/3 sosu, - ogórki starte na tarce o dużych oczkach, - pokrojone mięso z kurczaka, - cebula przyprawiona solą oraz pieprzem, - 1/3 sosu, - starte jajka na tarce o dużych(...)koniec stężoną galaretkę pokroić w nie za dużą kostkę. Galaretką ozdobić wierzch oraz boki sałatki. Przed podaniem sałatkę mocno schłodzić i ozdobić rzeżuchą. Od lewej strony: gotowanie mięsa, warzyw i wygląd wywaru przed stężeniem Układanie sałatki: ziemniaki, marchew, 1/3 sosu, ogórki Mięso z kurczaka, cebula, 1/3 sosu jajka i 1/3 sosu
Ugotowaćziemniaki, cebulę oraz jajka. Natomiast wersja na bogato może być rozszerzona o marchewkę, ogórki kiszone lub jabłka. U mnie przepis w rozszerzonej wersji z ogórkami kiszonymi i jabłkami, jednak bez marchewki 😉 Sałatka ta jest dość pracochłonna, jednaj jej efekt końcowy wynagradza włożony wysiłek. Mimo bardzo prostych składników smakuje genialnie! Poza tym, świetnie prezentuje się na stole. Idealna propozycja(...)Następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później żółtka. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie mieszamy ją z pokrojonymi śledziami. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Sałatkę możemy przygotować w jednej dużej salaterce lub też podzielić na porcje i przygotować ją w małych pucharkach lub na talerzykach (np. za pomocą obręczy
Kuchnia MagdaLenytylko świetnie orzeźwiającą, ale i zapełniają żołądek. Dodatki zalezą już od Was. Sprawdźcie co macie w lodówce. U mnie akurat był kawałek fety, pomidor malinowy i ogórek gruntowy. Do sałatek makaronowych świetnie sprawdzają się średniej wielkości makarony, takie jak: penne, farfalle czy makaron w kształcie ziarenek ryżu. To idealny przepis, które możecie zabrać ze sobą, koniecznie(...)słoika, bo ta sałatka wyjadana ze słoika smakuje najlepiej! Zimna, letnie kolory i ten smak lata! Sałatka makaronowa z warzywami i fetą / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu penne 140 g fety w kostce 1/2 dużego pomidora malinowego 1 mały ogórek gruntowy 1 łyżka suszonego oregano 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku
Moja smaczna kuchniaposypać je serem solankowym. Ważne, aby nie mieszać warzyw z serem przed podaniem sałatki. Najlepiej smakuje latem, gdy na rynku dostępne są krajowe warzywa - pomidory malinowe, ogórki gruntowe, dojrzała papryka. Sałatkę szopską podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych. Składniki (na 2 duże porcje): 3 pomidory (najlepiej malinowe(...)ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 papryki czerwona 1 papryki zielona 1 mała czerwona cebula 100 g sera bułgarskiego (szopskiego) lub twardej fety kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, ogórka ewentualnie obrać ze skórki. Pomidory, ogórka, papryki pokroić
Codziennik Kuchenny