Szybka, prosta i fajna surówka do obiadu. Uwielbiam młodą kapustę i surówki z niej zrobione. Możecie ją podać do obiadu, z burgerem, z frytkami. Co kto
wesoła kuchniaNigdy wcześniej nie jadłam kuskusu. Podchodziłam do niego jak przysłowiowy pies do jeża. Na szczęście w końcu przekonałam się i ... jest super! Kolejne opakowanie już zakupione
Pasja Smakutrakcie diety można spożywać śliwki, więc opcjonalnie można wrzucić kilka sztuk. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowanie: 40 minut Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1000 g kiszonej kapusty 1 duża cebula(...)jabłka 3-4 śliwki suszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela anielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 ziarenka jałowca mielony kminek czerwona papryka sól himalajska lub morska opcjonalnie Wykonanie: Biała kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko obieramy i ścieramy
Kulinarne przygody Gatitywykonania, bo smak jest znany i lubiany. Składniki: • 1 mała sałata lodowa • 1 długi ogórek zielony • ok. 1 szklanki pomidorków koktajlowych • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i pomarańczowej • 1 czerwona cebula • 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek • 100 g sera feta Sos • 1/4 szklanki oliwy • 1/4 szklanki wody • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz, zioła prowansalskie
To co kochamzapraszam na fajną sałatkę ,fajnie smakuje do obiadów i nie tylko .Na spotkania rodzinne jak i na grilla pasuje bardzo dobrze ,można ją zrobić w wersji lekkiej z samym jogurtem jak i w wersji z majonezem ,wybór pozostawiam Państwu i zapraszam do zrobienia w domku . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka(...)kapusta lodowa 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe przyprawa do gyrosa 1 cebula
Mój SmakSałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 długi ogórek ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół na pół pietruszka i kolendra 2 łyżeczki startego świeżego imbiru ¼ szklanki posiekanego szczypioru 1 mała limonka lub 3 łyżki stołowe soku Limmi z limonek 1 papryka- pomarańczowa lub czerwona
Karo in the Kitchensałatek, do których często wracam, ponieważ na półce z makaronami zawsze chomikuje opakowanie makaronu ryżowego. Zdarza mi się, że z lenistwa nie chce mi się gotować obiadu, a z racji tego, że są w niej i warzywa i mięso i makaron jest bardzo dobra opcja na lunch, czy lekki obiad. Polecam :) Składniki: 25dag makaronu ryżowego pół czerwonej papryki pół(...)zielonego ogórka 2 pomidory puszka kukurydzy cebula 15dag żółtego sera 15dag polędwicy chudej 3 łyżki smietany 18% sól, pieprz bazylia Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobina oleju. Odcedzamy i polewamy wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w drobne kawałki, a ogórek z pomidorem i cebulą w drobna kosteczkę. Wrzucamy do miseczki
ChilliJemysłodkie papryczki zielone - 1/3 cebuli czerwonej - świeża bazylia - świeży koperek - 3 ogórki kiszone - 15 oliwek czarnych - oliwa z oliwek z rozmarynem - sól himalajska WYKONANIE: - kukurydzę odcedź na sitku - szparagi obierz i odetnij końce, przekrój na 3 równe części, obgotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty - papryczki, oliwki i ogórki pokrój na cienkie krążki - czosnek obierz(...)polej obficie oliwą z rozmarynem, posyp posiekaną papryką i rozgniecionym czosnkiem, naczynie owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do pieca na 40 minut (temp. 220 stopni C) - cebulę kroimy w prążki (jak najcieńsze) - koperek umyj posiekaj - przygotuj dużą miskę najlepiej szklaną tak by móc zaprezentować pełną gamę kolorów i smaków w sałatce. Wyłóż obgotowane szparagi, upieczone ziemniaki, pokrojone pozostałe
SMYKWKUCHNIkonserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 6 jajek ugotowanych na twardo ½ pęczka szczypiorku Kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju Sos: 1 mały słoik majonezu ½ szklanki pikantnego ketchupu Opcjonalnie sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju roślinnego Przyprawa do gyrosa Szczypta wędzonej papryki Sposób przygotowania: Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy(...)średnich oczkach i porządnie odciśniętą na sitku rzodkiewką, przekładamy kurczaka, ponownie sos, pokrojone drobno ogórki, reszta kukurydzy, czerwona cebulka, sos i pokrojone jajka, które smarujemy resztą sosu. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy przekrojone na pół pomidorki. Sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, tak, by warstwy odpowiednio się z sobą przegryzły
Kuchnia w czekoladziewyszła pyszna sałatka z sosem czosnkowym :) Wrzucam przepis bo będę chciała jeszcze do niej wrócić, a może i Wam się przyda, w końcu jutro Sylwester. Na domówkę będzie jak znalazł :) Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego makaronu (miałam muszelki) kilka różyczek brokuła kilka małych pomidorków (miałam truskawkowe) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 250 g. szynki(...)konserwowej 150 g. sera żółtego 2-3 ogórki konserwowe sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt. Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Wykonanie: Makaron wrzucić do miski, dodać brokuł podzielony na małe kawałki i pokrojone w kostkę papryki i ogórki. Szynkę
Agusiowe smakołykii diabelskie ogórki z chili . Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;) Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek. Poniżej podałam również przepis na łagodną wersję sałatki, bez chili i z mniejszą ilością czosnku. Składniki sałatki w wersji pikantnej(...)cukinii 1,5 kg papryki (czerwona, żółta) 80 dkg marchwi 80 dkg cebuli 23 ząbki czosnku (2,5 główki czosnku) 4 czerwone papryczki chili 5 płaskich łyżek chili w proszku 3,5 łyżki soli 3 szkl. cukru 3 szkl. octu spirytusowego 10% 0,5 szkl. oleju liście selera, po 2-3 do każdego słoiczka Składniki sałatki w wersji
Codziennik Kuchennymiseczki) 2 czerwone papryki (jeśli ktoś ma może dać też konserwową) 300 gram szynki drobiowej kilka główek cebulki dymki zielona pietruszka majonez lub jogurt sałatkowy pieprz, sól Sposób wykonania: Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Paprykę, szynkę, cebulkę kroimy w kosteczkę. Pietruszkę siekamy. Całość mieszamy z makaronem, przyprawiamy pieprzem, solą i majonezem, tudzież jogurtem:) Do sałatki można dorzucić(...)kilka pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych. Smacznego! fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówkostkę. Koperek i ogórka dodać do makaronu. Wymieszać. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać. Do sałatki dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sałatka w smaku jest(...)delikatna i kremowa. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Ilość czosnku należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaSzybka sałatka obiadowa taka inna niż standardowa Składniki 1 sałata rzymska mini 1-2 garści roszponki garść kolb kukurydzy pokrojonych w plasterki np z Party mix garść marchewki pokrojonej w paski np z Party mix garść małych cebulek konserwowych przekrojonych na pół np z Party mix kilka pomidorów koktajlowych przekrojonych na połówki np z Party mix 1/4 papryki czerwonej kilka grubych plastrów ogórka zielonego sok z cytryny oliwa sól, świeżo mielony pieprz ocet balsamiczny do spryskania opcjonalnie Sałatę siekamy, mieszamy z roszponką w misce, dodajemy pozostałe składniki skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz. Na sam koniec możemy spryskać octem balsamicznym
Piekielna Kuchnia Patikurczaka (300g), 1/2 czerwonej świeżej papryki, 1/2 żółtej świeżej papryki, 1/2 cebuli, 2 większe ogórki kiszone, garść natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, a po ugotowaniu przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do całkowitego ostygnięcia. Kukurydzę odsączyć. Mięso odzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Papryki, ogórki i cebulę pokroić(...)kostkę. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać. Górę sałatki obsypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
W kuchni u Moniki