dostępnych świeżych warzywach i owocach. Tym razem przyrządziłam sałatkę, której bazę stanowi pieczona papryka i fasola. Jest pyszna, pełna witamin i letnich smaków i do tego te chrupiące czosnkowe grzanki, mówię Wam istna bajka. Składniki: 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) kilka pomidorów koktajlowych 3 ogórki puszka fasoli konserwowej Jamar ok 1/2 szklanki oliwek 3 kromki(...)pieczemy w piekarniku aż się zarumienią. Ogórki obieramy i siekamy w kostkę, pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki, oliwki kroimy na pół, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, grzanki oraz natkę pietruszki. Przygotowujemy sos wyciskamy czosnek i mieszkamy z octem i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Smacznego
Cynamonowe szczęściekroimy w drobniutką kosteczkę Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, wszystkich niewybarwionych wewnątrz fragmentów i kroimy w wąskie paseczki, a je kolejno w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno. Ogórka myjemy, obieramy go nie całkiem do końca, zostawiając pasy skórki. Kroimy wzdłuż na pół, jeszcze raz tak samo. Pozbawiamy go pestek które wyrzucamy, a ogórka kroimy równie drobno(...)solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby nie połamać bobu, mieszamy. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby smaki zdołały się połączyć. Przed podaniem wyjmujemy – najlepiej smakuje gdy osiągnie temperaturę otoczenia – posypujemy pokruszonym serem feta i dekorujemy bazylią. SKŁADNIKI 1 puszka bobu konserwowego 1 średnia czerwona papryka 1 ogórek wężowy 3 pomidory pelati
Karo in the KitchenSAŁATKĘ (porcja na 1-2 osoby): 1 duży filet z piersi kurczaka 1-2 jajka 1 garść rukoli lub roszponki 1 garść sałaty (np. endywii, masłowej, lodowej, itp.) 0,5 awokado 5 łyżek kukurydzy konserwowej 10-12 malutkich pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małego ogórka świeżego 2-3 łyżki siekanego szczypiorku słodka mielona papryka sól
Słodko-Słony Świat IlonySałatek nig dy dość. Sałatka z surimi, przełamana kwaskowatym smakiem ogórków kiszonych, jest świetna propozycją na wieczorne spotkanie ze znajomymi, do datek do grilla, czy po prostu w ramach lunch box'u do pracy. Znika tak samo szybko jak się pojawia. Polecam. Skła dniki: 2 opakowania surimi 2 garści rukoli 2 czerwone papryki czerwona cebula
ChilliJemykolację. Sałatka w zamyśle miała smakować jak ta, którą kiedyś poczęstowała nas nasza Kierowniczka, a moja osobista Teściowa w jednej osobie :) czy wyszło tak samo smacznie? Przeczytajcie. Składniki: 100-150 gram łososia wędzonego na ciepło 2 garście mieszanki sałat garść pomidorków cherry 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilka piór cebuli czerwonej 1/3 ogórka zielonego długiego garść ziaren(...)kolei do misy. Pomidorki kroimy na pół (chyba, że są malutkie), ogórka w półplasterki, paprykę w paski a cebule w pióra. Dodajemy kawałki łososia. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatka po 15 minutach się przegryzie i można spożywać. Czy było tak pysznie jak w wydaniu Teściowej? Otóż nie. I nawet mam pewne hipotezy czemu tak się stało: - łosoś mimo ceny
Kuchnia po mojemuosób) 2 duże pomidory 1 długi ogórek szklarniowy 1 mała cebula czerwona opcjonalnie 1 biała papryka 180g fety 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego sól morska świeżo mielony pieprz czarne oliwki do przybrania PRZYGOTOWANIE Pomidory i obranego ogórka kroimy w kostkę. Jeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy(...)piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę i przystrajamy oliwkami. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka Śmieciówka – czyli surówka z tego, co akurat miałam pod ręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty
Kulinarne PrzebojeMimo, że warzywna to można się nią najeść. Kolorowa i aromatyczna. Smaczna. Składniki : - około 150 g soczewicy czerwonej, - 1 czerwona, pieczona papryka, - 1 średni
Przepisy MikołajaSkładniki: 200 g ryżu (jaśminowego) 200 g wędzonej piersi kurczaka 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 puszki zielonego groszku
Qchnia po prostuTeraz latem kiedy jest ogromny wybór świeżych warzyw , a większość pochodzi z mojego warzywnika warto przygotować taką sałatkę. P otem jesienią czy zimą , gdy nie ma m zbyt wiele czasu by zrobić surówkę sięgn ę po słoik ,otworz ę i dodatek do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi stąd: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam ilość warzyw pod swoje(...)ogórków 4 szt czerwonej papryki ( ok 80 dag) 1 kg cebuli 1 kg marchewki 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki soli kamiennej Ogórki porządnie umyć i wraz ze skórką poszatkować w plastry. Marchewki obrać ,poszatkować w cienkie plasterki.Kapustę poszatkować, a cebulę pokroić w piórka, paprykę również poszatkować w cienkie paski. Wszystkie warzywa wymieszać
Kolorowa kuchnia Elkiupały sałatka to coś co mogłabym jeść praktycznie cały dzień, świetnie nadaje się na drugie śniadanie bądź jako dodatek do grilla. Składniki:- mieszanka sałat (ja miałam 4 różne )- 1 mały słoiczek oliwek czarnych- 2 ogórki gruntowe- 100 g sera białego- 50 g sera niebieski lazur- 4 pomidory- 1 papryka czerwona- 100 g orzechów włoskich(...)Pozostałe składniki kroimy w kosteczkę a orzechy drobno siekamy. Przygotowane składniki dodajemy do sałaty. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym dresingiem polewamy przygotowaną sałatkę
Zainspirowana w kuchniznalazł . Sałatkę można jeść już na drugi dzień po pasteryzacji lub nawet za rok ..smaczna, prosta i z tego co pod ręką " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : około 5 kg zielonych pomidorów , obojętna odmiana , byle niedojrzałe 4 papryki grubościenne ( 2 szt żółtej , 2 szt czerwonej ) 8 cebul średniej wielkości ( można użyć czerwonej(...)plastry , ale mega cieniutkie . Ogórki i cukinie szatkujemy bez obierania . Paprykę oczyszczamy z nasion , białych wewnętrznych błon , następnie kroimy w paski , niezbyt grube . Wszystko wrzucamy do miski , solimy , dodajemy cukier , mieszamy i odstawiamy na 4 godziny . Po tym czasie , jak wydzieli się sok , a warzywa zmiękną dodajemy ocet , olej, gorczycę i pozostawiamy sałatkę w misce na noc . Drugiego dnia
Ogrodnik w podróżykostkę i w takiej postaci parować. Do sałatki można dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, a zamiast pora użyć cebuli. SKŁADNIKI: 4 ziemniaki 3-4 marchewki 1 korzeń pietruszki (ew.) 5 jajek ugotowanych na twardo, drobno posiekanych 1/2 białej części pora, pokrojona w cienkie półplasterki 4 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę (obrać, jeżeli mają twardą skórkę(...)godzinę lub do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy i studzimy - obieramy ze skórek, kroimy w kosteczkę i wkładamy do dużej miski. Krok 2. Do miski z warzywami dodajemy pozostałe składniki sałatki, doprawiamy do smaku i mieszamy. Wierzch sałatki wygładzamy, pokrywamy cienką warstwą majonezu i dekorujemy wg. uznania. Smacznego
Moja Książka Kucharskaszybka do wykonania sałatka z kuskusem. Dzięki kaszy jest bardziej syta przez co świetnie nadaje się na drugie śniadanie, przekąskę do pracy lub kolację. Z kolei warzywa sprawiają, że jest kolorowa i apetyczna, aż chce się ją "jeść oczami" :) Składniki: ok. 0,5 szklanki kaszy kuskus 1 mała papryka czerwona 3-4 duże ogórki konserwowe 0,5 puszki(...)trochę soli, wymieszać i zostawić pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Paprykę i ogórki pokroić w niedużą kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do gotowej, przestudzonej kaszy, dodać majonez i przyprawy, wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje, gdy się troszkę "przegryzie
Simply Foodczerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwony pomidor 1 żółty pomidor 1 ogórek 1 cebula czarne oliwki ser typu feta Sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 listki świeżej bazylii oregano chilli sól pieprz Sposób wykonania: Brokuła dokładnie umyć, pokroić i ugotować. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i ułożyć warstwowo w misce. Wierzch sałatki udekorować oliwkami
Kuchnia Pani Wiosny