Sałatka z ogórków kiszonych Świetna, kiedy ogórki kiszone są już za kwaśne albo wtedy, kiedy ktoś zwyczajnie nie przepada za nimi bo są za kwaśne, a jak wiemy, zdrowe.... SKŁADNIKI: ogórki kiszone (kilka sztuk) 1 cebula szalotka 1 łyżeczka cukru pieprz olej/oliwa WYKONANIE: Ogórki kroimy w kosteczkę + cebula w kosteczkę + cukier + pieprz + oliwa - wymieszać. PODAWAĆ: Można do obiadu, albo
Tradycyjna kuchnia inaczejPoza kiszonymi robiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Skorzystałam z przepisu Margarytki. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości.Składniki:2-2,5 kg ogórków9 szklanek wody0,5 szklanki soliZalewa:3 szklanki wody2 szklanki cukru1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)Do każdego słoika wkładamy:3-4 plasterki marchewki0,5 łyżeczki gorczycy4 ziarenka ziela
Kuchnia domowa Anisprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu,do grilla,do sałatek. Zarówno ogórki jak i papryka z tego, co tu dużo mówić, najprostszego przepisu wychodzą jędrne i można je naprawdę długo przechowywać. Polecam :) Składniki na 8-9 słoików o pojemności
Kuchnia z widokiem na ogródśniadanie, które z pewnościa doda energii do samego południa! Składniki -chleb razowy pełnoziarnisty -twaróg wiejski- klasyczna kostka -puszka sledzia w oleju -2 pomidory- 1 do pasty- drugi do sałatki dekoracji -2 ogórki gruntowe- 1 do pasty a drugi do dekoracyjnej sałatki -2 rzodkiewki -Słoneczne Pola- ziarenka prażone od Ziarenkowo- pół szklanki Pokrój ogórka w kosteczkę, włóż do misy, dodaj jednego
Z Kuchni Do Kuchnidostaję szału jak chcę zrobić zdjęcie, a nic mi nie wychodzi... wszyscy walą sztućcami, że chcą już jeść... a ja próbuję zrobić kolejne zdjęcia... Składniki: 8 placków tortili, sałatka: 1 ogórek zielony, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki czerwonej fasoli, 1/2 kapusty pekińskiej, sos: 400 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, mięso(...)smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy w mikrofalówce albo na suchej patelni. Nakładamy na środek sos czosnkowy, usmażonego kurczaka oraz sałatkę warzywną. Zawijamy tortillę i owijamy folią aluminiową
Aga w kuchnismaku, choć wygląd i konsystencja są zachęcające. Może po kilku otwarciach słoiczka straci swoją nadmierną ostrość. Sałatka Szwedzka - Krakus-pasteryzowana, o masie netto 500 g. W skład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie
Proste Potrawytortilli. Do zamarynowania mięsa do sałatki gyros można użyć kupnej przyprawy do gyrosa. Ja jednak zachęcam do przygotowania mięsa z przyprawami skomponowanymi samodzielnie. Jak dla mnie gyros tak przyprawiony jest idealny. Składniki (około 10 porcji): 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 mała kapusta pekińska 8 łyżek keczupu(...)czosnek. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kapustę kroimy w cienkie, małe paski. Ogórki, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. W szklanej misce układamy kolejne warstwy sałatki: kapustę, kurczaka, ogórki, cebulę, 4 łyżki keczupu + połowę przygotowanego sosu czosnkowego, kukurydzę, paprykę, 4 łyżki keczupu + pozostały sos czosnkowy, kapustę. Sałatkę podajemy schłodzoną. Przechowujemy ją w lodówce. Smacznego
Smak mojego domusmaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie pyszna! Ja przygotowywałam własną tortillę, bo w większości tych sklepowych w składzie jest cała litania, a to taki prosty
Czerwona Porzeczkanajlepsze. Dziś zapraszam Was na sałatkę w lekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni. Pysznie, zdrowo i szybko. Spróbujcie. Składniki: 2-3 garście miksu sałat (u mnie z sałata lodową) 1/4 pomarańczowej papryki 3 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka pestek dyni (u mnie Woj-len) 2 cm zielonego ogórka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)miski przekładamy 2-3 garście miksu sałat. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek, pokrojone w kostki rzodkiewki, pestki dyni i pokrojonego (bez skórki) w półplasterki zielonego ogórka. Mieszamy. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch można położyć listki świeżej bazylii. Smacznego
Słodkie okruszkimyślą zostały posiane. Ten przepis podesłała mi właśnie właścicielka ogórkowego ogrodu, a więc moja mama, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i obiecuję niedługo znowu nawiedzić dom rodzinny ;) SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z PAPRYKĄ, CEBULĄ, CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI W ZALEWIE OCTOWEJ Z GOŹDZIKAMI Składniki warzywne: - 4 kilogramy ogórków - 1 kilogram papryki (różne kolory) - 0,5 kilograma cebuli - 0,5 kilograma
Życie zamknięte w smakudania obiadowego, które stanowi Grillowana Pierś z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Młodych Ziemniaczków Zapiekanych ze Świeżymi Ziołami, Cytryną i Czosnkiem. Dlaczego balkonowa? Dlatego, że wszystkie składniki tej sałatki oprócz ogórka i pomidora pochodzą z mojej balkonowej "grządki" :) Składniki: kilka listków sałaty masłowej kilka listków mieszanki sałat kilkanaście listków rukoli 4 większe listki mięty pomarańczowej 1 cebulka dymka ze szczypiorem(...)szczypior i dymkę siekamy. Ogórek kroimy w cienkie półksiężyce. Pomidora kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy w misce. W małej miseczce mieszamy olej słonecznikowy ze świeżo zmieloną solą prowansalską i duszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią mieszamy razem i tą mieszanką zalewamy nasze warzywa i mieszamy razem, aby olej z przyprawami pokrył wszystkie składniki sałatki. Tą sałatkę podałam
Blondynka Gotujejednej z połówek dajemy łyżkę sosu, i układamy na tym rukolę i pomidorki koktajlowe, podlewamy sosem i zamykamy kanapkę drugą połówką pieczywa. Na górę wykładamy sałatkę z ogórka i melona. Smacznego
BaRepasCzęsto robiłam kiedyś sałatkę pieczarkową, ale bez ogórków i kukurydzy, dodając te składniki sałatka zyskała na smaku, teraz jest o wiele smaczniejsza. Sałatka z pieczarek SKŁADNIKI: pieczarki - 700 g jajka - 5 szt ogórek kwaszony - 6 szt małych cebula - 1 szt kukurydza - 1 puszka sól i pieprz majonez - 4 łyżki musztarda - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, gotować w lekko
Kuchnia Danusidrobniutko siekamy, a awokado zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:) Przygotowanie: Pomidora myjemy, kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik nagrzewamy(...)odrobinie oliwy z oliwek Tortille otulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika podgrzewamy koło 10-26 minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy
Luźna KuchniaSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)soli. Ogórki obieramy, całkowicie lub zostawiając wąziutkie paski skórki, a następnie szatkujemy na przeźroczyste plasterki. Dodajemy je do marynaty, pudełko zamykamy i potrząsamy, żeby marynata rozeszła się po ogórkach. Odstawiamy na 30 do 50 minut do lodówki, akurat na czas szykowania bulgogi. Jeśli nie chce Wam się robić marynaty samemu, można ją kupić. Oryginalną koreańską (na zdjęciu obok składników) dostaniecie
Karo in the Kitchen