Bardzo smaczna pasta, pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera
Kuchnia z widokiem na ogródSezon ogórkowy.Jeden z fajniejszych momentów lata, bo o ile lubię ogórki małosolne, kiszoniaczki i świeże mizeryjne to mój sosik po prostu kocham i zawsze czekam na tez czas "ogórkowy" Jego wieloraka możliwość podawania i urozmaicania sprawia że jest uniwersalny, może być samodzielnym daniem czy też dodatkiem do potrawy głównej. Warto poznać przepisik podstawowy , a później pokombinować(...)dlaczego z przerośniętych i niekształtnych?? Bo z nimi nie wiadomo co robić, ani do słoika na korniszony, ani kiszone nie wyjdą, na kanapki też nie bardzo tym bardziej na sałatkę bo te duże pesty w zęby włażą.Wyrzucać szkoda, więc spożytkować jakoś trzeba a to pierwsza z opcji -moja ulubiona. Czytaj więcej
FarmażonyPasuje do każdego mięsnego obiadu w towarzystwie ziemniaczków. Znam ludzi, którzy do tradycyjnych sałat maślanych dodają śmietanę. Ja jednak wykorzystuję do tego celu jogurt naturalny, kefir
Zasmakuj Kuchnizmuszony został do jej zrobienia, nie mając żadnych innych składników w swojej restauracji. Sałata rzymska, grzanki i parmezan – tak oto w 1942 roku powstała najbardziej znana na świecie sałatka. Wariacji na jej temat jej bardzo dużo. Cezar z kurczakiem, z grillowanym łososiem, czy nawet z krewetkami. Ja również postanowiłem zrobić swoją wersję bazując na dwóch podstawowych składnikach – sałacie(...)dlatego ta propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację. Składniki (na dwie osoby): Mix sałat 2 jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków koktailowych 100g makaronu razowego 1 ogórek małosolny 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu Kilka kropel sosu słodkiego chilli 1 łyżka oleju 2 łyżki sosu sojowego Parmezan Przygotowanie: Z sosu sojowego
Jacob TastesMłode cukinie są bardzo delikatne i smaczne - te właśnie są najlepsze są na surówki. U mnie w ogrodzie jak zwykle będzie ich dużo. Zapowiedziałam domownikom
Smaki EwyZastanowicie się co zabrać ze sobą do pracy na lunch? Coś smacznego, coś zdrowego, coś lekkiego i coś co się szybko robi? Jeśli tak to ta
SMYKWKUCHNIKiedy już kaszanka jest gorącą wbijamy na patelnię dwa jajka. Solimy, pieprzymy. Czekamy aż białko się zetnie. Wykładamy delikatnie na talerze. Podajemy z wiejskim pieczywem posmarowanym masłem oraz kiszonym ogórkiem, musztardą i keczupem. Szczerze mówiąc taki obiad choć niezbyt zdrowy i niepełnowartościowy smakował mi niezmiernie. Z resztą Mężowi również. A cała procedura (włącznie z jedzeniem i zmyciem) zajęła 30 minut(...)kaszance nikt się nie narobił, a doznania smakowe były przednie. Syncio na przykład był zachwycony chlebem z masłem i keczupem mimo, że chwilę wcześniej zjadł klopsika z ziemniaczkami i sałatką (dla Niego oczywiście ugotowałam
Kuchnia po mojemuHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotnaNewella to białko w czystej postaci i nowy produkt na rynku. Bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, do sałatek, zup, dań głównych i deserów. Jeśli interesuje cię zdrowe odżywanie, uprawiasz sport lub jesteś na diecie newella powinna się znaleźć w Twoim codziennym menu. Więcej informacji o tym ciekawym, zdrowym i smacznym produkcie, (oraz przepisy kulinarne z jego(...)szybkie danie. Zrobiło furorę podczas towarzyskiego spotkania. Koniecznie spróbujcie :) Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:200 g Newelli klasycznej,16 plastrów prosciutto,2 długi ogórek,150 g rukoli,1/3 szkl. suszonych wakame,1/4 szkl. świeżej żurawiny,gałązki koperku,listki młodych buraczków,łyżka oliwy.Dresing:4 łyżki sosu sojowego,2 łyżka oleju sezamowego,2 łyżka prażonego sezamu
SzczyptaSmaQbób przepłukać, zalać zimną wodą i od momentu zagotowania wody wyłączyć po ok. 10 minutach. Przelać zimną wodą, wyłuskać ze skórek, może być prosto do miski, w której podamy sałatkę. Dołożyć umytą rukolę, przemieszać. Pomidorki przekroić na połówki, dołożyć do zielonego. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki, posypać pomidory. Oblać to wszystko łyżką oleju, na górę poroztrząsać kiełki brokuła(...)BÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta do chleba, z kiszonym ogórkiem - rewelacja :)) Surowy bób smakuje trochę jak zielony groszek więc kto lubi - naprawdę polecam w tej postaci, po co tracić w gotowaniu cenne wartości odżywcze. Na koniec jedna z kolacyjek mojego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPo raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic ciekawego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNie bez przyczyny można mnie nazwać sałatkożercą, gdyż ciągle poszukuję w nich nowych doznań smakowych. Dzisiejsza wersja jest lekka, zdrowa i urozmaicona dodatkiem serka wiejskiego. Zjedzona
Fabryka pomysłówPrzepis dostałam od bratowej, bo kiedyś tam u Niej ją jadłam i mi smakowała. Zmieniłam kilka składników, ale i tak wyszła pyszna. Będzie oczywiście wśród potraw
Magiczne Życie MartySpring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce. Idealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka. Można ją oczywiście pominąć. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe(...)Składniki na farsz: pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców) 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu 1 szt. marchewki 1-2 szt. małych świeżych ogórków pół średniej cukinii pół świeżej papryki (dowolny kolor) 6-8 szt. pomidorów koktajlowych dymka ( cienkie białe i zielone części) miękkie, dojrzałe awokado świeże listki mięty liście sałaty masłowej 4 łyżki
potrawyregionalneTatar to przystawka, którą jedni kochają inni są jego zdecydowanymi przeciwniki, Może w takim razie przekonam tych drugich, że tatar, który proponuję, z surowego łososia, jest
W kuchennym oknie Ewy