będą miały styczność z bakteriami. Autorzy namawiają nas do spożywania produktów bogatych w dobre bakterie: maślanka, kefir, jogurty naturalne (nie te smakowe z dużą ilością złego cukru, barwników itd), ogórków kiszonych, kapusty kiszonej. Są to produkty, które uzupełnią nasze jelita w odpowiednie bakterie, te które chronią nas i uodparniają. Sami jak tylko zaczyna się okres jesienno - zimowi zwiększają ilość spożywania(...)książki mamy podany 7 dniowy jadłospis przyjazna dla naszej mikloflory jelitowej. Jest on tak skonstruowany, żeby dostarczał na jak najwięcej składników odżywczych np. Granola dająca bakteriom moc, , pyszne koktajle, sałatki, ciasteczka owsiane, brownies itd. Książka jest naprawdę bardzo ciekawa, prosto napisana, tak, że na pewno spokojnie wszystko zrozumiemy. Warto przeczytać, zawsze to czegoś nowego się dowiemy
kruche babeczkiDziś zerwałam sporo zgrabnych ogóreczków, które zakonserwowałam w zaprawie octowej. Są idealne zimą do sałatek i na kanapki. Zdarzy się też, że taki ogóreczek (lub ogóreczki) będzie przegryzką, zanim główne danie będzie gotowe. Proponowana zaprawa jest łagodna w smaku i nie wykrzywia twarzy po pierwszym kęsie. Składniki : Zalewa (na ok. 8 słoików 650 ml) 1 szklanka octu 10% 6 szklanek(...)wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 8 ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatki do słoika małe zgrabne ogórki zielony koper z zawiązkami nasion ząbek czosnku kawałek (ok. 3 cm) chrzanu kilkanaście ziaren białej gorczycy odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej chili ewentualnie: gałązka (fenkułu) kopru włoskiego lub estragonu Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Odstawić
Weekendy w domu i ogrodziePolecane do picia z lodem z dodatkiem mięty, limonki, pomarańczy, cytryny. Dobre na letnie dni. To wino podano nam jako aperitif. Z lodem, do wyboru z miętą lub świeżym ogórkiem. Barbara - 50% chardonnay, 30% rumeni plavec, 20% laśki riesling. (44 zł)Jest to podstawowe wino marki Istenic. Swoją nazwę wzięło od imienia córki Janeza i Mihaeli Istenič. Wino leżakowało(...)następuje w butelce. Winogrona zbierane są ręcznie we wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek: - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee Speciale - 70% chardonnay, 30% żółty plavec. ( 64 zł.) Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej trzy lata
królestwo garówzetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości. Czas na nasze śledzie. Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski. Dodajemy(...)próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać, że śledzie pomimo namoczenia, mogą ciągle jeszcze być wystarczająco słone ). Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu. Smacznego
Gosia gotujeDługo była naszą ulubioną sałatką, ale się "przejadła". Teraz najczęściej robimy ją na Wigilię. Z podanych proporcji wychodzą dwie salaterki. Mnie urzeka w niej lekko kwaskowaty posmak, cytryny który neutralizuje słodycz majonezu i doskonale komponuje się z tuńczykiem. Ryż dodaje jej lekkości. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 woreczki ryżu (biały lub dziki) 1 puszka czerwonej(...)fasoli sok z 1,5 cytryny 3 pomidory 1 duży ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia. Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski i zalać sokiem z 1 cytryny. Wymieszać i odstawić. Fasolę przepłukać na durszlaku z zalewy, przełożyć do miski, dodać pokrojone
Pasja Smakunajważniejsze, jest bardzo szybka w wykonaniu, więc nie będziecie musieli tracić zbyt wiele czasu na jej przygotowanie. Oczywiście jeśli macie sporo gości możecie podwoić ilość podanych składników. Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na SylwestraSkładniki:1 duża pierś z kurczaka100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej dojrzewającejgarść rukoligarść liści szpinaku babygarść sałaty radicchio (zamiast każdej z sałat z osobno(...)można użyć j ulubionego mixu sałat- dostępne w każdym supermarkecie)około 40 g parmezanugarść pędów bambusa (używam świeżych, nie z puszki, możecie zastąpić je również ulubionymi kiełkami)3 ogórki konserwowe100 g pomidorków koktajlowychbazylia, oregano, sól, pieprz ziołowy, słodka paprykaSos:3 łyżki jogurtu greckiego2 łyżki majonezu½ łyżeczki musztardy1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka soku z cytrynyokoło 4-5 kaparów bardzo
Mania GotowaniaSukces tkwi w prostocie - tak tą sałatkę skwitował mój mąż. Bo to faktycznie nic nadzwyczajnego, kilka składników, które zawsze są w mojej lodówce i w Waszych zapewne też. Przygotowana w 10 minut, zniknęła ze stołu w niewiele dłuższym czasie ;) Skoro robię ją w tym tygodniu już drugi raz, to postanowiłam się podzielić przepisem :) Może i Wam posmakuje. SKŁADNIKI(...)żółtego sera 100 g wędzonej szynki 2 jajka ugotowane na twardo 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżki kukurydzy pieprz 1 łyżeczka musztardy Dijon 2-3 łyżki majonezu A jak to zrobić: Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, oraz jajka i ogórki. Wsypać kukurydzę, wymieszać. Wszystkie składniki doprawić pieprzem, musztardą i majonezem. Ponownie wymieszać
Kuchnia w opałachbrokułem i płatkami migdałowymi, z sosem na bazie wody i oleju z przyprawami zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej taka :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie(...)przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis tutaj ), - oczywiście papryka, ogórki zielone i konserwowe na zagryzkę, - oraz jedyny niewegański talerzyk z serkami i suszonymi kiełbaskami. GORĄCA KOLACJA 1: - niewegański gyros dla większości, - wegański "gyros", który przynieśliśmy my ale ze smakiem jedli
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPrzed nami wieczór i długa noc. Trzeba przygotować jakieś przystawki, zakąski, sałatki by móc podjadać przez te kilka godzin. Ja zrobiłam kolorowe koreczki. Zawsze coś w lodówce jest więc jak tylko wyobraźnia nam pozwoli możemy dowolnie łączyć owoce, warzywa, sery i wędliny. Mi oczywiście z pomocą przyszło Tradycyjne Jadło z pysznymi kabanosami. Koreczki podane na talerzu Porcelana Bogucice z kolekcji(...)Miranda. Składniki: ser mimolet ser gouda pomidorki koktajlowe kabanosy swojskie 96% mięsa Tradycyjne Jadło winogrona jasne papryka marynowana ogórek zielony ser sałatkowy w zalewie wykałaczki Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Sery żółte pokroić w kostkę. Ser sałatkowy odsączyć z zalewy. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w kawałki
Ala piecze i gotujeszybko (korzystając jeszcze z chwili wolnego czasu przed wyjazdem do lasu) podaję przepis na sałatkę szwedzką do słoików. Pewnie większość z Was ją zna i ma w swoich spiżarniach. Ja przygotowuję ją z dodatkiem cebulki i marchewki. Nie wymaga dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że pomagacie sobie w pracy różnymi wynalazkami, takimi jak np. robot kuchenny, bez którego(...)wyobrażam sobie przygotowywania większości przetworów) i składa się z niewielu składników. To smaczny i tani dodatek do obiadu. Składniki: 4 kg ogórków gruntowych, 3 marchewki, Solanka: 1 szklanka soli, 9 szklanek wody, Zalewa: 4 szklanki wody, 2 szklanki octu 10%, 3 szklanki cukru, Dodatkowo: gorczyca biała, ziele angielskie, pieprz prawdziwy ziarnisty 1/2 kg cebuli, Sposób przygotowania: Ogórki umyć
Nie tylko w kuchniwyobrazić aby zabrakło jej na stole podczas świąt czy spotkań z najbliższymi. Sałatka gyros nie dość, że efektownie wygląda to jeszcze świetnie smakuje. Ja uwielbiam sałatki, a Wy? Sałatka warstwowa gyros Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 2-3 cebule, słoik korniszonów, puszka kukurydzy, sałata pekińska, ketchup pikantny, majonez, przyprawa gyros, sól, olej. Wykonanie: Filet z piersi z kurczaka(...)drobną kostkę, solimy i smażymy na oleju. Kiedy mięso będzie już miękkie posypujemy 2-3 łyżeczkami przyprawy gyros (do uzyskania odpowiadającego nam smaku). Pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, umytą i osuszoną sałatę pekińską kroimy drobno. Układamy warstwowo w salaterce (od dołu): mięso, cebula, ogórki, ketchup, kukurydza, majonez, mięso, sałata pekińska Na każdą warstwę nakładamy tyle
paapilotkaaDzisiaj przepis na sałatkę z zupek chińskich z dodatkiem piersi kurczaka w przyprawie gyros. Jeśli nie mam fileta z kurczaka to dodaję wędlinę drobiową pokrojoną w kostkę. Bardzo szybki sposób na dobrą kolację bądź też na obiad w pracy. Polecam spróbować bo można różnie łączyć składniki. Składniki : * 2 łagodne zupki chińskie plus przyprawy z torebki - bez tego(...)oleju * podwójny filet z kurczaka * przyprawa gyros * 3 łyżki oleju rzepakowego * papryka czerwona * ogórki konserwowe * 2 duże łyżki majonezu Przygotowanie : Rozkruszamy zupki chińskie , wsypujemy przyprawy i zalewamy zagotowana woda tak żeby przykryła makaron. Ostawiamy aż wystygnie. Kroimy fileta w kostkę , posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy na godzinę do lodówki. Smażymy i łączymy z makaronem. W kostkę kroimy paprykę czerwoną
Magiczne Życie MartyNa moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na
Słodkie okruszkiSurówka z marchewki w wielu odmianach kojarzy mi się z przedszkolem. Nie powiem, żeby te przedszkolne surówki były moimi ulubionymi, ale marchewka, to niezaprzeczalnie smak dzieciństwa
Mieszam w GarnkuJeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie
Kuchnia PROzdrowotna