pyszny i pożywny posiłek :) Sałatkę przygotowuje się w kilka chwil (nie licząc czasu przeznaczonego na ugotowanie i wystudzenie ryżu), a składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Ryż możecie zastąpić również makaronem. Polecam! Składniki (na ok. 6-7 porcji): 1 1/3 szklanki ryżu (białego lub brązowego) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 kiszone ogórki 1 puszka groszku konserwowego
MyCookBook.plSałatka tabbouleh to bardzo świeża i zdrowa potrawa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, wygląd pięknie i jest egzotyczna :) Składniki: Kasza bulgur Sok z połowy limonki Sok z polowy cytryny Pęczek pietruszki Pęczek mięty 1 granat 1 awokado 1 czerwona cebula Sól W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek. Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje
Smaki Przyprawy i Kolorywarto zaznaczyć, że sałatka jest najlepsza w dniu przygotowania - kapusta wtedy jest przepysznie chrupiąca, w kolejnych dniach może stracić tą chrupkość i świeżość. Możemy oczywiście przygotować ją w jednym dużym naczyniu lub po prostu rozłożyć do mniejszych miseczek. Smacznego! Składniki: 500 g piersi z kurczaka 4 łyżeczki przyprawy Gyros 4 małe cebule 6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 kapusta
psgotujemySałatka tabbouleh to bardzo świeża i zdrowa potrawa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, wygląd pięknie i jest egzotyczna :)Składniki:Kasza bulgurSok z połowy limonki Sok z polowy cytrynyPęczek pietruszkiPęczek mięty1 granat1 awokado1 czerwona cebulaSól W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek. Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie:1 szklankę kaszy bulgur zalewamy
Kulinarna rozmowadodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp.Składniki na zalewę:-3 szklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru. 2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy
Maminek kulinarnypołączeniu z ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam - śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej - polecam !Zobacz przepis na Śledzie z marynowanymi kurkami i przepyszną, wyjątkową Sałatkę śledziową ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachłodnika lub uwielbianych sałatek. Polska odmiana włoskiego gazpacho i bałkańskiego taratoru. Idealny na upale dni które już wkrótce u nas zawitają . Wiosenny chłodnik możesz sporządzić wykorzystując świeże, wiosenne warzywa możesz delektować się smakiem zupy niezależnie od pogody za oknem. Jest łatwy w przygotowaniu i zadowoli każde podniebienia. PRZYGOTUJ: - 2 buraki - 1/2 marchewki - 1/2 świeżego ogórka - 350 g jogurtu naturalnego
Fit & Healthy Lifesię na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską
Blendmanpiórka, ogórek w pół krążki , seler w poprzek , marchew w długie cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką do ziemniaków) - Rozgrzać olej na patelni , wrzucić warzywa , smażyć mieszając przez dwie minuty , wlać wino zamieszać gdy wino odparuje wsypać sezam , smażyć jeszcze ok minuty. - Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać rzeżuchą. Sałatkę można podawać
Eli GotowanieAKCJA SPIŻARNIA, w moim mieszkaniu trwa na całego. Co kilka dni coś wekuję, coś przetwarzam. Chcąc zachować troszkę tych letnich smaków na później, na chłodniejsze
SMYKWKUCHNIpokrojona w kostkę 3 ogórki kiszone, pokrojone w kosteczkę Sos: olej z odcedzonego tuńczyka, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z warzywami, kawałkami tuńczyka, zalać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać
Czerwień i błękitposiekaną rukolę, kolendrę, ogórka, czosnek i mieszamy. Doprawiamy łyżeczką ostrej musztardy, sokiem z cytryny oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dip wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Biały dip podajemy do świeżych lub gotowanych warzyw. Doskonale smakuje także z warzywnymi burgerami. O właściwościach odżywczych rukoli można przeczytać w przepisie na sałatkę z tą sałatą
My Chcemy Jeśćzwaną przeze mnie "sałatkę do ryby" robię bardzo często i nikt w domu nie protestuje. Moim zdaniem pasuje ona do ryb zarówno smażonych jak i grillowanych, spróbujcie polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól odrobina soku z cytryny mąka olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone ogórki 2-3 jajka
Kuchnia w opałachdrobną kosteczkę (z ogórków jeśli trzeba wycinam wodnisty miąższ ) i wrzucam do misy. Dodaję musztardę i majonez a że nie jestem zwolennikiem nadmiaru majonezu dodaję go stopniowo. Doprawiam solą i pieprzem i dobrze mieszam.Na paterę daję 2-3 łyżki i rozcieram i układam połówki jajek ale żółtkami w dół po czym całość nakrywam sałatką tatarską i ozdabiam. Do ozdabiania zamiast
Mechanik w kuchnimoich ulubionych i tzw. dyżurnych sałatek. Kiedyś umieściłam ten przepis na forum Smaczny.pl. Nie było chętnych do zrobienia, może teraz kogoś zainteresuje. 2 puszki kukurydzy2 puszki fasoli czerwonej1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce/1 op. ogórków kiszonych /pokroić w drobną kostkę
Praktyczna pl