nich jest pomysłodawcą owej sałatki, wiem tylko, że jest wspaniała jako przystawka, szczególnie w lecie. Sos jaki był w pierwowzorze nie różnił się specjalnie smakiem od sosu tajskiego Jamiego Olivera, który zastosowałam do swojej wersji, a że jest z pewnością uniwersalny a przy tym przepyszny, ponawiam w tym przepisie. Składniki: 1/2 zielonego ogórka sałatkowego 1/3 długiej białej rzepy garść kiełków(...)ścieramy na specjalnej tarce (jak u mnie). Szczypior kroimy na niezbyt cienkie, ukośne plasterki. Mieszamy, robimy sos łącząc ze sobą wszystkie składniki, pamiętając o dodaniu olejów na końcu. Sałatką polewamy dopiero 5 minut przed podaniem. idealne do ostrych curry lub kurczaka czy wołowiny na wszystkie azjatyckie i indyjskie sposoby
Kuchnia Prezydentowejożywczy początek tygodnia, by odczarować poniedziałkowe smutki zapraszam bez zbędnych ceregieli na prostą, ale sycącą sałatkę. Nada się zarówno na kolację, śniadanie jak i przekąskę na domowe przyjątko ;) Składniki (dla jednej osoby): 2-3 liście sałaty lodowej 1/2 pomidora lub kilka pomidorków cherry 1/3 ogóra zielonego 2 plastry papryki żółtej lub/i czerwonej 3-4 plastry sera pleśniowego (ja użyłam Camembert(...)cherry - na pół). Ogórka w grubą kostkę, a paprykę w bardzo cienkie paski. Składniki delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę, trójkąciki lub jak kto woli ;) Mieszamy z sosem musztardowo miodowym (łyżka musztardy sarepskiej, łyżeczka dijon, łyżeczka płynnego miodu+ łyżeczka soku z cytryny) Jajko kroimy w ćwiartki. Mandarynkę dokładnie obieramy i dzielimy na cząstki. Układamy na wierzchu. Sałatka gotowa. Dla koloru
Kuchnia po mojemuspojrzenia gdzieś z boku ;) Takie słoiczki prezentują się najlepiej w formie warstwowej (dzięki Marzenko za to hasło :) ), ale oczywiście można też składniki wymieszać. Ważna jest kwestia sosów, bez których sałatki obyć się nie mogą. Możemy przyrządzić je osobno i zabrać w dodatkowych malutkich słoiczkach - tak będzie ładniej i dodamy trochę celebracji. Można też wlać od razu - wpłynie to trochę(...)kostkę) zielony groszek (mrożony- rozmrożony) świeży ogórek (obrany i pokrojony w kostkę) zielona papryka (pokrojona w kostkę) (brak na zdjęciu) mieszanka sałat Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Wykonanie: Warstwy poukładać w słoikach. Wymieszać składniki sosów w małych słoiczkach i zachować lub wlać do sałatek. Sosy można stosować zamiennie
zadanie-gotowanieznam osoby, która tej sałatki nie lubi. W każdym razie moi domownicy ją uwielbiają:) Prosta i szybka w przygotowaniu. Pasuje na każdą okazję. Składniki: -opakowanie ( 250 g ) drobnego makaronu - koraliki -dwie piersi z kurczaka -dwa ogórki sałatkowe -trzy sosy sałatkowe koperkowe -trzy, cztery ząbki czosnku -mały słoiczek majonezu -dwie łyżki oleju Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy
Kulinarne przemyslenianiego wszystko co miałam pod ręką i tak powstała sałatka ;) Składniki: na porcję sałatki, którą widać na zdjęciu: * pół puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo * 2 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki groszku konserwowego * 2 łyżki czerwonej fasolki w puszce * 2 ogórki konserwowe (nie duże) * pół małej czerwonej papryki * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka musztardy stołowej * sól
Zrób to smaczniekosza dość sporo obranych kawałków z ryby.Zrobiłam więc sobie lekką i smaczną sałatkę na kolację ,pełną witamin ,omega 3 i selenu.Polecam:). Danie ma 150 kcal. 5 dag gotowanej ryby dorsza lub karpia 5 dag.pory pokrojonej w plasterki 0.5 papryki czerwonej małej 1 duży ogórek kiszony Szczypta soli i pieprzu ******************************************** Warzywa wymieszać z rybą ,doprawić jak trzeba.Podawa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizależności jak słone były śledzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Śledź, ogórek oraz cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt wymieszany z majonezem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin by się przegryzła. SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiSałatka jest smaczna i szybka do przyrządzenia. Świetnie sprawdza się na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 mała kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 czerwone cebule 6 ogórków konserwowych ketchup pikantny majonez 1 przyprawa gyros olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros, dodajemy niewielką ilość oleju i dokładnie
Bajeczna Kuchniakolację i może je wszędzie ze sobą zabrać bo świetnie smakują też na zimno. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu (pół
sierotka maRysia w kuchniodcedzeniu wymieszać z 1 łyżką oliwy z zalewy pomidorów. Pomidory pokroić w paski, ogórka w kostkę i dodać do kaszy. Wsypać rukolę i wszystko razem wymieszać. Na patelni grillowej zrumienić z dwóch stron szynkę, po czym pokroić ją na mniejsze kawałki i dodać do sałatki, ponownie wymieszać. Na tej samej patelni zgrillować pokrojone w półplasterki brzoskwinie (obrane ze skórki
Kuchnia w opałachSkładniki: 200g kuskusu, 4 ogórki konserwowe, niecała połówka świeżej żółtej papryki, niecała połówka świeżej czerownej papryki, 1/4 czerwonej cebuli, kilka suszonych pomidorów, garść natki pietruszki, sok z cytryny do delikatnego skropienia, sól, pieprz. Uwaga!!! Do sałatki można również dodać 3-4 łyżki oliwy, wtedy nie będzie się tak rozsypywać . Przygotowanie: Kuskus zalać 250ml wrzącej wody i przykryć na 5min
W kuchni u MonikiSałatka na wzór gyrosa, ale z dodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz
Kuchnia w czekoladziedługo je przetrzymałam ale taki był mój cel. Po tych kilku dniach wyciągamy ogórki ze słoika, wkładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce. Tak by dłużej nie zachodził proces fermentacji. Proponuję również zostawić z kiszenia ząbki czosnku, które świetnie nadają się do różnych sałatek
Mango Papajapraktycznie w każdym sklepie, w formie suchej lub garmażeryjnej. Ja wybrałam do sałatki tę pierwszą opcję. A może kiedyś zrobię takie pierożki sama? :-) 1 opakowanie makaronu tortellini z serem 200g szynki w kawałku 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 3 łyżki majonezu sos sałatkowy włoski 1. Makaron gotujemy zgodnie
Szefowa kuchniSałatkę przygotowałam na obiad w 10 minut. Idealna również do pracy jak i na kolację. Sprawdza się również na grilla i imprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek) 1 łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki
VioletoweKucharzenie