sałatki nie może być żadnej domowej imprezy czy też świąt! Chyba nie ma osoby która by nie znała tej sałatki, ale może się mylę?! Oto moja wersja! Składniki; 3 ziemniaki pół selera 6 marchewek 3 pietruszki 1 jabłko 4 jajka 3 ogórki kiszone puszka groszku konserwowego 1 mała cebula sól, pieprz majonez Przygotowanie; Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości(...)warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a na końcu mieszamy delikatnie z majonezem. Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy to smaki się ze sobą połączą. Gotowe! Sałatka prosta a taka smaczna
Radość kipiąca uśmiechem.zostało, na drugi dzień zabierałam do pracy - do podgrzania w mikrofali, często polana keczupem. Tym razem danie przygotowałam w zupełnie nowej, dotąd nie próbowanej odsłonie - frittata z cukinią, batatem, marchewką i makaronem. Wersja warzywna, do której zainspirowała mnie #Lubella przysyłając swoją nowość - MINI rurki 5 warzyw. Tak fajnego makaronu warzywnego, który kolorem i smakiem podbił serca moich Dziewczynek, postanowiłam(...)tylko mini rurki ;) znajdziesz też mini penne, kółka, kokardki i świderki... czekoladowe! Szukaj i próbuj - ja już z kolejną sałatkę mam w planach ;) Składniki: 200 g makaronu mini rurki 5 warzyw od Lubelli 1/2 cukinii 1/2 dużego batata 1 marchewka 5 jajek 1/3 szkl. mleka 1 pęczek szczypiorki 1 pęczek natki pietruszki 100 g tartej mozzarelli 3 łyżki tartego sera
Kolorowy Przepisownikskładników i wystarczyła dla 4 osób. Korzystając z okazji życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego nowego roku 2017 :) Sałatka z kaszą jaglaną, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 200 g kaszy jaglanej (2 torebki) 3-4 małe cebulki 1 mała puszka marchewki 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki (lub trochę mniej) kilka łyżek selera z zalewy (można pominąć
FitKotdomu, był dodawany tylko do dwóch dań, do jarzynowej sałatki warzywnej, którą na pewno każdy Polak, jadł nie jeden raz w życiu i do marchewki z groszkiem. No bo, niby jak zrobić marchewkę z groszkiem, bez groszku? ;-) I od dziecka groszek zielony nie był dla mnie niczym zaskakującym, nie był żadnym wydarzeniem kulinarnym na stole. Do czasu! Kiedy to już(...)wyprowadziłam się z domu, na początku na studia, co oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka
SMYKWKUCHNISezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wrowadzić granaty na stałe
Wiszniówkacenię sobie możliwość zrobienia szybkiego, smacznego obiadu, który z różnymi dodatkami możemy jeść przez dwa dni. Potrawka z piersi kurczaka z marchewką i groszkiem świetnie wpisała się w ten mój plan. Jednego dnia podałam ją z ryżem i sałatką z białej kapusty, drugiego z kaszą kuskus i mixem warzyw konserwowych domowej roboty, w obu przypadkach obiad bardzo nam smakował
Simply FoodŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o sałatce jarzynowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj zaprezentujemy sałatkę warzywną Mamy Agnieszki. 1 h 10 Składniki: 8 dużych ziemniaków 6 jajek 5 marchewek 5 ogórków kiszonych 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula kukurydza/groszek sól, pieprz majonez 1 łyżka musztardy sarepska Wykonanie: Warzywa, tj. ziemniaki, marchewkę, pietruszkę(...)własne predyspozycje. Jest to bardzo ważne, smaki lepiej się przenikają. Składniki dzielimy po połowie na dwie miski. Doprawiamy je solą i pieprzem, uważając by nie przesadzić. Sałatka musi się przegryźć. Do jednej dodajemy puszkę groszku, a do drugiej puszkę kukurydzy. Następnie majonez i do każdej łyżkę musztardy sarepskiej. Po około godzinie czasu mamy gotową pyszną świąteczną sałatkę warzywną SMACZNEGO Ania
Ania i Marcin gotująSurówka Colesław jak z KFC... Chrupkość drobno startej, białej kapusty. Soczystość wiórków marchewki. Ostrość kawałeczków białej cebuli. Połączone delikatnie słodkim sosem na bazie majonezu. Pyszna, amerykańska
Gospodyni MiejskaSałatka, którą możemy przygotować bardzo szybko. Wystarczy otworzyć puszki, odkręcić słoiczek, dodać przyprawy i gotowe. Proponuję dodać więcej marchewki. Będzie bardziej kolorowa. Smak niesamowity. Spróbujcie! Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli puszka kukurydzy słoiczek selera konserwowanego z marchewką majonez (ilość według uznania) sól pieprz Białą i czerwoną fasolę odsączamy na sicie, przelewając zimną wodą. Seler i kukurydzę również odsączamy
Salonik smakówDawno nie było na blogu sałatki, a ponieważ miałam ochotę na sałatkę zrobiłam ryżową z dodatkiem paluszków krabowych. Bardzo szybka i smaczna. Idealny dodatek do mięs, wędlin czy jako samodzielna przekąska. Na blogu znajdziecie więcej przepisów i pomysłów na sałatki. takie z makaronem, ryżem, jarzynowe, fit, itp. Składniki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula(...)krabowych (surimi) 2 duże marchewki (ugotowane) 4-5 ogórków konserwowych 100 g ryżu (ugotowanego) 1/2 pęczka koperku 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Jajka pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić na sicie. Marchewkę, ogórki, cebulę pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z ugotowanym ryżem. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać z majonezem. sałatka z ryżem i paluszkami
O kuchni z uczuciempowstanie surówka o nowym charakterze. Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę do surówki z kapusty i marchewki. Składniki: 1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej białej kapusty 1/2 bulwy fenkułu 1 duża marchew
Codziennik Kuchennyidealnie nadaje się na obiad. Po wczorajszym obiedzie pozostało mi nieco kaszy gryczanej, rukola, a dzisiaj znalazłam jeszcze kilka klementynek. Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 3 garście świeżej rukoli 1 marchewka 1 klementynka 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej chili, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi kilka kropel(...)cytryny sól Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy porwaną rukolę. Marchewkę obieramy ze skóry i przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy na paski, dodajemy do rukoli z kaszą gryczaną. Mandarynkę oddzielamy od skóry przy pomocy noża, wycinamy "fileciki" (z pozostałej części mandarynki wyciskamy sok prosto do sałatki) i dodajemy do pozostałych składników. Ocet balsamiczny mieszamy z aromatyzowaną oliwą z oliwek
Moja smaczna kuchniaSałatka idealna na śniadanie lub lunch w pracy. Składniki: garść rukoli 20 gram fety 1/2 średniego batata 2 marchewki łyżka syropu z agawy 1 łyżka sambal oelek szczypta cynamonu sól oliwa z oliwek 5-6 pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane w koszulce* dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka wody, sól, pieprz, drobno posiekana(...)sambal oelek, cynamon i sól mieszamy. Batata i marchewkę kroimy w plastry, mieszamy z marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Rukolę układamy na talerzu, fetę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy upieczone warzywa. Na końcu układamy na sałatce jajko w koszulce. Całość polewamy dressingiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajarosołu potrzebuję marchewki z niego do innego dania ( np. marchewka z groszkiem do potrawki). Pozostałe warzywa nie bardzo dają sie same do czegoś użyć. Oczywiście nie wyrzucałam ich a odsączone i ostudzone mrożę by potem przetarte dodać do zupy by ją zagęścić . Wymyśliłam sobie , że można by z nich robić sałatkę podobną do klasycznej kartofelsalad , a dodatkowo wykorzystać ugotowaną cebulę
Buniabaje w kuchniprzygotowania. Korzystając z okazji Wszystkim Czytelniom bloga życzę Szczęśliwego Nowego Roku 2018!!! SKŁADNIKI: 2 marchewki, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ puszki groszku konserwowego, 1 por, 5 sztuk ogórków konserwowych, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 3 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę gotuję do miękkości. Obieram i kroję w kostkę. Groszek i kukurydzę odsączam z zalewy. Pora(...)solą i pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Do dużej miski przekładam przygotowane składniki: marchewkę, groszek, kukurydzę, pora, ogórki, jajka oraz podsmażonego kurczaka. Dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Sałatkę podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasi