Dziwny to tydzień jest. Kilka nowych sytuacji sprawiło, że mój spokój ducha został nieco nadszarpnięty 😉 Zamiast w skupieniu poświęcać się chociaż odrobinę temu miejscu, ja próbuję
gotować!My Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam wymyślać różne surówki do obiadu. Surówka z kiszonym jabłkiem jest wyjątkowa ze względu na smak składników i bogactwo zawartych …
My Blueberry CornerHej! Teraz czas na surówkę, bo ostatnio zaniedbałam się we wpisach warzywnych. No więc naprawiam się i zamieszczam wpis na pyszną surówkę z cukinii. Bardzo smaczna
Tylko pysznieSurówka powstała, jako dodatek do orientalnego, mięsnego dania. Świetnie skomponowała się z ostrym i słonym smakiem, więc postanowiłam ją wypróbować i w innych zestawieniach- sprawdziłam się
PichceniomaniaByłam bardzo ciekawa niektórych składników przystawki i deseru. Miałam przyjemność rozmawiać z szefem kuchni, panem Patrykiem Żołnowskim, który z chęcią odpowiedział na moje pytania. Sałatka podana była z lodami, a dokładniej sorbetem z fioletowej marchewki, natomiast na deser składały się: sos toffi z dodatkiem likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią, do tego strzelające płatki/chrupki
Qlinarnie i QlinarniePlacki ziemniaczane chodziły za nami od dłuższego czasu i nadszedł moment kiedy w końcu je zrobiliśmy - użyliśmy do ich przygotowania nowość na warzywnym rynku - makaronu warzywnego
Plate of Joypolecałam sałatkę z granatem . Dziś proponuję smaczną pełną witamin surówkę,która idealnie pasuje do np do pieczonego kurczaka. Można ją także zjeść samą jako sałatkę na podwieczorek lub lekką kolację. 1 biała rzodkiew 2 marchewki 1 jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego sól 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru posiekana natka pietruszki Marchew i rzodkiew obrać,zetrzeć na tarce
Kolorowa kuchnia Elkidzisiaj na gulasz wieprzowy z wyśmienitą czerwoną kapustą Nadwiślicką ORZECH . Jeśli sałatki to tylko firmy ORZECH pyszne i sprawdzone. Zapraszam :) Składniki : jako dodatek sałatka Nadwiślicka Orzech 6oo g szynki 1 cebula 2 duże marchewki kawałeczek papryczki chili bez ziarenek 2 łyżki oliwy 1 kopiasta łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliMoże nie powinniśmy się przyznawać, ale dokładnie pamiętamy wysyp kuchni „azjatyckiej” w Polsce. Budki na placu Konstytucji w centrum Warszawy i licytacje wśród znajomych
slodkokwasnaplPyszna tradycyjna sałatka na Świąteczny stół autorstwa i wykonania mojej Mamy. Nikt tak drobno nie kroi składników na sałatkę jak Moja Mama. Pyszna. Zapraszam. SKŁADNIKI: 4 jajka 3 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 1 cebula 2 Jabłka 3 ogórki kiszone sól i pieprz 5 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram i kroję drobno
Gotowanie Patkifeta lub sera koziego - ser podkręci smak pieczonych warzyw i bardzo fajnie zaprezentuje się na talerzu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kukbuk wprowadzając swoje modyfikacje. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 2 buraki ćwikłowe 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 duży seler rukola sałata lodowa Marynata: 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu 3 łyżeczki przyprawy garam masala
sierotka maRysia w kuchnitemu kalafior ma lekko żółciutki kolor. Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek. składniki: 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek) 2 nieduże marchewki zalewa 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej 3-4 liski laurowe kilka ziarenek angielskiego
Monia miesza i gotujeKażdy chyba zna i lubi sałatkę warzywną, ale co inna gospodyni to troszkę inny przepis, dlatego podam i ja swój przepis na tą pyszniutką sałatkę. Zapraszam ! Składniki 4 duże ziemniaki 1,5 - 2 dużych marchewek 1 pietruszka 2 jajka na twardo 1/2 puszki groszku konserwowego 2-3 ogórki kiszone 1 cały majonez ( tym razem dałam Winiary
Gotowanie...to proste !przepisy. Dlatego chciałabym w ramach tego polowania na przepisy polecić coś bardzo prostego, a jednocześnie smacznego, pożywnego i zdrowego (bez glutenu i bez mięsa). Sałatka – danie wegetariańskie z kaszy quinoa, soczewicy plus warzywa (seler, marchewka, cebulka). Potrzebne nam będzie: 300 g soczewicy, 5 marchewek pokrojonych w plasterki, 200 g kaszy quinoa, 2 łodyżki selera, pokrojone w plasterki, 2 poszatkowane
MODA NA BIOprostego do przygotowania ze składników obecnych w domu a była to sałatka na ciepło. Rewelacyjnie wykorzystująca warzywne resztki i starsze pieczywo. Słodko -kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w cienkie słupki 100 ml oliwy z oliwek 2 filety z saradeli (anchois) 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku
Dzieje kuchennej Wiewióry