kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy
Poezja smakuDzisiaj sałatka, taki mały eksperyment, bo zrobiona z tego co mieliśmy w domu. Nie chciało nam się iść do sklepu, a na sałatkę ochota była ;))). Znajdziecie w niej kabanosy, brzoskwinie, oliwki zielone, fasolkę, kukurydzę, groszek, słonecznik i makaron ryżowy. Smakowała fajnie :)) Składniki: kabanosy drobiowe 1 puszka brzoskwiń 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy oliwki zielone makaron
kruche babeczkismak. Gotuje się ją równie łatwo jak ryż, a jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji. Świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale także jako dodatek do zup i dań głównych, doskonała alternatywa dla ziemniaków czy makaronu. Pęczak to najmniej przetworzona z kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo pierwotne produkty z minimum obróbki
Smakowity Blog KulinarnyRzadko robię sałatki, ale w końcu musiałam podjąć się tego wyzwania. Prostka i smaczna sałatka krabowa, którą każdy wykona bez jakiegokolwiek problemu. :) Składniki: 1 paczka paluszków Surimi 1/2 paczki makaronu ryżowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 średnie ogórki konserwowe świeży koperek 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz, sól Sposób przygotowania: Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Truskawkowa FiestaSkładniki: * 30 dag makaronu * słoik suszonych pomidorów * 10 dag salami * 10 dag żółtego sera * 1 średnia cebula * 10 dag czarnych oliwek sos: * 8 łyżek zalewy z
Pobite gary BarbarySmaczna, pożywna, kolorowa sałatka dobra zarówno na śniadanie, kolację czy też jako odżywcza przekąska. Połączenie jajek, rzodkiewek i makaronu tortellini (u mnie gotowe Sacchettini czyli pierożki z nadzieniem z sera ricotta i kremem pieczarkowo-truflowym) oraz zieleniny (rzeżucha, bazylia) to znakomite zestawienie nie tylko na wielkanocny stół
Milion Smakówniedźwiedzi odkryłam dość niedawno, ale pokochałam od razu :) Te aromatyczne liście, zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Idealnie nadają się do sałatek jak i do wiosennych zup. U mnie dzisiaj w formie pesto, jako dodatek do makaronu. Pamiętajcie jednak, że czosnek ten w naszym kraju, objęty jest częściową ochroną. Więc nie narażajcie się i nie ryzykujcie, podczas górskich wędrówek
Kuchnia w opałachKuskus łączy cechy makaronu i kaszy, a ja często przygotowuję go do dań mięsnych lub wykorzystuję jako składnik sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywniaczka zebrałam starą rukolę, która jest już twardsza i bardziej ostra i już nie nadaje sie do sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując makaron z pesto czy łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim. Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których
Monia miesza i gotujeSkładniki: opakowanie Tortellini 3 jajka 1 świeży zielony ogórek puszka kukurydzy koperek ( pęczek ) 15 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku majonez jogurt naturalny sól, pieprz do
Mechanik w kuchni....na bogato bo z dużą ilością składników :)Składniki:opakowanie tortellini z grzybamiopakowanie tortellini z serem2 zielone ogórkisłoiczek pieczarek marynowanych1 czerwona paprykakostka żółtego sera30 dag szynkipuszka kukurydzynatka
Bon Appetit Małgorzatysmakować. Wszyscy znamy sałatki z tuńczykiem z puszki. A może spróbujmy inaczej go podać niż zwykle. I nie ma znaczenia jakiego tuńczyka macie właśnie w szafce – w oleju, w sosie własnym, w kawałkach, rozdrobniony – każdy się do tego przepisu nadaje składniki 2 puszki tuńczyka (porcja dla 2-3 osób) makaron cannelloni 150 – 200 ml słodkiej śmietanki
Sezonowy GarnekSkładniki:opakowanie makaronu pennesłoik suszonych pomidorówsłoik czarnych oliwek20 dag żółtego sera w kostce2 piersi z kurczakamajonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa)zioła prowansalskiesól, pieprzprzyprawa papryki w proszkuMakaron penne gotujemy na al dente. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka kroimy także kostkę i podsmażamy na oliwie(...)dodatkiem soli, pieprzu oraz papryki. Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sałatka z suszonymi pomidorami
Bon Appetit MałgorzatyPewnie każdy z Was zna taką sałatkę i nieraz ją jadł. Można ją zrobić z dowolnymi składnikami. Szynkę zamienić na filet z kurczaka, dodać np. czerwona fasolę czy oliwki. Kombinacji wiele. Zawsze wychodzi i smakuje każdemu :) Składniki: 3 opakowania zupek chińskich 30 dag szynki (u mnie od Nove ) 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1/2 zielonego ogórka 3 łyżki majonezu(...)kostkę. Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w kostkę. Do zimnego makaronu dodać szynkę, paprykę, ogórek i kukurydzę. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
My simple kitchentestuje na sobie, rodzinie i znajomych. Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy proszę umieszczajcie w komentarzach:) Poniżej sałatka, która podbiła nasze serca i żółądki. Przepis znaleziony na blogu Przy kuchennym stole Składniki : 250 g makaronu kolorowego świdry 4 jajka ugotowane na twardo 1 brokuł 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 główki sałaty lodowej(...)mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i biały pieprz Wykonanie : Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać
cucinare