Uwielbiam buraki i jako dodatek do obiadu - najczęściej przyrządzam je na ciepło ( klik ) lub z majonezem ( klik ). Moja rodzinka tak lubi. Jednakże wersja z olejem także jest przez nas baaardzo lubiana i do tego... zdrowsza. Przeważnie używam różnych rodzai olejów, ale tu zastosowałam olej rydzowy (tzw. olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy), który w ostatnich czasach stracił(...)które nie przepadają za smakiem oleju lnianego. Olej rydzowy jest niezwykle aromatyczny i ma charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy (z delikatną nutką goryczy). Idealnie nadaje się do sałatek (stosuje się go na zimno; klik ) i doskonale komponuje się ze śledziami ( klik ). Przyznam, iż świetnie współgra z buraczkami. Pychotka! 3-4 upieczone buraki (średnich; przepis tu - klik
Di gotujesobą przypadkowo, ale tworzą niepowtarzalny smak. Taka sałatka doskonale sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na domowej imprezie. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 2 czerwone cebule 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera sos 100 g majonezu 200 g śmietany 18% czarny pieprz sól przepis(...)misce łączymy śmietanę i majonez, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Obraną cebulę drobno siekamy i wrzucamy na dno szklanej miski. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie umieszczamy je na warstwie cebuli. Na śledziach rozsmarowujemy połowę sosu majnezowo-śmietanowego. Kapustę pekińską drobno szatkujemy po czym równo
Smakowite Daniapotrzymać kilka godzin w lodówce, żeby smaki się "przegryzły". Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację. składniki: podwójna pierś kurczaka 2 woreczki brązowego ryżu słoik selera konserwowego (mój domowy ) 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich puszka kukurydzy pomarańcza 2-3 ogórki konserwowe sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżeczka curry łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier(...)rumiano, odstawić do wystudzenia. Ryż ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu, osączyć, wystudzić. Seler i kukurydzę osączyć. Ogórki pokroić w kosteczkę. Pomarańczę wyfiletować, pokroić na cząstki. Składniki sałatki wrzucić do miski, dodać sos, wymieszać
6niebośledzi, którą szczególnie polecam na świąteczny stół. Dzięki poszczególnym warstwom, sałatka zyskuje niepowtarzalny smak. składniki na 4-5 porcji 5-6 płatów śledziowych solonych 2 cebule łyżeczka oliwy z oliwek 3 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 150 g majonezu 50 g jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Śledzie moczymy(...)zimnej wodzie około godziny, po czym je odcedzamy i osuszamy. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy majonez dodajemy jogurt, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i wszystko mieszamy. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Płaty śledziowe, ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dno szklanej miski wrzucamy pokrojone śledzie a następnie cebulę, warstwę cebuli
Smakowite Daniasałatki nicejskiej’) łączy w sobie lokalne, sezonowe produkty i mocny, octowo oliwny sos winegret. W Nicei kupicie ją w każdej piekarni, bistro i na ulicy – liczcie się z tym, że lokalni kucharze zaczęli używać etykiety „jedyna i oryginalna” – każda będzie oryginalna, bo każdy robi ją odrobinę inaczej – ale pamiętajcie, że absolutnie nie wolno do pan bagnat używać majonezu, ogórków, kukurydzy(...)miejscu przecięcia i nacieramy czosnkiem obie części bagietki. Bagietkę odkładamy, a czosnek przeciskamy do kubeczka w którym będziemy kręcić sos- nic się nie marnuje! Po kolei szykujemy wszystkie elementy sałatki i przekładamy je do dużej miski – szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryce usuwamy gniazdo nasienne i białe części z wnętrza, oczyszczony miąższ kroimy na cienkie paseczki. Tuńczyka dokładnie
Karo in the Kitchentarczyca szaleje). Sałatka,którą dziś proponuje jest doskonała na imprezki,ale też jako kolacja czy obiad...uwielbiam brokuły gotowane na parze,są idealnie chrupiące i co najważniejsze nie tracą cennych witamin. Składniki: 1 średni brokuł 40 dag szynki 2-3 pomidory 1 puszka kukurydzy ser feta Sos: jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku
Niespełnione zdolności kulinarneSos czosnkowy to jeden z najbardziej lubianych sosów. Idealnie pasuje zarówno do dań mięsnych, do pizzy oraz jako dodatek do imprezowych przekąsek. Bardzo często dodawany jest
Kulinarne PrzebojePyszna sałatka z brokułami - smakuje naprawdę rewelacyjnie szczególnie teraz, gdy warzywa są takie smaczne. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Składniki: 1 brokuł 3 pomidory 4 jajka 3-4 ogórki kiszone pół pęczka szczypiorku Sos (ilości można modyfikować - podaję mniej więcej jakich ja użyłam): 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki ketchupu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przygotowania(...)twardo jajka pokroić w dużą kostkę. 4. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki. 5. Szczypiorek drobno posiekać. 6. Składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku. 7. Sos dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Smacznego
Kuchnia domowa AniKaraibska sałatka Karaibska sałatka , to bardzo rozgrzewające danie z uwagi na dodatek papryki habanero . Karaibska , gdyż Karaiby słyną z potraw , na bazie tej papryki i owoców . Niekoniecznie musicie robić ją tak ostrą , zwolennicy kuchni delikatnej w smaku , po prostu mogą dodać , zamiast toksycznego proszku habanero , zwykłe chilli lub ostrą paprykę „Ogień smoka nie pokona” , to motto jednego(...)makaronem , pokrojonym w kostkę , ananasem i szynką . Dodajemy ,odsączoną z zalewy kukurydzę , majonez , curry,miód , sól , wyciśnięty praską czosnek , paprykę habanero ( lub łagodniejszą ) i mieszamy do połączenia składników . Ostawiamy na dwie godziny lub całą noc , do lodówki , mieszamy i podajemy . Gotowe Smacznego ! Artykuł Karaibska sałatka pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżykoperkowym to pomysł na śniadanie lub późną kolację. Poniższa sałatka idealnie smakuje i uwierzcie mi na słowo, że czasami najprostsze połączenie smaków potrafi zaskoczyć :) Składniki na 2 duże porcje: 4 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewki 1/2 główki małej sałaty lodowej sos koperkowy 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu posiekany koperek sól, pieprz do dekoracji kiełki, np. lucerny(...)wymieszać ze sobą, doprawiając solą oraz pieprzem do smaku). Następnie ułożyć pokrojone rzodkiewki, całość posypać płatkami migdałowymi i na to ułożyć ćwiartki ugotowanych jajek. Na sam koniec sałatkę ozdobić kiełkami lub świeżym koperkiem. Od razu podawać
Ugotowaćprażone migdały i tak powstała przepyszna sałatka..., zjedzona błyskawicznie. Dwa posiedzenia przy stole i już jej nie było :( Składniki: 0,5 kg kalafiora 150 g fety 10 plasterków salami (męża ulubione z zielonym pieprzem) 4 jajka (ugotowane na twardo) 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni Sos: 2 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata(...)dużym talerzu. Obok ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. Plasterki salami przekroić na pół, zwinąć w rulon i poukładać pomiędzy różyczkami kalafiora. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią sałatkę. Polać sosem i na koniec, najlepiej tuż przed podaniem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi
Delicious Titbitsprzygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka. Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty(...)dodałem zmiksowaną paprykę, którą podsmażałem na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Powstały sos przełożyłem do pojemniczka i pozostawiłem do ostygnięcia. Do niewielkiej miseczki włożyłem 3 łyżki majonezu, dodałem 400 gram jogurtu naturalnego, 3 średniej wielkości ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i szczyptę ziół prowansalskich. Całość wymieszałem tak, aby w sosie nie było żadnych grudek, a następnie odstawiłem
Wyprawy kulinarneoczyść z gniazdek, zachowaj skórkę i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone zioła. W małej misce wymieszaj majonez z kwaśną śmietaną, musztardą, solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można użyć jako zimny sos do mięsa np. do hamburgerów. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj sałatkę. Podawaj do mięsa i ryby. Smacznego! The post Prosta surówka z młodej kapusty appeared first
codojedzeniaprzełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekane listki botwinki (bez ogonków), starty ser kozi, majonez i jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełnić połówki jajek. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Jajka faszerowane awokado → Sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami → Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem → Jajka zięcia → Jajka faszerowane tuńczykiem
Oryginalny smakDość pikantna, ale smaczna śledziowa sałatka :) Składniki : - 4 - 5 marynowanych filetów śledziowych( miałem takie z posypką chilli ), - 4 ugotowane ziemniaki, - 4 ogórki konserwowe, - dymka ze szczypiorem, - łyżka pikantnej musztardy, - 1 - 2 łyżki majonezu, - sól, pieprz. Wykonanie : Wszystkie składniki pokroić, wymieszać z majonezem i musztardą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Przy użyciu zwykłych filetów marynowanych proponuję dodać trochę płatków
Przepisy Mikołaja